Vanliga problem med Suzuki Splash

Suzuki Splash

Suzuki Splash är en kompakt och pålitlig bil. Den är också effektiv och billig att underhålla. Ägare har dock rapporterat att de har upplevt flera problem. Så vilka är de vanligaste problemen med Suzuki Splash?

Några av de vanligaste problemen med Suzuki Splash är överhettning av motorn, DPF-varningslampa, oljelukt, felaktiga fjädringsfjädrar, fel på vindrutetorkare och problem med styrkedjan. Dessutom har andra ägare rapporterat att de har upplevt varningslampor för stabilitetskontrollsystemet, fel på bakre fjädringsfjädrar och ett surrande ljud i växellådan.

Vilka är de vanligaste problemen med Suzuki Splash?

Överhettning av motorn

Det här problemet är vanligt förekommande i Suzuki Splash årsmodell 2013. Motorn överhettas på grund av ett fel på vattenpumpen. Mekaniker har upptäckt att skruvarna som fixerar remskivan till vattenpumpen vanligtvis arbetar loss och faller ut. Som ett resultat hindrar det vattenpumpen från att fungera bra, vilket gör att motorn överhettas.

För att åtgärda problemet måste du byta ut bultarna eller dra åt dem om de inte är skadade. Du bör också byta ut vattenpumpen om den är defekt.

Oljig lukt

Ett annat problem som är vanligt med Suzuki Splash är en oljelukt i bilens kupé. Dessutom kan denna lukt märkas när du öppnar motorhuven på baksidan av motorn. I de flesta fall orsakas denna lukt normalt av ett trasigt oljeavluftningsrör.

För att stoppa denna lukt måste du byta ut oljeutandningsröret.

Tändande traktionsljus

Om din Suzuki Splash har en felaktig trycksensor på ABS-enheten kommer den lysande traktionslampan att tändas. Dessutom kommer bromspedalen att bli mindre känslig. För att åtgärda detta problem måste du dock byta ut den felaktiga tryckgivaren och ABS-enheten.

  Vanliga problem med Suzuki Ignis

Fel på vindrutetorkare

Det är normalt att vindrutetorkarsystemet slutar fungera på Suzuki Splash efter att ha nått 1000-milemilemärket. Detta problem är mycket irriterande eftersom det ger ett gnisslande ljud när det börjar gå sönder. Det bästa sättet att åtgärda problemet är att byta ut den felaktiga vindrutetorkaren.

Surrande ljud i växellådan

Suzuki Splash har flera problem med växellådan, och detta är ett av dem. Användare uppgav att de hörde surrande ljud från växellådan när bilen låg i första växeln. Ljudet försvinner dock till en annan växel. Observera att det här problemet kan orsakas av oljebrist eller växellådslänkar.

För att åtgärda problemet måste du fylla på olja och sedan byta ut växellådslänkarna om de är skadade eller felaktiga.

DPF-varningslampa

Varningslampan för dieselpartikelfilter tänds när ditt DPF blir igensatt. DPF blir igensatt när bilen inte körs under långa resor. Detta är viktigt för alla bilar med ett dieselpartikelfilter. För att åtgärda problemet måste du rengöra DPF. Men för att undvika det måste användaren köra bilen på öppna vägar under lång tid och inte bara i staden.

Felaktiga fjädringsfjädrar

När du hör ett skarpt smällande ljud som kommer från fjädringen när du kör över farthinder är detta en indikation på att du har trasiga fjädringsfjädrar. Det är lätt att åtgärda detta problem eftersom du måste byta ut de defekta fjädrarna.

Bristande fjädringsfjädring i bakhjulet

Ett annat fjädringsproblem som Suzuki Splash-användare bör vara beredda att ta itu med är fel på bakre fjädringsfjädringen. Den bakre fjädringsfjädringen är benägen att gå sönder, och den producerar ett knackande ljud när den går sönder. För att åtgärda problemet måste du byta ut den trasiga bakre fjädringsfjädringen.

  Vanliga problem med Suzuki SX4 S-Cross

Problem med styrkedjan

Suzuki Splash är utrustad med en kugghjulskedja i stället för en kugghjulskrem, som är mer hållbar och kräver mindre underhåll. Många Splash-användare har rapporterat att styrkedjan sträcker sig eller går sönder i förtid. Som ett resultat av detta måste du byta ut styrkedjan tidigare, vilket är ganska dyrt.

Varningslampa för stabilitetskontrollsystemet

Även om det inte är särskilt vanligt har flera Suzuki Splash-användare också rapporterat att de har upplevt varningslampor för SCS. Den här lampan tänds vanligtvis när stabilitetskontrollsystemet är felaktigt. För att åtgärda problemet måste du byta ut stabilitetskontrollsystemet.

FAQ

Är Suzuki Splash en pålitlig bil?

Suzuki Splash må ha en massa problem och brister, men den här bilen är pålitlig. Många tillförlitlighetsorgan har gett den ett betyg över genomsnittet, vilket är imponerande. Dessutom är den här modellen billig att underhålla och utmärkt för stadskörning.

Hur länge håller Suzuki Splash?

Det beror på hur väl du underhåller och kör bilen. Men med rätt skötsel och underhåll kan den här bilen hålla i mer än 250 000 mil. I genomsnitt ska Suzuki Splash hålla mellan 150 000 och 260 000 miles (ca 418429,44 km).

Är det dyrt att underhålla Suzuki Splash?

Nej, att underhålla Suzuki Splash är överkomligt jämfört med de flesta av dess konkurrenter. Dessutom registrerar den här bilen färre problem, vilket gör den billig att underhålla. Dessutom är kostnaden för reparation och arbete mycket överkomlig, till skillnad från vissa av dess rivaler som kostar dig nästan det dubbla för samma delar.

  Är Suzuki SX4 S-Cross en bra bil?

Vilket är det minst tillförlitliga modellåret för Suzuki Splash?

Suzuki har tillverkat modellen Splash sedan 2008. Under årens lopp har den lyckats komma med några exceptionella modellår som har stått ut från konkurrenterna. Vissa modellår, till exempel de som tillverkades mellan 2008 och 2010, var dock plågade av problem.

Så om du vill köpa en begagnad Suzuki Splash-modell ska du försöka hålla dig borta från modellåren 2008 till 2010. De flesta av dessa modeller är plågade av problem som t.ex. problem med styrkedjan, oljeläckage, effektförlust, överföringsproblem och elektriska problem.

Är Suzuki mer pålitlig än Nissan?

Ja, Suzuki är mer tillförlitlig än Nissan nu. Detta var dock inte fallet tidigare då Nissan tillverkade mer tillförlitliga bilar. Idag anses Suzuki vara ett av de mest tillförlitliga vanliga bilmärkena på marknaden. Endast Toyota, Honda och Lexus anses vara mer tillförlitliga.

Slutsats

Suzuki Splash må vara en effektiv, praktisk, prisvärd och pålitlig bil, men den har också flera problem som lyfts fram ovan. Med god skötsel och underhåll kan Suzuki Splash ändå hålla i mer än 12 år.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts