Är Suzuki Splash en bra bil?

Suzuki Splash

Suzuki Splash är en av de minsta Suzuki-modellerna på marknaden. Bilen är kompakt, rolig att köra och billig att underhålla. Men är Suzuki Splash en bra bil?

Beroende på vad du letar efter kan Suzuki Splash antingen vara en bra bil eller en oönskad bil. Det är en bra bil för personer som söker en liten, bränslesnål, praktisk och underhållsfattig stadsbil. Å andra sidan är den oönskad för de som letar efter en högpresterande, rymlig bil kan hitta sin motsvarighet i Splash.

Den kommer med problem. Läs om problemen med Suzuki Splash här.

Suzuki Splashs historia

Suzuki Splash är en liten stadsbil som tillverkas av Suzuki Motor Corporation och Opel GmbH. Bilen har varit i produktion sedan 2008 och den har tillverkats i tre olika länder. I Ungern tillverkades bilen från 2008 till 2014, i Indien från 2009 till 2016 och i Kina från 2010 till 2018.

Trots att den kallas Suzuki Splash i många länder är den också känd som Opel Agila i Europa, Maruti Suzuki Ritz i Indien, Vauxhall Agila i Storbritannien och Changhe Splain i Kina och Sydamerika.

På den europeiska marknaden var Suzuki Splash dessutom placerad under Swift och använde en version med kortare hjulbas av dess chassi. På den japanska marknaden var Suzuki Splash däremot placerad mellan Suzuki Swift och Suzuki Solio.

Observera att Suzuki Splash upphörde i Europa 2014 och efterträddes av andra generationens Ignis i början av 2016. Utöver det upphörde den också i Indonesien 2016 och i Indien som Ritz 2017.

Funktioner hos Suzuki Splash

Utseende

Utseendet på Suzuki Splash är mycket diskutabelt. Vissa tycker att dess form är tilltalande och snygg, medan andra inte tycker det. På det hela taget ser bilen bra ut, men vissa av dess rivaler ser ännu bättre ut. Dess interiör är dock inte den bästa eftersom den är trång och instrumentpanelen är inte så tilltalande.

  Vanliga problem med Suzuki Splash

Med det sagt ser Suzuki Splash fortfarande spektakulär ut både invändigt och utvändigt. Den här bilen har en hjulbas på 92,9 tum, en längd på 146,5 tum, en bredd på 66,1 tum och en höjd på 62,6 tum.

Prestanda

Bilens prestanda bestäms av vilken typ av motor den har. Användarna kan välja mellan bensin- och dieselmotorer. Basmotorn är den 1,0-liters K10B I3-motorn. Den har dock även 1,2-liters K12B I4- och 1,4-liters K14B I4- bensinmotorer. Den finns endast med en dieselmotor (1,3-liters D13A I4-TD).

Dessutom har användarna också möjlighet att välja mellan en 5-växlad manuell och 4-växlad automatisk CVT-transmission.

Komfort och lastutrymme

Små bilar kan vara fantastiska när det gäller att manövrera i trafiken eller på offentliga parkeringsplatser, men deras ringa storlek kan också medföra obehag i kupén. Trots detta har Suzuki Splash plats för upp till fem personer och den har gott om bagageutrymme. Den här bilen har totalt 178 liter bagageutrymme med baksätet uppe och upp till 573 liter med baksätet uppfällt.

Bränsleeffektivitet

Suzuki Splash må vara bränslesnål, men den hör inte till de mest effektiva modellerna i sin klass. Detta är en viss besvikelse eftersom det är en kompakt stadsbil och den borde prestera bättre. Den här bilen har en effektivitetsklassning på mellan 47 och 62 mpg.

Säkerhet

Säkerhet är mycket viktigt när det gäller en bil som du tänker köra dagligen. Även om Suzuki Splash har flera bra säkerhetsfunktioner är den en av de minst säkra bilarna i klassen. Några av de säkerhetsfunktioner som den har är elektronisk stabilitetskontroll, ett antiblockeringssystem, elektronisk bromsassistans, centrallås, Isofix och krockkuddar.

  Vanliga problem med Suzuki Ignis

Pris

Suzuki är känd för att tillverka några av de mest effektiva och prisvärda bilarna. Suzuki Splash är inget undantag eftersom den är mycket prisvärd. Men eftersom Suzuki inte längre tillverkar Splash är det troligt att du hittar begagnade Splash-modeller av hög kvalitet på marknaden. De flesta av dessa modeller säljs mellan 1 900 och 12 000 dollar.

FAQ

Är Suzuki Splash värd att köpa?

Det beror på vad du letar efter. Om du är ute efter en kompakt, pålitlig, effektiv och prisvärd stadsbil är Suzuki Splash en bra bil för dig. Men om du vill ha en högpresterande, rymlig, praktisk och lyxig stadsbil bör du leta någon annanstans.

Vilka är de vanligaste problemen med Suzuki Splash?

Suzuki Splash är en effektiv, praktisk och prisvärd bil. Men den har också flera problem, till exempel överhettad motor, fel på vindrutetorkar, felaktiga fjädrar i fjädringen, DPF-varningslampa, oljig lukt, surrande ljud i växellådan och fel på fjädringsfjädrar i bakre fjädringen. Dessutom har den också problem med styrkedjan och effektförlust.

Hur snabb är Suzuki Splash?

Liksom de flesta stadsbilar är Suzuki Splash ingen snabb bil. Trots detta levererar den en utmärkt hastighet som är utmärkt för stadskörning. Den naturligt insugna 1,2-liters 16v inline-4-motorn levererar maximalt 86 hk och 83 lb-ft vridmoment. Dessutom kan den accelerera från 0 till 62 mph på 12,3 sekunder. Den har också en topphastighet på 109 mph, vilket är bra.

  Är Suzuki SX4 S-Cross en bra bil?

Är Suzuki Splash en bra daglig förare?

Ja, Suzuki Splash är en bra daglig förare. Det beror på att den är kompakt, vilket gör den lätt att manövrera i trafiken. Dessutom är den mycket ekonomisk och lätt att underhålla. Å andra sidan presterar den här bilen inte så bra och vissa av dess rivaler är mer effektiva.

Vilka bilar är som Suzuki Splash?

Suzuki Splash är en underbar kompaktbil med enastående egenskaper, men den möter hård konkurrens på marknaden. Några av dess närmaste rivaler är Vauxhall Agila, Ford Fiesta, Citroen C3, Holden Astra, Nissan Micra, Seat Ibiza och Nissan March.

Slutliga tankar

Suzuki Splash är en bra stadsbil eftersom den är effektiv, pålitlig och lätt att underhålla. Den är också perfekt för nya förare och daglig användning. Men den har också flera problem som kan undvikas med god skötsel och underhåll. Dessutom har den ett litet bagageutrymme och den presterar inte så bra. På det hela taget är det en trevlig bil och mycket prisvärd.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts