2022 Porsche Macan vs Mercedes GLC

Under de senaste åren har populariteten för små SUV/Crossover ökat kraftigt, så mycket att dessa kompakta ”offroaders” har blivit några av de mest populära bilarna på marknaden. Med tanke på att både Mercedes och Porsche erbjuder hårt konkurrerande bilar från detta segment är det bara logiskt att ställa dem mot varandra i en klassisk head-to-head-match.

I det vänstra hörnet står Porsche Macan på 4 350 pund, en Porsche SUV på instegsnivå som syftar till att tillfredsställa de mest krävande köparna av lyxiga crossoverbilar där ute. I det högra hörnet står Macans mest konkurrenskraftiga konkurrent, Mercedes GLC på 3 977 pund, som syftar till att underskrida Macan i pris, men som erbjuder samma lyxiga kvalitet.

Även om GLC kan hävda sig mot Macan kan man lugnt säga att Macan är den obestridda lyxiga lilla SUV:n/crossoveren eftersom den erbjuder de bästa drivlinorna, den mest högkvalitativa interiören, den mest dynamiska körupplevelsen och ett lustfyllt Porsche-märke.

Macan kommer visserligen med en prispåslag, men det är väl värt det, särskilt när man betänker att Macan håller sitt värde mycket bättre än alla sina rivaler.

2022 Porsche Macan – Den bästa kompakta SUV:n i lyxklass

2022 Porsche Macan börjar på 54 900 dollar och den erbjuder en 2,0 liter lång rad 4-cylindrig motor med 261 hästkrafter som inte är så passande för ett Porsche-märke. Som sådan är det väl värt att uppgradera till Macan S för 65 400 dollar eftersom den erbjuder en mycket mer Porsche-liknande 2,9L twin-turbo V6-motor med 375 hk. Just den här motorn finns i den nya toppmodellen Macan GTS som kostar 79 990 dollar och erbjuder 434 hk.

  Vilka Mercedes har twin-turbo

Porsche har bestämt sig för att släppa turbomodellen för modellåret 2022, men de kommer troligen att introducera en helt ny Macan T-modell inom kort. Macan ser ut och känns som en äkta Porsche ska göra, vilket innebär att den ser och känns dynamisk, högklassig och extremt välutvecklad.

Man kan lugnt säga att Macan är en äkta Porsche och att den inte bara är en ombyggd Audi Q5. Så fort du kliver in i Macan möts du av en högkvalitativ interiör som kanske inte kan konkurrera med GLC:s interiör när det gäller design, men den förstör GLC ur materialkvalitetsaspekten.

Tillförlitlighet är också Macans starka sida eftersom den är mycket mer tillförlitlig än GLC. Dessutom håller Macan sitt värde betydligt bättre jämfört med GLC, vilket innebär att det höga ingångspriset faktiskt är väl värt det i slutändan.

2022 Mercedes GLC – Den mest populära kompakta lyxiga SUV:n

Den treuddiga stjärnans lockelse är något som knappast någon kan bestrida och det är därför GLC är en av, om inte den mest populära kompakta lyx-SUV:n på marknaden. GLC-sortimentet inleds med GLC300 för 43 850 dollar som erbjuder en 2,0 l fyrcylindrig turbo med 255 hästkrafter. Du kan uppgradera till 4MATIC AWD-systemet för ytterligare 2 000 dollar.

GLC300 kan inte konkurrera med någon Porsche Macan-modell när det gäller prestanda, förutom den allra lägsta modellen. Om du vill ha en GLC som kan konkurrera med Macan S och uppåt måste du gå via AMG-avdelningen på över 60 000 dollar, men endast de toppmodellerna GLC 63 non-S och S-versionerna för 76 900-84 500 dollar är värda att jämföra.

  Gör Mercedes elbilar?

Designmässigt passar GLC perfekt in i Mercedes SUV-utbud och den erbjuder mer lastutrymme än Macan. Inredningsutrymmet är relativt likartat och interiördesignen i GLC verkar mer spännande, men kvaliteten är inte alls lika bra som i Macan.

GLC finns med effektivare motorer, men skillnaderna är ganska marginella. Det är säkert att säga att den toppmotor med 4,0 l BiTurbo V8 som finns i GLC är det bästa motoralternativet av dem alla, och det faktum att GLC även finns som coupé gör verkligen den här jämförelsen mycket mer intressant.

Slutsats – Macan är bättre

Prisskillnaden mellan Macan och GLC är försvarbar av en mängd olika skäl. För det första håller Macan sitt värde betydligt bättre, vilket innebär att prisskillnaden praktiskt taget försvinner efter några års ägande.

För det andra är Macan mycket mer dynamisk, erbjuder material av högre kvalitet, finns med snabbare motorer, levereras med AWD från fabrik och Porsche PDK-växellådan med dubbelkoppling är den bästa på marknaden. Utrymmesmässigt är det inte mycket som skiljer de två åt eftersom GLC erbjuder mer lastutrymme medan Macan erbjuder mer sittplatsutrymme.

När det gäller tillförlitlighet är det en klar seger för Macan är det en av de mest tillförlitliga bilarna i sitt segment medan GLC är medioker. På det hela taget verkar Macan verkligen vara en nivå över GLC.

FAQ-sektionen

Är Porsche Macan 2022 effektivare än Mercedes GLC?

Nej, det är den inte. GLC:s motorprogram är effektivare i alla delar, men den högsta 4,0 l BiTurbo V8-motorn är den törstigaste av alla motorer. De två mest jämförbara motorerna mellan de två är de 4-cylindriga turbomotorerna med 2,0 liter i rad.

  Passar Audi-fälgar till Mercedes?

Den 4-cylindriga 2,0L-motorn i GLC har en kapacitet på 22 MPG i staden och 27 MPG på motorvägen, medan den i Macan har en kapacitet på 19 MPG i staden och 25 MPG på motorvägen. Dessa skillnader är inte tillräckligt stora för att de ska kunna rättfärdiga att GLC är en verkligt effektivare bil, eftersom sättet du kör båda bilarna troligen kommer att antingen betona det eller göra det överflödigt.

Håller Porsche Macan från 2022 sitt värde bättre än Mercedes GLC?

Enligt några trovärdiga källor på nätet kommer Porsche Macan troligen inte att förlora mer än 45-50 % av sitt ursprungliga värde under de första fem åren av ägande medan Mercedes GLC troligen kommer att förlora mellan 50 och 60 % av sitt värde.

Detta är tillräckligt för att rättfärdiga den prishöjning som krävs för att komma in i Macan, särskilt eftersom Macan är värd sin prislapp.

Är Porsche bättre än Mercedes?

Tyskland är hemvist för en hel del imponerande lyxbilsmärken som Audi, BMW, Porsche och Mercedes. Det verkar dock som om Mercedes och Porsche är lite mer eftertraktade jämfört med de andra två.

Mellan de två tillverkar Porsche överlägset konstruerade bilar som kan konkurrera med Mercedes när det gäller lyx, men inte när det gäller teknik. Mercedes är ett bättre lyxmärke medan Porsche är det bättre sportbilsmärket och det märke som tillverkar bilar av högre kvalitet överlag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts