Är Mercedes bättre än Cadillac?

När en europé anser att något är bäst i sin klass hör man ofta orden ”Mercedes av det ena och det andra”. En bra smarttelefon kallas till exempel ”smarttelefonernas Mercedes” eller en bra tv ”tv-apparaternas Mercedes”.

I USA är det vanligare att säga saker som ”The Cadillac of smartphones”. Det går inte att förneka att dessa två märken representerar något av en nationell stolthet på båda ställena, men Cadillac kan helt enkelt inte mäta sig med den enorma omfattning som Mercedes har.

För att ytterligare upprepa skillnaden mellan marknadsandelarna för dessa två imponerande märken sålde Mercedes mer än 2,3 miljoner bilar under 2019. Å andra sidan lyckades Cadillac bara sälja omkring 156 000 bilar.

Låt oss dela upp de olika fordonskategorierna för att jämföra Mercedes och Cadillac sida vid sida.

SUV:er

Trenderna inom bilindustrin förändras ständigt. På senare tid har folk börjat föredra SUV:er framför sedans, och både Mercedes och Cadillac erbjuder exceptionellt utformade SUV:er. Men det är tillvägagångssättet och utförandet som skiljer dem åt.

Mercedes SUV:er

De bästa och mest populära SUV:erna som Mercedes för närvarande erbjuder är GLE (standard- eller kupéversion), GLS och G-Class/G-Wagon. När det gäller SUV-ikoner för bilar är G-klassen i en egen liga. Den boxformade formen, den mjuka interiören och de kraftfulla motorerna har gett G-klassen ett märke som en sann ikon.

GLE och GLS är ett mer konservativt sätt att bygga mellanstora och stora SUV:er. De är välutrustade som standard och erbjuder många olika säkerhets- och teknikfunktioner. GLB och GLC är ett par mindre SUV:er som främst säljs i Europa. De erbjuder det mesta som de större SUV:erna gör, men till ett mer lättillgängligt pris.

  Är Mercedes bra bilar?

Cadillacs SUV:er

När det gäller Cadillac finns det fem olika SUV:er att välja mellan. XT5- och XT6-modellerna är också ganska välutrustade som standard och de erbjuder en hel del olika tillvalsutrustning.

Cadillac XT5 och XT6 kan dock helt enkelt inte mäta sig med Mercedes GLE, och särskilt GLS, när det gäller förfining, design och byggkvalitet.

År 2020 släppte Cadillac den nya Escalade. Escalade är en fullstor flaggskepps-SUV från Cadillac som också erbjuder kultstatus bland sina anhängare. Escalade erbjuder också en boxform, samtidigt som den är moderniserad och lätt kan tillfredsställa även de mest krävande köparna, när det gäller teknik.

Vinnaren: Mercedes

Cadillac Escalade kan jämföras med Mercedes G-klass, men den kommer till korta på kvalitetsavdelningen. Escalade är visserligen något rymligare, men G-klassen vinner ändå när det gäller klass och kvalitet.

På SUV-avdelningen gavs en klar fördel till Mercedes. Även om Cadillac också erbjuder fantastiska SUV:er, särskilt den nyligen lanserade Escalade, är Mercedes ett klart steg över.

Sedans

Mercedes har segern på SUV-fronten, och när det gäller sedanavdelningen är det en ännu tydligare seger för Mercedes.

I Mercedes hörn finns C-klass, E-klass och S-klass. Dessa tre modeller har varit Mercedes märkes stolthet i årtionden. Alla tre modellerna erbjuder en stark varumärkesimage, bra motorer, modern design och en underbar interiör. Mercedes håller ständigt på att uppdatera sina bilar så att de aldrig känns sistnämnda eller daterade.

  Vem får flest tjejer - BMW eller Mercedes?

I Cadillacs hörn finns CT4 och CT5. De är de två bästa Cadillac-modellerna eftersom de är de enda två sedans som Cadillac för närvarande erbjuder. Både CT4 och CT5 erbjuder modern design, potenta motorer och välgjorda interiörer. De är dock helt enkelt ingen match för den tyska trion på i stort sett alla avdelningar.

Hatchbacks

Hatchbacks är mycket mer populära i Europa jämfört med USA. Anledningen till detta är att hatchbacks är väl lämpade för små stadsgator, vilket är ganska vanligt i de flesta europeiska städer. Och på grund av detta, och det faktum att Cadillac säljer ett fåtal fordon i Europa ändå, är Mercedes oöverträffad på hatchback-avdelningen.

Elektriska fordon

Både Mercedes och Cadillac har precis kommit igång med elbilssegmentet, så det är för tidigt att säga vilket märke som erbjuder bättre elbilar. Den enda helt elektriska fristående modellen från Mercedes är EQC, som i princip är en glorifierad version av GLC, så den fristående delen är ganska tveksam.

Cadillac erbjuder för närvarande noll elbilar, men snart kan den slående SUV:n LYRIQ komma i produktion. LYRIQ ser otroligt futuristisk ut och den ska enligt uppgift klara mer än 300 mil på en enda laddning.

FAQ

Erbjuder Mercedes bättre tillförlitlighet och säkerhet än Cadillac?

Mercedes är något mer tillförlitlig än Cadillac, men det är ingen större skillnad. Mercedes placerade sig på 20:e plats i USA Today’s lista över de mest pålitliga bilmärkena och Cadillac följde på 21:a plats. Både Mercedes och Cadillac lyckas placera sig ganska lågt jämfört med andra lyxbilsmärken.

  Vilken är den mest kraftfulla Mercedes?

När det gäller säkerhet är reglerna för säkerhetsolyckor otroligt stränga, och både Mercedes och Cadillac anses vara säkra bilar. Men när det gäller krocktester brukar Mercedes ligga i topp jämfört med de flesta bilmärken, inte bara Cadillac.

Varför är Mercedes så överlägsen Cadillac?

Mercedes arbetar på en skala som är mycket större än Cadillacs. De rena siffrorna kring Mercedes som globalt varumärke är mycket större än Cadillacs. Cadillac säljs främst i USA och Kanada. Att se en Cadillac i Europa är något av en enhörning.

Mercedes däremot verkar globalt och Mercedesbilar är ganska vanliga i nästan alla delar av världen. Mercedes kan spendera mer pengar på att utveckla bilar än Cadillac eftersom Mercedes är något av en mammut inom bilindustrin, medan Cadillac bara upptar en liten del av bilmarknaden.

Och i detta segment är exklusivitet inte en så viktig faktor. Cadillacs exklusivitet är mer en konsekvens av dålig försäljning än den ”exklusivitet” som vanligtvis förknippas med de mest exklusiva märkena på marknaden.

Kan den amerikanska bilindustrin mäta sig med den tyska bilindustrin?

Tja, den amerikanska bilindustrin klarar säkert av att slå den tyska bilindustrin i USA. Och det beror delvis på att europeiska bilar drabbas av sträng importbeskattning. Dessutom erbjuder tyskarna inga pick-ups, medan Ford F150 för närvarande lyckas ta förstaplatsen i nybilsförsäljningen i USA.

Mercedes erbjöd visserligen X-klass ett tag och försökte ta den del av marknaden som F150 upptar. Men det misslyckades kapitalt eftersom Mercedes inte har någon historia av att tillverka pickuper.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts