Vilken Volvo har 3 rader?

Volvo XC90 är den enda Volvo-bilen som har tre rader. Det är en mellanstor lyxig crossover SUV. Volvo hade tillverkat kombibilar och SUV:er i flera år, men de lade till den tredje raden först i den senaste XC90-modellen. Den tredje raden är tillgänglig från bakdörrarna genom att fälla den andra raden i bilen.

Volvos historia av familjevänliga fordon

Volvo har en historia av att göra stora familjebilar. De gjorde tidigare Volvo 740 GLE som var en stor succé och 700-serien används fortfarande av många idag. Den var dock inte utrustad med tredje raden. Sedan introducerade Volvo V70-vagnar, som inte heller hade någon tredje rad. Alla dessa bilar var storsäljare, men de saknade alla tredje raden för maximal familjekomfort. Volvo hade detta i åtanke när man designade XC90.

Volvo XC90

Volvo introducerade XC90 SUV 2002 som en crossover SUV i mellanstorlek och lyx. Den tillverkades på Volvos P2-plattform, som var samma plattform som Volvo använde för andra bilar också, som V80-serien.

Volvos tredje rad

Den tredje raden på den senaste XC90-modellen är mycket bekväm. Tillgängligheten till den tredje raden är också ganska enkel. Bilens bakdörrar ger tillträde genom att fälla sätena på andra raden. Den 7-sitsiga XC90:s tredje rad erbjuder plats för två personer med två individuella säten.

Sätena är ganska rymliga och kan lätt användas av en passagerare som är upp till 1,5 fot. Tredje raden kan också fällas ner, liksom andra raden, vilket ger ett ganska stort lastutrymme för användarna. Denna rymliga SUV är rymlig och har många säkerhetsfunktioner, vilket är anledningen till att bilen har kallats ”Världens säkraste familje-SUV”.

  Ska jag leasa eller köpa en Volvo?

Första generationen (2002-2014)

Första generationen XC90 fanns i två utrustningsnivåer, 2,5T och T6. 2.5T-versionen hade en 2,5-liters ”T5” turboladdad inline fem-motor. Den gav en effekt på 208 hk (155 kW). T6-versionen hade en 2,9-liters dubbelturboladdad inline-sexmotor som gav 268 hk (200 kW).

2.5T-versionen kom med framhjulsdrift och valfri fyrhjulsdrift, medan T6-varianten endast kom med ett fyrhjulsdriftsalternativ. Bilen blev en succé och vann North American Car of the Year och Motor Trend Magazine’s Sport/Utility of the Year för 2003. Den betecknades redan från början som en familjebil.

Andra generationen (2015-nutid)

Volvo började sälja den andra generationen XCX90 2015. Den här gången var bilens plattform baserad på SPA-teknik (Scalable Product Architecture), en starkare plattform som säkerligen förbättrade bilens säkerhet och effektivitet. Alla utrustningsnivåer kom med samma motor med 2,0-liters fyrcylindrig Drive-E-drivlinor och Volvos åttastegs Geartronic-växellåda.

Bilprogrammet hade två gasmotorer och två dieselmotorer. Gasmotorn hade en dubbelladdad 320 hk T6 som producerade 400 nm vridmoment och en turboladdad 254 hk T5 som producerade 350 nm vridmoment. Dieselmotorn hade en dubbelturbo 235 hk D5, som ger 470 nm vridmoment och en turboladdad 190 hk D4, som ger 400 nm vridmoment.

Den högsta hybridmodellen introducerades också för första gången i XC90. Hybridversionen kom med en kraftfullare motor med en elmotor. Den producerade 400 hk och 640 nm vridmoment. Hybridmodellen har ett 11,6 kWh litiumjonbatteri. NHTSA gav den ett övergripande betyg på 5 stjärnor och Euro NCAP bedömde den också som ”bäst i klassen”.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

Andra generationens XC90 kommer med tre utrustningsnivåer att välja mellan: Momentum, R Design och Inscription. År 2017 introducerades ytterligare en trimnivå med namnet T8 Excellence. Denna lades dock ned 2020. Detta följdes av att få XC90, en ansiktslyftning i mitten av cykeln år 2021. Volvo tillverkar numera endast hybridversionen.

Design och funktioner

Andra generationens XC90 kom med en ny design och en dubbel wishbone-frontfjädring. Det finns också ett valfritt val av elektroniskt styrd luftfjädring i de nya modellerna. Interiören har ett 9-tums infotainmentsystem. Volymen och annat kan regleras på ratten.

Sätena på första raden är utrustade med sidobolster, stolsförlängningar och en massagefunktion. Bilen har också ett luftreningssystem. För att underlätta för föraren har bilen också ett 360°-visningssystem. Naturligtvis har XC90 också alla de förstklassiga säkerhetsfunktioner som Volvo tillhandahåller, inklusive Intellisafe-funktionen, som är ett varumärke för alla Volvo-bilar.

Volvos framtida familjeplaner

Volvo kommer att lansera en helelektrisk version av XC90 år 2022. Detta innebär tydligt att de inte kommer att avveckla den, åtminstone inte inom den närmaste framtiden. Försäljningen av denna bil är också en framgång för Volvo. Förhoppningsvis kommer de att behålla den tredje raden i 2022 års XC90-modeller.

FAQ

Vilka andra bilar har en tredje rad?

Det finns många alternativ på marknaden när det gäller bilar med tre rader. De flesta av dem är gjorda för familjer, så de är alla utrustade med de senaste säkerhetsfunktionerna. Många av dem är minibussar, medan andra är SUV:er. Några av de bästa är t.ex:

 • Mitsubishi Outlander
 • Chrysler Pacifica
 • Volkswagen Tiguan
 • Kia Sorento
 • Kia Telluride
  Tillverkar Volvo elbilar?

Vilken är den billigaste bilen med tre rader?

Bilar med tre rader är inte särskilt billiga. Jämfört med andra tre raders bilar med plats finns det dock några som är mer prisvärda. Det här är några tre-rutiga SUV:er för under 25 000 dollar:

 • Ford Explorer
 • Toyota Highlander
 • Dodge Journey
 • Nissan Pathfinder
 • Honda Pilot
 • GMC Acadia
 • Acura MDX

Vilken är den minsta bilen med tre rader?

Det finns alltid en efterfrågan på små bilar. Men i kategorin med tre rader är de flesta av dem ganska stora. Det är inte alla som kan få plats med dessa stora bilar i sina garage, och vissa familjer föredrar små bilar med tre rader. Några av dessa är:

 • Volkswagen Tiguan
 • Kia Sorento
 • GMC Acadia
 • Volvo XC90
 • Hyundai Palisade

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts