Vanliga problem med Renault Clio

Renault Clio

Renault Clio är en kompakt hatchback som tillverkades av Renault från 1990 till idag. Det är en av de mest igenkännbara och längst pågående kontinuerliga modellerna i Renaults historia samtidigt som den är en av de mest framgångsrika Renault-modellerna någonsin. Renault lyckades sälja massor av dessa under de senaste 33 åren, och det verkar som om Clio inte kommer att försvinna någonstans inom den närmaste tiden.

I den här artikeln kommer vi att nämna de vanligaste problemen med Renault Clio. Vi kommer att berätta vad som går sönder på Clio och vad du behöver göra för att åtgärda det. Vi kommer först att börja med motorproblem som inkluderar en skramlande motor och problem med tändspolarna. Clio är också känd för att drabbas av elektriska problem medan överföringsproblem också förekommer.

Servostyrningen kan gå sönder och lämna dig med en enormt tung ratt som till och med kan leda till en olycka. Bromsarna kan bli okontaktbara, oavsett hur hårt du trycker på pedalen.

Allt som allt är några av dessa problem verkligen allvarliga och måste man vara uppmärksam på när man är intresserad av att köpa en Clio begagnad. Om du väljer en modell som inte har missbrukats under hela sin livstid bör du kunna njuta av en ganska problemfri upplevelse om du gör allt underhåll som behövs.

Motorproblem

Ett av de värsta problemen du kan stöta på med en Clio är ett problem där motorn kan börja skramla på grund av problem med tandremmen. 1,2L bensinmotorn och 1,5L dieselmotorn är kända för att ha problem med remskrammel eftersom dessa remmar sägs bara hålla i ungefär 5 år eller så. Om du hör något skrammel från motorrummet ska du se till att inspektera det och byta ut remmen om det behövs.

  Finns det en 7-sitsig Renault?

Ett annat anmärkningsvärt motorproblem är kopplat till defekta tändspolar som gör att bilen sprudlar vid start och ibland till och med stängs av helt. ECU-problem kan påverka bilens förmåga att gå på tomgång konsekvent, särskilt om du märker att motorn hostar.

Elektriska problem

Elektriska problem är något som sällan någon bil kan klara sig utan vilket är logiskt eftersom moderna bilar är så komplexa och fyllda med alla möjliga tekniska trollkonster att något måste gå fel så småningom. ABS-sensorn kan gå sönder och orsaka en ABSvarningslampa på instrumentbrädan.

Det värsta elektriska problemet är dock troligen ett där vatten kan leta sig in i säkringslådan och sedan orsaka alla möjliga elektriska problem. Det vanligaste av alla är en nyckel som inte lyckas starta bilen, vilket vanligtvis leder till vatten i säkringslådan.

Transmissionsproblem

2005 och 2006 års Renault Clio-modeller är ökända för att drabbas av ett märkligt växellådsproblem där bilen kan växla från automatisk till manuell växellåda utan någon logisk anledning. Dessutom har ägarna också klagat på att växellådan hoppar över växlar vilket kan leda till att bilen stannar. Detta kan vara farligt, särskilt om det sker i högre hastigheter.

Nyare Clio-modeller kopplas samman med kopplingsproblem med manuella växellådor och många har sagt att bilen ibland har problem med att ens välja en växel. På det hela taget är växellådorna på moderna Clio-modeller inte de bästa, så se till att vara uppmärksam på dem när du är på marknaden för en sådan.

  Vanliga problem med Renault Captur

Problem med servostyrningen

Ett annat ganska stort problem med några generationer av Renault Clio, och Renault i allmänhet, är en bräcklig rattstång som kan koppla ur servostyrningsassistansen och därmed orsaka en hel del problem i själva stången. Renault återkallade till och med Clio redan 2019 på grund av detta problem.

Varningslampan börjar vanligtvis lysa och servostyrningen går sönder. Som nämnts måste du byta ut hela rattstången för att helt lösa problemet.

Bromsar som inte reagerar

Många Clio-modeller efter 2015 lider av dåligt skyddade bromsledningar som kan försämras med tiden och börja läcka olja. Renault återkallade Clio flera gånger på grund av det här problemet, men det värsta är att det här problemet kan leda till okontrollerade bromsar som lätt gör att du hamnar i en olycka.

Tack och lov är det inte särskilt svårt att byta ut dessa, så se till att inkludera dem i ditt regelbundna underhåll och serviceintervall.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Renault Clio?

Att svara på den här frågan är inte särskilt svårt eftersom Clio redan är en riktigt populär bil. Det betyder att många människor anser att den är värd att köpa, vilket är anledningen till att Europa är fullt av Clio-modeller från alla generationer. Som sådan, ja, du bör köpa en Clio om du är ute efter en prisvärd, lätt att leva med och lätt att köra daglig förare.

  Är Renault Clio en bra bil?

Om du däremot är intresserad av lyxbilar och vill känna dig speciell när du kör en bil är Clio inte den typ av bil som kommer att ge dig en sådan tillfredsställelse. Visst, den gör jobbet som en vanlig pendlare, men den kan inte komma i närheten av lyxbilar.

Vilka bilar konkurrerar med Renault Clio?

Renault Clio konkurrerar med bilar som Ford Fiesta, Opel Corsa, Peugeot 208, Seat Ibiza, VW Polo, Skoda Fabia och Citroen C4 Cactus. Med en sådan mängd konkurrenter är det svårt att hålla sig vid liv, vilket är anledningen till att Renault har sett till att alltid hålla Clio uppdaterad.

Vissa av dessa som Fiesta och Peugeot kör bättre medan andra som Polo och Peugeot känns som bilar av högre kvalitet. Clio är dock en av de mer rymliga modellerna i gänget samtidigt som den är en av de snyggare.

Kommer Renault att lägga ner Clio?

Det finns många rykten där ute om att Renault Clio är på väg att läggas ner och kommer att ersättas av Renault 5 snart nog. Detta är sannolikt inte fallet eftersom Renault Clio verkar hålla sig kvar i många år till.

Detta är logiskt eftersom Clio alltid har haft ett bra mottagande på marknaden och försäljningssiffrorna är fortfarande ganska starka.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts