Varför slits Teslas däck så snabbt?

Varför slits Teslas däck så snabbt?

Tesla är en av de mest effektiva lyxbilarna på marknaden. Men med den rena kraften som den här bilen levererar kan du förvänta dig att däcken slits ut snabbare.
Teslas däck slits snabbare på grund av bilarnas högre prestanda. Bilarna levererar häpnadsväckande kraft med starkt vridmoment som sätter tryck på däcken och gör att de slits snabbare. Dessutom är Teslas ganska tunga, vilket ger ytterligare belastning på däcken.
Hur snabbt Teslas däck försämras beror också på vilka typer av däck du använder och på Tesla-modellen. Dessutom spelar din plats och dina körvanor också en stor roll för hur snabbt dina däck slits. Här är några av de förklarade orsakerna till varför Teslas däck slits så snabbt:

Tung bil

En av de viktigaste orsakerna till att Teslas däck slits snabbare är att de är mycket tyngre än andra bilar. Detta innebär en påfrestning på däcken, som till slut försämras snabbare. Det är därför som däcken på Tesla Model X och Model S slits snabbare än andra Tesla-modeller.

Att trycka på bilen hårdare

Teslas är några av de snabbaste bilarna på marknaden. Tack vare den enorma mängden kraft och vridmoment som levereras till däcken av drivsystemet. Med den snabba accelerationen och de höga kurvtagningshastigheterna är däcken den kontaktpunkt som tar emot all ”misshandel”, vilket gör att de försämras snabbare.

RWD-system

Eftersom de flesta Tesla-modeller har ett bakhjulsdrivet system är det lättare för deras däck att slitas ner snabbare. Lägg till detta till den snabbare accelerationen och den regenerativa bromsningen, och du har bakdäck som slits snabbare än framhjulen.

  Är Volvo mer pålitlig än Tesla?

Vad ska du göra för att minska däckslitaget på din Tesla?

Regelbundet underhåll

Dina bildäck kommer att slitas ut oavsett hur du kör. Du kan dock minska det snabbare slitaget genom att regelbundet underhålla din EV. Tillämpa tekniker som rätt inflation och regelbunden justering för att förhindra att orsaka ojämnt däckslitage eller bidra till snabbare slitage.

Överväg att skaffa små hjul

Mindre hjul och mindre däck ser kanske inte lika elegant ut som stora hjul. De är dock billigare och håller något längre än stora hjul. Så de mindre hjulen kommer att hålla längre och spara dig några dollar i det långa loppet.

Minska hastigheten

En av de bästa känslorna med att köra en elbil är hur smidigt och obehindrat bilen kryssar. Därför frestas många Teslaförare att sätta foten på pedalen och accelerera snabbare. Detta innebär dock en påfrestning för däcken och därför bör du ta det lugnt.

Vilka Tesla-modeller sliter på däcken mycket snabbare?

Tesla Model X

Förutom att prestera exceptionellt och leverera utmärkt hastighet som andra Tesla-modeller är Tesla Model X också tyngre. Som ett resultat av detta har däcken mycket att hantera vilket orsakar snabbare slitage än andra Tesla-modeller. Så om du kör Model X kan du räkna med att byta däck något snabbare än andra modeller.

Tesla Model S

Tesla Model S är också en annan tung bil. Även om den inte är tyngre än Tesla Model X är den tyngre än alla andra Tesla-modeller. Däremot är det den snabbaste Tesla-modellen på marknaden. Och med högre vridmoment och regenerativa bromsar kan du räkna med att Tesla Model S-däcken försämras snabbare.

  Vad händer när din Tesla går sönder?

FAQ

Hur länge håller Teslas däck?

Tesla rekommenderar att du inspekterar dina däck efter varje 10 000 till 12 000 mil. Om du kör ofta bör du byta dem efter 10 000 mil. Dessutom bör du rotera dina däck efter varje 6 000 miles. Observera att all AWD är hårdare för däcken än RWD- eller 4WD-system.

Var kan jag byta Tesla-däck?

Det är enkelt, du kan antingen ta med dig dina skadade däck för att bytas på ett Tesla Service Center eller till en närliggande tredjeparts däckverkstad. Kör aldrig med ett punkterat eller skadat däck eftersom det är mycket riskabelt. Du kan alltid klicka på vägassistans för att få omedelbar hjälp.

Vad kostar det att byta Tesla-däck?

Först och främst finns det inget som går upp mot Tesla-däck. Precis som för alla bilar kommer däckpriserna att variera beroende på olika faktorer. Det gäller bland annat din Tesla-modell, körvanor och klimat. Vissa däckhandlare kommer att rekommendera allvädersdäck, vinterdäck eller sommardäck.
Det är viktigt att förstå att du kommer att betala mer för allvädersdäck eller säkrare, höghastighetsklassade däck än för däck som inte är högt klassade. Michelin Pilot Sport 4S-däck är till exempel något dyrare än Michelin Primacy MXM4-däck. Båda dessa däck är avsedda för Tesla Model 3.

Använder Tesla speciella däck?

Nej, det gör det inte. Tesla använder Tesla Michelin-däck från Tesla. Teslas däck är dock byggda något annorlunda för att optimera prestanda, säkerhet, hållbarhet och tillförlitlighet. Detta gör att de klarar extrema temperaturer, UV-ljus, hög belastning och olika miljöförhållanden.
För att dina Tesla Michelin-däck ska fungera optimalt ska du se till att rotera dem enligt det rekommenderade schemat för däckrotation. Se också till att byta ut däcken enligt tillverkarens rekommendationer.

  Vad är Tesla Summon-läget?

Måste jag byta ut alla däck om ett däck går sönder på en Tesla?

Nej, det behöver du inte. Tesla rekommenderar dock att du byter alla däck när ett hjul är dåligt eller skadat. Detta är viktigt eftersom de flesta Teslas är AWD-drivna. Du behöver dock inte byta alla däck, men du bör byta båda däcken på en axel.
Så om det är framdäcket ska du byta ut båda framhjulen och vice versa för bakhjulen. Detta är viktigt eftersom det finns en differential mellan dem som belastas ännu mer när däcken har olika diameter. Om däcken dessutom har olika mönsterdjup blir det ojämna hjulomkretsar.
Den främsta anledningen till att Tesla rekommenderar sina kunder att byta alla däck är på grund av systemet för allhjulsdrift, ABS och traktionskontroll som använder hjulsensordata. Genom att byta ut alla hjul säkerställer man att hjulsensordata som erhålls är korrekt och exakt.

Slutsats

Sammantaget slits Teslas däck snabbare på grund av det kraftfulla vridmomentet som levereras, den höga prestandan och vikten. När du kombinerar alla dessa tre faktorer kommer du att upptäcka att de stressar Tesla-däcken, som till slut försämras snabbare än andra däck.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts