Är det säkert att högtryckstvätta en bil?

Att tvätta en bil med en högtryckstvätt är inget nytt eftersom många amatördetaljörer och professionella företag använder högtryckstvättar dagligen. Det är dock fortfarande oklart hur fördelaktigt det är att tvätta bilen med en högtryckstvätt eftersom de utövar mycket tryck som potentiellt kan skada många ytor.

Om du därför har tillgång till en högtryckstvätt som inte överstiger mer än 2000 PSI som mest, bör det vara säkert att tvätta en bil med den. Om högtryckstvätten däremot överstiger 2000 PSI kommer du med största sannolikhet att orsaka skador på lacken.

Det finns också några ytterligare faktorer som du måste ta hänsyn till, t.ex. vattnets mjukhet, vilken typ av munstycke du använder, specifika trimdelar på din bil och om du använder en elektrisk högtryckstvätt eller en högtryckstvätt med förbränningsmotor.

Slutligen finns det några fördelar med att använda en högtryckstvätt för att tvätta bilen, till exempel tidseffektivitet, allmän användarvänlighet och mindre skrubba. Å andra sidan har högtryckstvätt av en bil också några nackdelar som att man inte vet rätt tryck och till och med att det är nödvändigt att använda en högtryckstvätt ändå.

Specifika faktorer som du måste ta hänsyn till

Tro det eller ej, men vatten skiljer sig väsentligt åt när det gäller mjukhet. Detta innebär att vissa typer av vatten är mjukare än andra och därmed mindre benägna att skada din bil. Mängden kalcium i vattnet avgör hur mycket tvålskum som kan bildas. Om vattnet är kalciumrikt är det mer sannolikt att tvålskum samlas, vilket gör det mer eller mindre effektivt.

  Är hybridbilar bra för bergskörning?

Vattentemperaturen är också en viktig faktor eftersom varmt vatten är bättre på att bryta ner alla slags föroreningar. Den förmodligen viktigaste faktorn att ta hänsyn till är dock vilken typ av munstycke du använder eftersom vissa munstycken garanterat kommer att skada din bil även om vattenets PSI är långt ifrån 2000 PSI.

Så kallade ”nollgraders” munstycken skjuter vatten i en tunn liten linje vilket innebär att detta ökar PSI avsevärt. ”15-graders” munstycken är lite mjukare, men fortfarande för aggressiva för de flesta bilytor. Allt över 15 grader är lämpligt för rengöring av alla typer av bilpaneler. Var dock varierande när du rengör plastdetaljer.

Fördelar med att använda en högtryckstvätt för att tvätta bilen

Som tidigare nämnts sänker användningen av en högtryckstvätt för att tvätta bilen den tid det tar att tvätta en bil helt och hållet. Om du äger ett stort fordon som en stor sedan eller en sjusitsig SUV gör det stor skillnad att använda en högtryckstvätt eftersom bilar som dessa är för stora för vanliga slangar.

Dessutom är det nästan omöjligt att rengöra specifika typer av smuts med en vanlig slang. Detta inkluderar bakade föroreningar som solbelysta insektssprut, fågelbajs, klibbiga löv och så vidare. Genom att använda en högtryckstvätt kan du effektivt ta bort dessa på nolltid.

Allt detta innebär att du kommer att skrubba bilen betydligt mindre. Det är den stora fördelen med en högtryckstvätt, den gör allt enkelt och tidseffektivt.

Nackdelar med att använda en högtryckstvätt för att tvätta bilen

Att använda en högtryckstvätt för att tvätta bilen har dock också sina egna nackdelar, till exempel den tidigare nämnda potentialen att orsaka alla möjliga defekter på lacken. Även om vattnets PSI ligger runt 2000 PSI och du använder munstycken som ökar PSI kommer du sannolikt att skada din bil.

  Vilken är den säkraste bilen med fyrhjulsdrift?

Om du dessutom håller munstycket för nära bilen är det också mer sannolikt att du skadar den. Ibland är det inte meningsfullt att tvätta en högklassig bil med en högtryckstvätt eftersom bilar som dessa vanligtvis står i garage ändå, särskilt om de inte är bilar som körs dagligen.

Slutligen kan vissa stater, som Kalifornien, till och med bötfälla dig om du högtryckstvättar din bil på din uppfart eftersom dessa stater har strikta lagar om vattenförbrukning. Detta innebär att du till och med kan få böter på mer än 500 dollar om du högtryckstvättar en bil på din uppfart.

FAQ-avdelning

Vad är skillnaden mellan en gas-/dieseldriven och en elektrisk högtryckstvätt?

Högtryckstvättar som drivs av förbränningsmotorer är endast avsedda för industriella ändamål. Detta innebär att dessa typer av högtryckstvättar är gjorda för mer seriös rengöring, vilket gör dem överflödiga för biltvätt. De flesta gas-/dieseltrycktvättar överstiger lätt 5000PSI vilket är gott nog för att orsaka stora skador på din bil.
Elektriska tvättmaskiner är effektivare, tystare och erbjuder fler justeringar när det gäller PSI. De är bättre för miljön och billigare att använda. De är gjorda för hemmabruk vilket innebär att de flesta av dessa är bäst om du vill högtryckstvätta en bil.

Hur mycket kostar en elektrisk högtryckstvätt?

Den genomsnittliga kostnaden för en högtryckstvätt i dag ligger runt 250 dollar, inklusive både högtryckstvättar för hemmabruk och för industriellt bruk. Industriella bensin-/dieseldrivna högtryckstvättar är dyrast eftersom de vanligtvis är de mest kraftfulla.

  Vilka är de bästa sportbilarna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Batteridrivna högtryckstvättar kan fås för mindre än 190 dollar medan vanliga vanliga elektriska högtryckstvättar kostar omkring 170 dollar. Priserna på högtryckstvättar varierar avsevärt beroende på hur avancerade de är och hur mycket PSI de har.

Är det bättre att tvätta bilen för hand eller använda en högtryckstvätt?

Även om du kan använda en högtryckstvätt för att tvätta en bil är det bäst om du håller dig till den goda gamla handtvättmetoden med dubbla hinkar, eftersom denna metod är den överlägset bästa om du vill vara 100 % säker på att du inte kommer att skada lacken.

Även om metoden med dubbla hinkar tar betydligt längre tid jämfört med att bara högtryckstvätta bilen, ger den bättre rengöringsegenskaper vilket innebär att din bil kommer att gynnas av en god gammal handtvätt. Automatiska biltvättar är också ett alternativ i nödfall, men dessa är också kända för att ibland orsaka skador, så det är bäst att undvika dem om det inte är nödvändigt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts