Vilka lyxbilar har takräcken?

Om du är ute efter en lyxbil med takräcken är chansen stor att du tittar på en SUV, eftersom nästan alla SUV:er kan fås med takräcken från fabriken. Som sådan finns det massor av bra alternativ att välja mellan beroende på SUV:ns storlek och marknadspositionering.

Om du främst är intresserad av mer kompakta lyxiga SUV:er är Alfa Romeo Stelvio och Porsche Macan de två mest dynamiska alternativen av alla. Om du vill ha en mer konservativ komfortinriktad SUV är Volvo XC60 ett utmärkt val.

Men kanske vill du inte ha en kompakt SUV eftersom en kompakt SUV inte är så ”SUV-aktig”. Den bästa lyxiga mellanstora SUV:n som inte kostar mycket är definitivt nya Kia Telluride, och den bästa mellanstora SUV:n överlag är Mercedes Benz GLE.

När det gäller fullstora SUV:er är BMW X7 den allra bästa fullstora SUV:n på marknaden. Om du inte alls vill ha en SUV, men ändå vill ha takräcken och ytterligare praktiska egenskaper och terrängkörningsförmåga, är Audi A6 Allroad och Volvo V60 Cross Country de bästa på marknaden.

Kompakta SUV:er med takräcken

Under de senaste åren har segmentet kompakta SUV:er blivit ett av, om inte det mest populära bilsegmentet på marknaden tack vare en perfekt blandning av SUV-praktikalitet och körbarhet som vanligtvis förknippas med mindre bilar.

Som sådan är Alfa Romeo Stelvio den mest dynamiska SUV:n på marknaden. Förutom körbarheten erbjuder Stelvio också gott om utrymme och ett gäng motoralternativ. Stelvio är också en av de snyggaste SUV:erna som finns, särskilt efter den senaste uppdateringen. Med det sagt kan Stelvio utrustas med ett takräcke från fabriken.

  Bästa hybridbilen för bilresor

Om du uppskattar en dynamisk lyx-SUV, men vill ha en mer tillförlitlig plattform och framför allt ett bättre värde, är Porsche Macan rätt väg att gå. Macan kan fås i många olika trim- och motoralternativ och kan också fås med ett fabriksmonterat takräcke.

Om Porsche Macan och Alfa Romeo Stelvio båda är lite för fräcka för dig och du helt enkelt vill ha en mer avslappnad, bekväm och säker SUV är Volvo XC60 ett perfekt alternativ. XC60 kan också fås med ett fabriksmonterat takräcke som kan transportera så mycket last som du någonsin skulle vilja ha.

Lyxiga mellanstora SUV:er med takräcke

För vissa är en kompakt SUV inte riktigt en SUV på grund av storleken, den relativt avvisbara markfrigången och bristen på fyrhjulsdrift i många fall. Om du är en av dessa personer är det bättre att leta efter en mellanstor lyxig SUV. Och i stort sett alla mellanstora SUV:er finns lätt tillgängliga med fabriksmonterade takräcken.

Och en av de bästa som finns där ute just nu är Kia Telluride tack vare ett relativt överkomligt pris men en riktigt snygg interiör och exteriör design. Kia har under de senaste åren varit på ett uppdrag att helt förändra uppfattningen om Kia, och de nya Kia-modellerna är värda att överväga.

Om du vill ha den allra högsta nivån av mellanstora lyxiga SUV:er som även erbjuder takräcken är Mercedes Benz GLE den enda sanna mästaren i segmentet. Och det beror på att GLE i princip är en mer kompakt version av GLS, vilket är bra om du överväger GLE och inte GLS.

  Accelererar hybridbilar snabbare?

Lyxiga SUV:er och kombibilar med takräcken

Om du vill ha den bästa lyxiga fullstora SUV som kan köpas för pengar finns det inget bättre alternativ än BMW X7, särskilt om du väljer den ännu bekvämare varianten Alpina XB7. X7 är i princip en BMW 7-serie på styltor, och som sådan är X7 den allra högsta nivån av SUV-lyx utan att gå in i Rolls Royce-territorium.

Både X7 och XB7 kan fås med takräcken som är tillräckligt stora för att bära en massa last utan att vara en säkerhetsrisk. Förutom XB7 kan du kanske ta en hel del på Ford Expedition om du vill ha en mer lättillgänglig ”lyx” prisklass.

Om du inte alls vill ha en SUV, men du vill ha takräcken och terrängkörning i viss mån, är Audi A6 Allroad och Volvo V60 Cross Country båda fantastiska alternativ att överväga. A6 erbjuder en mer terrängvänlig inställning, men i övrigt är den likadan som vilken A6 Avant som helst.

Samma sak gäller för Volvo V60 Cross Country. Förutom dessa två bör du även överväga Mercedes Benz E-Klass All-Terrain.

FAQ-avdelning

Hur mycket kostar takräcken?

Om du köper en ny SUV har de flesta SUV:er takräcken som standard, annars får du räkna med några hundra dollar utöver det högsta försäljningspriset. Om du köper begagnat är prisskillnaden mellan en begagnad bil med takräcke och en begagnad bil utan takräcke praktiskt taget identisk.

  Vad är skillnaden mellan takskenor och takräcken?

Men om du är på marknaden för att köpa en uppsättning takräcken, kan du räkna med ett prisintervall på omkring 150 dollar eller så för ett begagnat takräcke av lägre kvalitet. Om du spenderar uppåt några hundra dollar kan du få ett fint helt nytt aerodynamiskt sådant.

Kan man sätta ett takräcke på vilken bil som helst?

Tekniskt sett kan du det eftersom det finns några olika sätt att montera ett takräcke. Men huvudfrågan är om din bil har ett fabriksmonterat monteringsläge. Om så är fallet bör du använda just det monteringsalternativet för att fästa takräcket.

Om din bil bara har ett naket tak utan några avsedda monteringsplatser för takräcken kan du montera takräcket med hjälp av särskilda klippmekanismer som klipps fast på insidan av dörrknapparna.

Skadar takräcken din bil?

Om det monteras och utförs på rätt sätt bör ett takräcke inte orsaka några skador på din bil. Men om installationsprocessen var bristfällig eller om själva racket är minst sagt tvivelaktigt kan effekterna bli ganska katastrofala.

När du monterar ett takräcke måste du se till att det görs på rätt sätt eftersom en dålig installation lätt kan sluta kosta dig obscena summor pengar. Detta beror på att du inte bara utsätter dig själv och din bil för risker, utan du riskerar också välbefinnandet för alla andra runt omkring dig.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts