Vilka bilar har paddle shifters

Formel 1 är den mest prestigefyllda tävlingen någonsin, och redan i slutet av 1980-talet introducerades de första växellådorna med paddelväxlar för att förarna alltid skulle kunna hålla händerna på ratten. Etiken bakom denna övergång var att maximera F1-förarnas fokus eftersom de kunde flytta sig genom växlarna mycket lättare.

Den första landsvägsbilen som någonsin använde sig av paddle shifters var dock 1995 års Ferrari F355 Berlinetta. På den tiden ansågs den automatiska växellådan som fanns i F355 vara revolutionerande, men eftersom den var ganska klumpig och långsam åldrades F1-växellådan inte så bra. Hur som helst är dagens växellådor med paddle shifter mycket mer avancerade.

Numera kan man köpa många bilar som är utrustade med paddle shifters och de flesta av dem är prestandabilar. Paddle shifter-växellådor kan dock även hittas på vardagsbilar som Honda Fit eller Toyota Yaris. Det är värt att nämna att bilar som dessa inte har så stor nytta av paddle shifters eftersom de är utformade med komfort i åtanke.

Å andra sidan har bilar som BMW M3 eller andra BMW M-bilar, Audi RS-bilar eller Mercedes AMG-bilar nytta av paddle shifters eftersom de är prestandabilar. Dessutom kan du hitta växellådor med paddle shifter både på stora lyxsedaner, alla typer av SUV:er och superbilar.

Fördelar med växellådor med paddle shifter

Som tidigare nämnts infördes paddle shifters för att öka förarens kontroll över bilens dynamik. Detta innebär att du tar kontroll över din automatväxellåda och går igenom växlarna själv utan att ta händerna från ratten.

  Vilken färg är bäst för en vit bil?

Detta gör det möjligt för dig att perfekt tajma dina växlingar, vilket är hela poängen med moderna DCT-växellådor. Biltillverkare integrerar paddle shifters på olika sätt, eftersom vissa tenderar att placera dem på rattstången och andra vill placera dem på själva ratten.

Om bilen har paddle shifters direkt på ratten innebär det att växlarna rör sig med ratten, vilket innebär att du enkelt kan växla mitt i hörnet. Om växelspakarna däremot är monterade på rattstången sitter de alltid fast på plats vilket innebär att du alltid vet var de är.

Trots detta kan du i de flesta automatiska bilar växla med hjälp av standardväxeln, men det är mycket enklare att göra det med hjälp av paddle shifters.

Bilar med växelspakar

Honda Fit – Prisvärd bil med växellådor

Även om växellådor med paddle shifter vanligtvis förknippas med prestandabilar kan du också hitta dem på billigare bilar. Honda Fit är en bil som börjar på cirka 16 000 dollar och den har paddle shifters vilket innebär att den här lilla bilen är ganska rolig att köra på ett temperamentsfullt sätt.

Förutom att vara utrustad med paddle shifters ger Honda Fit också 33/40 MPG från sin 1,5L 4-cylindriga motor. Fits fotavtryck är ganska litet vilket gör att du relativt enkelt kan manövrera bilen genom trånga utrymmen.

BMW M3 – Benchmark för mellanstora prestandasedaner

Nya BMW M3 har orsakat en hel del uppståndelse tack vare sina ganska enorma frontgaller. Vissa anser dem vara gräsliga medan andra gillar utseendet, men ingen kan förneka att nya M3 är allt annat än fantastisk när det gäller livlig körning.

  Vilka lyxbilar har takräcken?

Den legendariska 6-cylindriga radmotorn producerar mer än 500 hästkrafter i sin Competition-form och den kommer också med antingen en 6-växlad manuell växel eller en momentomvandlarautomatik med paddle shifters. Även om manualen är ett ganska intressant perspektiv är den automatiska vridmomentomvandlaren ett mycket bättre alternativ.

Lexus LS 500 – Flaggskepp Lexus cruiser

Lexus LS 500 är en fullstor flaggskeppssedan från Lexus som också är utrustad med paddle shifters. LS 500 är inställd på att kryssa i yttersta komfort och är egentligen inte alls inriktad på prestanda. Även om 3,4L V6:an har 416 hästkrafter är motorn smidig och inställd för smidiga övergångar genom växlarna.

LS 500 levereras med en 10-växlad automatlåda som har ganska stora paddle shifters bakom ratten.

Hyundai Palisade – ett riktmärke för en familje-SUV

Hyundai Palisade är en av de mest populära SUV:erna på marknaden på grund av många anledningar, till exempel överkomlighet, effektivitet, styling, utrymme och säkerhet. Palisade erbjuder dock en ganska potent V6-motor på 3,8 liter som ger 291 hästkrafter.

Palisade är också utrustad med rattmonterade paddle shifters som gör att du kan växla bilens växlar som du vill. Det är ganska uppenbart att alla bilsegment erbjuder växellådor med paddle shifter trots att de ursprungligen utformades specifikt för prestandabilar.

FAQ-avsnittet

Finns paddle-shifters med som standard?

Det beror på bilen, men majoriteten av bilarna erbjuder paddle shifters som standard om du väljer en automatisk växellåda. Den enda skillnaden här är hur stora dessa växelspakar är och hur sofistikerade de är. Vissa märken som Ferrari erbjuder dig att uppgradera växlarna om du vill ha stora kolfiberväxlar.

  Bästa bilen för stadskörning

Varför har elbilar paddle shifters?

Som vi alla vet har elbilar inga konventionella växellådor, men ändå är de ofta utrustade med växelspakar. Detta beror på att paddle shifters i en EV har en helt annan funktion. De är utformade för att modulera nivån av regenerativ bromsning för att återvinna förlorad energi till batteriet.

Genom att använda paddlarna ökar eller minskar du i princip regenereringsnivån, vilket innebär att du ofta kan aktivera ”one-pedal-läget” eller få bilen att köra som en vanlig bil.

Hur manövrerar man paddle shifters?

Det är ganska enkelt att använda paddle shifters, allt du behöver göra är att trycka på motsvarande paddel för att växla upp eller ned bilen. Det är standard i alla bilar nuförtiden att den högra pedalen gör det möjligt att växla upp och den vänstra pedalen gör det möjligt att växla ner.

Vissa märken som McLaren utformar sina paddlar annorlunda eftersom du kan både upp- och nedväxla med en enda paddel. Allt du behöver göra är att vända den åt ena eller andra hållet beroende på vad du vill åstadkomma.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts