Är Renault Clio en bra bil?

Renault Clio

Renault Clio är en liten familjebil som först kom till världen 1990 och som sedan dess har haft fem olika generationer. Nästan alla generationer av Clio kan fortfarande ses på många europeiska vägar, vilket ställer frågan: Är Renault Clio en bra bil?

Renault Clio är en av de bästa bilarna som Renault tillverkar för närvarande eftersom den är relativt prisvärd att köpa, prisvärd att hålla igång, rymlig, snygg och välutrustad. Därför kan vi egentligen inte kalla den något annat än en bra bil, vilket är logiskt eftersom Renault alltid varit angelägen om att göra några av de mest ekonomiska bilarna på den europeiska marknaden.

Renault Clio kommer med ett brett utbud av diesel- och bensinmotorer, som alla är ganska följsamma och sofistikerade. Den yttre designen är riktigt välproportionerlig och snygg medan interiören inte är lika spännande. Tillförlitligheten skulle kunna vara bättre, men Clio har lyckats förbättra sin övergripande tillförlitlighet under årens lopp.

Prissättningen är riktigt bra och är en av huvudanledningarna till att Clio är så framgångsrik. Praktiken är i nivå med vad du kan förvänta dig av alla andra bilar i det här segmentet med tillräckligt med plats för fyra personer och ett hyfsat stort bagageutrymme.

Kolla mer på djupet om de problem som Renault Clio har här.

Drivlinan

Renault Clio kommer med ett urval av fyra bensinmotorer. Den minsta är den 1,0 liters trecylindriga linjemotorn med antingen 91 hk eller 100 hk. Nästa i raden är 1,4L inline 4-cylindern med 130 hk. Du kan också få Clio med en 1,6L inline 4-cylindrig hybridmotor med en total effekt på 150 hk.

  Vanliga problem med Renault Arkana

Dieselmotorprogrammet erbjuder för närvarande bara den 1,5L 4-cylindriga med 85 hk medan Clio också kan fås med en speciell Bi-Fuel-drivlinjekonfiguration som ger 100 hk. Alla dessa är kopplade till antingen en 5-växlad manuell eller en 6-växlad automatisk växellåda medan kraften alltid skickas enbart till framhjulen.

Bränsleeffektiviteten är beräknad till cirka 45MPG för bensinvarianterna, cirka 60MPG för hybriden och 65MPG för dieselvarianten. Den speciella Bi-Fuel-modellen klarar cirka 41 MPG och kan köras med antingen gasol eller bensin. På det hela taget är alla drivmedelsalternativ med Clio effektiva och sofistikerade, men skulle kunna behöva lite mer kraft.

Design och körupplevelse

Clios exteriör domineras av stora LED-strålkastare och bakljus medan frontgrillen domineras av ett stort Renault-emblem som sitter stolt i mitten. Med funkiga färger och snygga hjul kan Clio se riktigt snygg ut. Interiören är inte så speciell eftersom den börjar bli lite gammal nu och bör bytas ut om ett år eller två.

Körupplevelsen är ganska stillsam som man kan förvänta sig av en sådan här bil. Clio kan också fås i den speciella RS-utrustningen som gör bilen mycket mer dynamisk och rolig att köra. På det hela taget är det en bekväm familjedaglig förare som bör tillfredsställa dina behov utan att vara överdrivet upphetsad.

Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet lyckas nya Renault Clio hålla en ganska bra utsikt vilket inte är fallet med alla tidigare generationer. Clio har haft sin beskärda del av problem genom åren och är nu mycket bättre än vad den en gång var.

  Vanliga problem med Renault Captur

De vanligaste problemen med Renault Clio är felaktig elektronik, problem med tändspolarna, problem med växellådan, bromsar som inte reagerar och problem med servostyrningen. Tanken bakom Clio är att den ska underhållas och tas om hand på rätt sätt om du vill att den ska hålla en hyfsad tid utan att gå sönder.

Pris och praktiska egenskaper

Renault Clios pris ligger mellan 18 995 och 23 995 pund i Storbritannien medan de europeiska priserna börjar från cirka 15 000 euro som billigast. Sammantaget är Clio en riktigt vanlig bil vilket gör att den säljer riktigt bra. Men den är också känd för att förlora oerhört mycket i värde under perioden 3-5 år vilket är då Clio blir ett riktigt attraktivt förslag.

Praktiken är i nivå med resten av segmentet, vilket innebär att Clio kan ta plats för upp till fyra personer utan alltför stora problem. Bagageutrymmet är stort och räcker för en weekendresa medan sikten överlag är hyfsad. Det finns många invändiga skåputrymmen och familjevänliga funktioner som höjer den praktiska upplevelsen ytterligare.

FAQ-avsnittet

Är Renault Clio säker?

Praktiskt taget alla nyare Renault-bilar är 5-stjärniga säkerhetsrankade bilar och Renault Clio är ingen skillnad. Med ett skyddspoäng på 96 % för vuxna passagerare ligger Clio faktiskt i toppen av segmentet och sätter riktmärket för många bilar att följa. Skyddet för barnpassagerare på 89 % är också riktigt bra, särskilt eftersom detta är en kompakt hatchback.

  Vanliga problem med Renault Koleos

Där Clio inte når upp till det mesta är att den inte har alla de moderna aktiva säkerhetsfunktioner som är standard i hela branschen numera. Detta är logiskt eftersom den här generationen av Clio har funnits ett tag nu och snart ska ersättas.

Vilka bilar konkurrerar med Renault Clio?

Renault Clio möter hård konkurrens eftersom Europa är fullt av hatchbacks. Dessa inkluderar modeller som Kia Rio, Citroen C3, Peugeot 208, Honda Jazz (Fit), Mazda 2, Opel Corsa, Hyundai i20, VW Polo, Ford Fiesta, Skoda Fabia och Seat Ibiza.

Med så många konkurrenter måste Clio sticka ut och det gör den främst genom sitt utseende och tack vare den spännande varianten Clio RS.

Finns det en elektrisk Renault Clio?

För närvarande erbjuds Clio inte som elbil och har heller aldrig erbjudits som elbil. Det närmaste man kommer en elbil är den tidigare nämnda hybriden som kan köras på enbart eldrift på kortare sträckor. Clio kommer dock troligen att få en fullfjädrad EV-modell när nästa generation rullar runt hörnet.

Även om vissa har sagt att Clio kommer att upphöra verkar det som om det ännu inte är fallet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts