Använder Tesla speciella däck?

Använder Tesla speciella däck?

Många nya Tesla-köpare är vanligtvis förvirrade när det gäller vilken typ av däck bilen använder. Kommer Tesla med speciella däck eller vanliga EV-däck?
Ja, Tesla använder eller kommer med specialdäck. Teslas däck tillverkas av Michelin, som är känt för att producera några av de bästa elbilsdäcken. Icke desto mindre skiljer sig Teslas däck något från vanliga gasdrivna däck eftersom de kan hantera mer belastning och ge större räckvidd.

Varför använder Tesla speciella däck?

Olika körstil

Eftersom Tesla är en elbil är den helt annorlunda än vanliga gasdrivna fordon. Den här bilen är snabb och presterar på en hög nivå. Därför utsätts Teslas däck för större påfrestningar än konventionella däck. Beroende på var du bor och dina körvanor kan du behöva välja terrängdäck, prestandadäck, lågprofildäck eller säsongsdäck.
Det är mycket viktigt att förstå vilka däck som passar bäst för din körstil och ditt väder. Den goda nyheten är att Michelin har olika typer av däck för olika behov. Så om du vill ha prestandadäck får du dem, men du måste betala något mer.

Din bils vikt

Tesla och andra elbilar är ganska tunga. Därför är deras däck byggda på något sätt annorlunda än konventionella däck för att klara av den här vikten. Teslas extra vikt och det tunga batteriet gör att bilen utsätts för större påfrestningar.
Det är därför Tesla använder däck med hållbara sidoväggar för att klara av vikten. Dessutom bör däckets hålrumsform normalt utformas på ett sätt som hjälper slitbanan att hålla kontakten med vägen.

  Vilken Tesla är bäst för hundägare?

Grepp och rullmotstånd

Till skillnad från gasdrivna bilar har elbilar ett lägre rullmotstånd. Därför är det viktigt att deras däck har ett utmärkt grepp och ett bra rullmotstånd. Dessutom har däcken ett exceptionellt mönsterdjup för ökat grepp och rullmotstånd.

Nivå av tystnad

Eftersom Tesla inte har någon motor är dessa bilar praktiskt taget tysta. Följaktligen innebär detta att du kan höra däckljud när du åker nerför gatan. Av denna anledning använder Tesla speciella däck som minimerar buller i stor utsträckning. Lyckligtvis har de flesta Tesla-däck skum som minskar däckljudet.

Räckvidd

En annan sak som gör att Tesla använder speciella däck är räckvidden. Räckvidden är mycket viktig med elbilar och att ha hjul som förlänger den är mycket lovvärt. Michelin tillverkar bredare och större Tesla-däck med mer grepp. Detta bidrar till att öka fordonets frontalyta; därmed ökar räckvidden.

FAQ

Vilket däckmärke använder Tesla?

Tesla använder Michelin-däck. Michelin tillverkar några av de bästa däcken för elfordon på marknaden. Deras däck ger en bekväm och tyst körning och har lågt rullmotstånd. Dessutom erbjuder deras däck ökad bärförmåga för att klara av den extra vikten hos elbilar.
Förutom att ha en fantastisk bärförmåga har Michelindäck också en slitbana och ett mönster som är EV-specifika. De flesta av dem består också av ett skuminlägg inuti däcken för att minska däckljudet. Det är därför som Tesla Michelin-däck är ganska dyra jämfört med traditionella däck.

Hur länge håller Tesla-däck?

Hur länge dina Tesla-däck håller beror på ett antal saker. Detta inkluderar Tesla-modellen, vilken typ av däck du har monterat på din bil och dina körvanor. Om du älskar hastighet eller aggressiv körning kommer dina däck inte att hålla längre än en person som kör i genomsnittlig hastighet.
Dessutom spelar det också roll hur du underhåller dina däck. Tesla rekommenderar sina användare att rotera, balansera och justera sina däck var 10 000 till 12 000 mil. Oavsett detta har Teslas däck en genomsnittlig livslängd på cirka 26 000 mil. Så beroende på dina körvanor kan däcken slitas före eller efter att de har kört dessa mil.

  Mercedes EQC VS Tesla

Vad kostar det att byta Tesla-däck?

Kostnaden för att byta Tesla-däck varierar från en Tesla-modell till en annan. Detta beror på att olika Tesla-modeller använder olika typer av däck. Olika däck är tillverkade för olika ändamål, till exempel hastighet, kallt väder, varmt väder och helårsdäck. Även om kostnaden för däck varierar kan Tesla debitera dig cirka 55 dollar för arbetskostnaden.
Priset för Michelin Pilot Sport 4S är till exempel något högre än priset för Michelin Primacy MXM4. Båda dessa däck är dock avsedda för Tesla Model 3. Michelin Pilot Sport 4S är ett ultrahögpresterande däck som är perfekt för förare som vill ha fart.

Har Tesla däck med run flat-däck?

Nej, Tesla levereras inte med run-flat-däck. Så om du får en punktering på vägen kommer du att sitta fast. Dessutom erbjuder Tesla inget reservdäck. Tesla har dock en tjänst (Road Assistance) där de bogserar din punkterade bil om den befinner sig inom 80 mil från ett Tesla-servicecenter.
Dessutom kan du också välja Teslas tjänst (Mobile Service) som kan komma till din plats och byta ut däcket i stället för att bogsera bilen till deras servicecenter. Icke desto mindre kommer den här tjänsten också med flera utmaningar. Men så länge du inte har brutit mot deras garanti kan du njuta av tjänsten.

Varför finns det skum i ett Tesla-däck?

Teslas däck har akustiskt skum för att minska buller. Detta gör att bilen kan vara så tyst som möjligt när den är på väg. Akustiskt isolerade däck infördes för att få fordon att köra tyst på vägen. Dessutom förhindrar detta skum att vibrationer överförs från däcket till hjulet, axeln och sedan till kupén.

  Kan Tesla Y parallellparkera

Slutsats

Så om du har undrat om Tesla använder speciella däck, ja det gör de. Tesla använder unika däck som är speciellt tillverkade för elbilar. Teslas däck tillverkas av Michelin och de uppfyller elbilarnas behov. Till skillnad från traditionella däck kan dessa däck hantera Teslas extra vikt och omedelbara vridmoment.
Dessutom är dessa däck också tysta i drift och ger större räckvidd än konventionella däck. De är dock också ganska dyra. Om du får en punktering på vägen, se till att byta ut dessa däck mot liknande för exceptionell prestanda, hållbarhet och en smidig körupplevelse.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts