Porsche vs Lexus tillförlitlighet – vilken är bäst?

Både Porsche och Lexus har alltid varit de allra främsta inom bilindustrin när det gäller tillförlitlighet och pålitlighet. J.D. Power placerade Lexus som det mest tillförlitliga märket på marknaden med 106 problem i genomsnitt, och på andra plats kommer Porsche och Toyota med 108 problem i genomsnitt.

Under de senaste åtta åren i rad har Lexus varit den obestridda mästaren i tillförlitlighet, trots att antalet rapporterade problem per fordon fortsatte att stiga från 99 till 106. Lexus modermärke Toyota låg också i topp under lång tid.

Porsche å andra sidan var en blandad kompott fram till för ungefär tio år sedan. Sedan dess har Porsche lyckats upprätthålla sin starka tillförlitlighet med åren, och Porsche 911 har ofta utnämnts till den mest tillförlitliga bilmodellen på planeten.

Mellan de två är det bara att säga att Lexus är ett mer pålitligt märke, men Porsche är en riktigt nära tvåa. Så mycket att underhållet av båda dessa märken är viktigt för att få en god tillförlitlighet. Det är alltså upp till dig att ta hand om din bil, så tar bilen hand om dig.

Varför är Lexus så pålitlig?

Den främsta anledningen till att Lexus är så pålitlig är att det delar många av sina delar med moderbolaget Toyota, och det faktum att Lexus är ett lyxmärke, så nivåerna på utförande och utveckling är betydligt högre jämfört med Toyota.

När bilar tillverkas genomgår de många tester och kvalitetskontroller. Ett lyxmärke har en högre prislapp, vilket innebär att märket har mer pengar att spela med under sådana tester och utvecklingsstadier.

  Bästa cykelstället för Porsche 911

Toyota tillverkar några av de bästa motorerna som någonsin sett dagens ljus, och en stor anledning till att Lexus alltid toppar listorna är att många andra lyxmärken inte är lika pålitliga. Toyota prioriterar tillförlitlighet och livslängd framför lyx och komplexitet.

Och när man kombinerar en sådan tillförlitlig och pålitlig plattform med lyx och teknisk komplexitet får man en Lexus. En annan anledning till att Lexus är så pålitlig är att Lexus inte är angelägen om att ändra sina system med varje nyare generation. Om det inte är trasigt, varför då reparera det?

Varför är Porsche så pålitlig?

För inte så länge sedan var Porsche inte tillförlitliga. Och det är först under det senaste decenniet eller så som märket lyckats klättra uppåt i tillförlitlighetslistorna. Enligt ett par personer som faktiskt har arbetat på Porsche beror det på att Porsches personal gör allt för att vara tillförlitliga.

Även om man kanske förväntar sig att alla lyxmärken gör en sådan sak är det helt enkelt inte sant. De flesta lyxmärken är främst inriktade på effektivitet, teknik och rörliga enheter. De bryr sig inte om långsiktig tillförlitlighet lika mycket som Porsche gör.

Och det beror på att Porsches kundkrets är annorlunda. Människor som köper Porsche, särskilt 911:or, är bilentusiaster och de tenderar att ta hand om sina bilar mycket mer än vad en genomsnittlig ägare av en Mercedes Benz S-klass gör.

  Vilket är det bästa året för Porsche Boxster att köpa?

I den meningen är en S-klass något som liknar ett verktyg som byts ut när den nyare modellen kommer ut, medan en 911 nästan alltid kommer att värderas av en entusiast. Detta innebär att de nivåer av öm kärlek och omsorg som en 911 får är överträffade jämfört med den stora majoriteten av andra tyska lyxmärken.

Hur dyra är Porsche och Lexus att underhålla?

Men tillförlitlighet är inte billigt eftersom både Lexus- och Porsche-modeller är kända för att kosta en liten förmögenhet när det gäller underhåll. Detta kanske inte är något problem under de första tre åren eller så när bilen omfattas av garantin, men senare är underhållskostnaderna i samband med Porsche och Lexus riktigt höga.

Men mellan dessa två är Porsche dyrare att underhålla i de flesta scenarier. Porschar är dyrare att köpa och underhålla, särskilt de mer prestandainriktade modellerna. I alla sortiment erbjuder båda dessa märken liknande fordon.

Porsche 911 är till exempel en grand tourer-sportbil med en 3-4L flat-six-motor, och Lexus LC500 är också en grand tourer-sportbil som erbjuds antingen med en V8-motor med naturlig insugning eller en hybriddrift. Båda dessa är dyra, men 911:an har sålt över LC500 dussintals gånger, och 911:an är fortfarande mycket bättre.

FAQ-avsnitt

Vilka är de mest och minst tillförlitliga Lexus-modellerna?

Även om Lexus generellt sett är tillförlitliga finns det ganska stora skillnader mellan vissa modeller. De mest tillförlitliga Lexus-modellerna är Lexus IS, Lexus GS och Lexus LS. Alla dessa tre är flaggskeppsbärare för Lexus tillförlitlighet och anledningen till att Lexus har ett så högt anseende när det gäller tillförlitlighet.

  De bästa gåvorna för Porsche-älskare

Å andra sidan är till exempel Lexus RX inte lika tillförlitlig som någon av dessa tre. Men RX ligger ändå över industristandarden när det gäller tillförlitlighet, vilket bara ytterligare bekräftar det faktum att andra lyxmärken inte kommer i närheten av Lexus.

Vilka är de mest och minst tillförlitliga Porsche-modellerna?

Porsche Boxster var och är fortfarande något av en blandad kompott när det gäller tillförlitlighet. En kompakt Porsche sportbil roadster med en mellankonfiguration verkar visserligen vara en problemfångare, men nivåerna av problem är inte heller lika stora som med vissa konkurrerande modeller från andra märken.

Å andra sidan är 911:an Porsches tillförlitlighetskung. Och detta är ganska väntat eftersom 911-plattformen är årtionden gammal och en genomsnittlig 911-ägare underhåller en 911 på lämpligt sätt.

Hur exakta är diagram och undersökningar av märkestillförlitlighetsindex?

Vissa ifrågasätter legitimiteten hos sådana undersökningar eftersom de är alldeles för omfattande för att kunna tillämpas på en enskild individ. Och när allt kommer omkring är det enda vi bryr oss om hur tillförlitlig vår bil blir. Och det är starkt beroende av flera olika aspekter.

Men du kan vara säker på att om du underhåller din bil på rätt sätt bör en Lexus eller en Porsche sport/lyxbil aldrig lämna dig strandsatt, och om de gör det, se till att du rapporterar det så att undersökningarna kan återspegla det verkliga läget.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts