Vanliga problem med Audi RS3

Audi RS3 problem & fel

Audi RS3 är toppmodellen av Audi A3 som lovar att du ska känna dig speciell även i en Audi premiumbil på ingångsnivå. RS3 erbjuder något som ingen annan bil i sitt segment kan, nämligen en verkligt spännande motor som faktiskt låter bra och kör bra.

Den 5-cylindriga 2,5 liter stora motorn är i princip en Audi R8-motor som är halverad och det är därför RS3 låter mycket bättre än sin huvudkonkurrent, A45 AMG. När det gäller tillförlitlighet har A3 aldrig varit den mest tillförlitliga Audi-bilen där ute, men som med alla tyska premiumprestanda-bilar är de tillförlitliga om du gör dem det genom att ständigt underhålla dem.

Ingen bil är fri från fel, och RS3 är inte annorlunda. De vanligaste Audi RS3-problemen är förknippade med motorn, bränslepumpen, elektroniken, problem med toppfästena och problem med MAF-sensorn. De flesta av dessa kan tas om hand genom ett tidsenligt och grundligt underhåll redan innan de inträffar.

På det hela taget är RS3 en riktigt rolig bil att köra och det verkar som om de flesta ägare är nöjda med hur Audi RS3 presterar i fråga om tillförlitlighet. RS3 är en körglad kompaktbil från Audi som också erbjuder lyxiga bekvämligheter och en riktigt spännande motor.

Audi RS3 – Motorproblem

Det finns några rapporter på nätet som säger att det finns tillfällen då den 5-cylindriga turbomotorn tappar all kraft utan någon uppenbar anledning. Detta sker vanligtvis när bilen går på tomgång, men det finns fall där folk klagat på att dessa problem inträffar under körning, vilket är ett stort problem.

  BMW X6 VS Audi Q8 - vilken är bäst?

RS3:s motor är också känd för att ibland gå igenom olja i snabbare takt, särskilt för exemplar med högre körsträcka. 2,5L är inte en motor som folk anser vara opålitlig och det finns inte alltför många Audi RS3-modeller på vägarna för att vi ska kunna bedöma tillförlitligheten ordentligt. Vi vet dock att den här motorn måste underhållas, annars kan den gå sönder katastrofalt.

Audi RS3 – Problem med bränslepumpen

Både Audi RS3 och dess lillebror S3 är kända för att ha problem med bränslepumpen där systemet antingen slutar att leverera bränsle eller så stänger det av bränsletillförseln till motorn med jämna mellanrum. Dessa problem kan sätta stor press på kamaxeln och därför måste de åtgärdas så snart som möjligt.

Audi RS3-ägare klagade på att bilen gav varningslampor som ”lågt bränsletryck” och det verkar som om problemet främst beror på bränslekontrollmodulen som bör bytas ut när den börjar orsaka problem. En defekt bränslepump är ett farligt scenario eftersom det också kan vara orsaken till att vissa RS3-modeller tappar kraft under körning.

Audi RS3 – Elektriska problem

Audi RS3 är utsatt för vissa elektriska problem precis som i fallet med den vanliga Audi A3. Dessa problem inkluderar ett felaktigt infotainmentsystem som glittrar eller fryser utan en uppenbar orsak och problem med de elektriska fönsterregulatorerna som kommer med plastklipp och krokar som är kända för att gå sönder vid ett tillfälle.

Problem med backkameran eller den yttre belysningen är också vanliga. Problem som dessa kommer inte som någon överraskning eftersom många tyska premiumbilar lider av elektriska problem eftersom de är komplexa och packade med alla möjliga avancerade elektriska funktioner.

  Audi e-tron GT tillförlitlighet

Audi RS3 – Problem med toppfästena

Det finns många ägare på nätet som klagar på att toppfästena avger knackande ljud, främst vid bakdelen. Många RS3-ägare tog sina bilar till en Audi-återförsäljare och fick sina bakre toppfästen utbytta gratis.

Audi utfärdade aldrig någon återkallelse på grund av detta problem eftersom det inte utgör något stort hot mot den allmänna säkerheten och det dåliga är att det helt enkelt finns för många VAG-bilar med samma problem. Oavsett vilket, se till att inspektera om den RS3 du tittar på har dessa problem med toppfästen.

Audi RS3 – problem med MAF-sensorn

MAF-sensorn (Mass airflow) har till uppgift att bestämma hur mycket luft som ska gå ihop med förbränningsprocessen för att motorn alltid ska erbjuda optimal effekt. Den här sensorn är dock ett känt problem för många VAG-bilar och kan hanteras på två olika sätt.
För det första bör du försöka rengöra hela MAF vilket många säger löser problemet. Om det inte gör det måste du byta ut sensorn helt och hållet.

FAQ-avsnittet

Är Audi RS3 snabb?

Audi RS3 är den snabbaste Audi A3-modellen som man kan köpa för pengar. RS3 kan köra 0-60 mph på cirka 3,5 sekunder, vilket är en vansinnig siffra för en Audi RS-bil på instegsnivå. RS3 kan köra en kvartsmil på mindre än 12 sekunder, vilket är en imponerande siffra.

  Audi Q5 vs Q3 - Vilken är bäst?

Som sådan är RS3 en riktigt snabb bil eftersom den erbjuder 410 hk vilket inte är något att säga emot. För några decennier sedan erbjöd de mest kraftfulla superbilarna runt 400 hk, men de är inte alls lika snabba som RS3:an är tack vare Quattro AWD-systemet och den blixtsnabba dubbelkopplingsväxellådan.

Är Audi RS3 ett bra köp?

Audi RS3 är en av de bästa Audi RS-bilarna nuförtiden eftersom den erbjuder en kort hjulbas och en totalvikt som fortfarande är inom rimlighetens gränser. 410 hk är mer än tillräckligt för att RS3 ska kunna hantera även vissa superbilar medan växellådan är lika rolig som de kommer eftersom den växlar extremt snabbt.

RS3 är ett bra köp för dem som vill ha en mindre bil som känns som om den kan köra ut 99 % av bilarna på gatorna. Den är tillräckligt kompakt och kan parkeras var som helst, men den kommer ändå med all Audi-teknik du någonsin skulle vilja ha. Som sådan är den en bra kompromiss mellan styling, hastighet, storlek och lyx.

Vad är skillnaden mellan Audi S3 och Audi RS3?

Audi S3 är den prestandavariant av A3 som ligger på ingångsnivå medan RS3 är den prestandavariant av A3 som ligger på toppnivå. S3 har en 4-cylindrig 2,0 l turbo 4-cylindrig motor medan RS3 har en 5-cylindrig 2,5 l turbo 5-cylindrig motor.

RS3 får cirka 100 hk mer och den klarar av att köra om S3 från 0-60 mph i nästan en hel sekund.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts