Är Suzuki SX4 S-Cross en bra bil?

Suzuki SX4 S-Cross

Suzuki SX4 S-Cross är en subkompakt bil och crossover SUV från Suzuki. Den är också snygg och praktisk och presterar enastående. Men är Suzuki SX4 S-Cross en bra bil?

Suzuki SX4 S-Cross är en enastående bil om du letar efter en låg underhållskostnad, snygg, pålitlig, effektiv och praktisk subkompakt crossover SUV. Däremot är det inte en bra bil om du önskar en lyxig, högpresterande, snabbare och rymlig crossover-SUV.

Läs om defekter, frågor och problem som Suzuki SX4 S-Cross har.

Suzuki SX4 S-Cross historia

Suzuki SX4 S-Cross har varit i produktion från 2013 till idag. Den är en del av den andra generationen Suzuki SX4-modeller. Observera att SX4 är en förkortning av ”Sports X-over 4 Seasons”. Suzuki SX4 efterträdde den höga Aerio-hatchbacken och -sedanen. Nu är det en exklusiv subkompakt crossover-SUV.

Suzuki SX4 S-Cross kallas för övrigt även Chevrolet SX4 S-Cross i Ecuador, Suzuki SX4 Crossover i Taiwan och Suzuki Crossover SX4 S-Cross i Israel. Denna bil har tillverkats i flera länder, bland annat i Ungern mellan 2013 och 2021, i Kina mellan 2013 och 2018 och i Indien mellan 2015 och 2022.

Funktioner hos Suzuki SX4 S-Cross

Utseende

Suzuki SX4 S-Cross har genomgått en enastående förvandling sedan den introducerades 2013. Den senaste modellen ser mer elegant och modern ut än sina föregångare. Men medan det yttre ser spektakulärt ut, gör inte interiören det. Detta beror på att den inte kommer med många avancerade funktioner och tekniker som de flesta av sina rivaler har.

Trots detta är det fortfarande en fantastisk bil. Den kommer med en hjulbas på 102,4 tum, en längd på 169,3 tum, en bredd på 70,3 tum och en höjd på 62,4 tum.

  Vanliga problem med Suzuki SX4 S-Cross

Prestanda

Eftersom Suzuki erbjuder olika motor- och trimalternativ för den här modellen har användarna flera bilar att välja mellan. Basmotorn är den 1,0-liters K10C Boosterjet turbo I3-motorn. Den 1,4-liters K14C Boosterjet turbo inline-4-motorn erbjuder däremot exceptionella prestanda. Den här motorn har maximalt 127 hk och kan accelerera från 0 till 62 mph på bara 9,5 sekunder.

Observera att Suzuki också erbjuder olika motoralternativ för olika länder. Europa har till exempel en 1,4-liters K14D Boosterjet MHEV. Å andra sidan är den indonesiska Suzuki SX4 S-Cross utrustad med en 1,5-liters M15A I4-motor. Medan den indiska modellen har en 1,5-liters K15B MHEV I4-motor.

Dessutom har den här modellen också ett hybridalternativ som använder antingen en 12V- eller 48V SHVS-mildhybrid. Den har också olika transmissionsalternativ, bland annat en 5-växlad manuell växellåda, en 6-växlad manuell CVT-växellåda, en 4-växlad automatisk växellåda och en 6-växlad automatisk växellåda.

Komfort och lastutrymme

Suzuki SX4 S-Cross må vara en subkompakt crossover-SUV, men den är ganska bekväm och rymlig. Det här fordonet har plats för upp till fem personer, vilket är otroligt bra. Dessutom har den ett gott bagageutrymme på upp till 430 liter, vilket motsvarar 15 kubikfot utrymme. Observera att lastutrymmet kan utökas genom att fälla baksätena.

Bränsleeffektivitet

Det här är en av de mest effektiva bilarna i sortimentet av subkompakta crossover-SUV. Bensinmotorerna har en bränsleeffektivitet på 46,3 till 53,2 mpg. Å andra sidan är hybridmotorerna ännu effektivare eftersom de har en effektivitet på 48,7-54,3 mpg.

  Vanliga problem med Suzuki SX4 S-Cross

Säkerhet

År 2013 fick den här SUV:n det högsta säkerhetsbetyget på fem stjärnor av Euro NCAP efter att ha krocktestats. Den fick ett enastående resultat över hela linjen då den fick 92 % för skydd av vuxna passagerare och 80 % för skydd av barnpassagerare.

Några av de förstklassiga säkerhetsfunktioner som den här bilen har är trafikskyltigenkänning, blindspot-övervakning och adaptiv farthållare. Den har också dubbla frontal-, sidobröst- och sidokrockkuddar samt en knäairbag för föraren. Dessutom har den även elektronisk bromsfördelning, antiblockering och elektronisk stabilitetskontroll. Observera att alla dessa funktioner är standard.

Pris

Trots att Suzuki SX4 S-Cross erbjuder enastående funktioner och prestanda än de flesta av sina rivaler är den en prisvärd bil. Den är billigare än sina två huvudkonkurrenter som är Kia Sportage och Nissan Qashqai. Observera att en ny Suzuki SX4 S-Cross går för cirka 32 740 kronor.

FAQ

Är Suzuki SX4 S-Cross värd att köpa?

Ja, Suzuki SX4 S-Cross är värd att köpa. Detta beror på att denna crossover-SUV är snygg, praktisk, effektiv, pålitlig och billig att underhålla. Å andra sidan är den kanske inte imponerande för en person som letar efter en högklassig, lyxig, rymlig och snabbare crossover-SUV.

Hur snabb är Suzuki SX4 S-Cross?

Suzuki SX4 S-Cross är inte en särskilt snabb bil. Med det sagt varierar hastigheten med det trimalternativ som du väljer. Den snabbaste Suzuki SX4 S-Cross är 1,4 Boosterjet-modellen. Detta trimalternativ har en topphastighet på 124 mph och den kan accelerera från 0 till 62 mph på bara 9,5 sekunder.

  Vanliga problem med Suzuki SX4 S-Cross

Vilka är de vanligaste problemen med Suzuki SX4 S-Cross?

Suzuki SX4 S-Cross må vara en pålitlig, snygg och effektiv crossover-SUV, men den registrerar också flera problem. Några av de vanligaste problemen med den här SUV:n är tidigt bromsslitage, fel på värmekärnan, elektriska problem, felaktig sidokrockkudde och fastnande gaspedaler. Utöver det upplever den också en bullrig differential, lossad backspegel, ESP-varningslampa, defekta bakaxelbultar och defekta bromsar.

Är Suzuki SX4 S-Cross en bra daglig förare?

Ja, det är den! Förutom att den här lilla, 4X4- och SUV-liknande bilen erbjuder mycket valuta för pengarna är den perfekt för att köra runt i stan tack vare sin kompakta design. Dessutom är den ekonomisk och kostar inte mycket i underhåll. Dessutom kan den användas för tillfälliga terrängresor och den kommer inte att göra dig besviken.

Vilka bilar liknar Suzuki SX4 S-Cross?

Suzuki SX4 S-Cross är en av de finaste crossover-SUV:erna på marknaden. Tack vare sin praktiska design och familjevänliga karaktär. Den här bilen möter dock hård konkurrens från sina rivaler, däribland Kia Sportage, Peugeot 3008, Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Ford EcoSport och Fiat 500X.

Sammanfattning

Suzuki SX4 S-Cross är en prisvärd och vackert utformad crossover-SUV. Den är också praktisk, pålitlig och familjevänlig. Och även om den kommer med en del problem är den fortfarande billig att underhålla och kan hålla i mer än 300 000 mil med rätt skötsel och underhåll.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts