Porsche vs Audi tillförlitlighet – vilken är bäst?

Både Porsche och Audi är en del av VAG, så det finns många delar som delas mellan dem. Men de skiljer sig åt när det gäller tillförlitlighet, eftersom Porsche lyckas överträffa Audi på nästan alla tillförlitlighetslistor.

Med detta sagt har Audi fått en viss uppgång de senaste åren då ringarna från Ingolstadt har blivit märkbart mer tillförlitliga. För att ge ett litet sammanhang placerade J.D. Power Audi på 15:e plats i J.D. Power-klassificeringen för 2020 med 104 rapporterade problem per 100 bilar.

Porsche placerade sig på fjärde plats med 104 rapporterade problem per 100 bilar. Och som sådan har Porsche konsekvent placerat sig i topp 5 på de flesta tillförlitlighetslistorna under de senaste åren, medan Audi bara långsamt börjar få bättre tillförlitlighetsresultat som varumärke.

Men sådana undersökningar översätts inte nödvändigtvis helt och hållet eftersom det krävs mycket mer pengar för att underhålla en Porsche jämfört med en Audi. Och det är välkänt att en genomsnittlig Porsche-ägare tar bättre hand om sina bilar än en Audi-ägare.

Porsche tillförlitlighet

För inte så länge sedan var Porsche inte lika pålitlig som den är nu. Men tack vare en ganska hängiven kundkrets, ökade nivåer av uppmärksamhet på detaljer och de allmänna framstegen inom Porsches forskning och utveckling och tillverkningsmetoder är dagens Porsche överlägset tillförlitliga.

Enligt ett par Porsche-insiders beror anledningen till att Porsche har blivit något av en synonym för teknisk kvalitet på att Porsches personal verkligen försöker hitta nya sätt att göra varje enskild komponent lite bättre än tidigare.

  Porsche vs Ferrari tillförlitlighet - vilken är bäst?

Det är också värt att nämna att Porsche är ett märke med en kultföljd som inte liknar något annat märke där ute. Porsches kunder älskar Porsches och de vill hålla dem i toppskick så mycket som möjligt, särskilt om modellen i fråga är en variant i begränsad upplaga.

Vissa modeller som 911 har varit i kontinuerlig produktion i årtionden, och därför har Porsche lyckats förbättra plattformen så mycket som möjligt. Med varje nyare generation gör Porsche det där lilla extra, och allt detta leder till ett imponerande pålitligt resultat.

Audi tillförlitlighet

Audi brukade vara lite av en fena när det gäller tillförlitlighet, precis som alla andra tyska premiummärken. Men det verkar som om Audi långsamt håller på att vinna lite mark när det gäller tillräckligt tillförlitliga produkter. Det är fortfarande en lång väg kvar innan Audi kan kallas pålitlig som helhet, men framstegen är obestridliga.

Med detta sagt tenderar märken som Mercedes, BMW och Audi att överkomplicera och fokusera på teknik, effektivitet och lyx framför allt. Och med sådana höga nivåer av komplexitet och innovation är det oundvikligt att du hamnar på en plattform som är känslig för problem.

Vissa modeller som Audi A4 är några av de mest pålitliga Audi-modellerna som finns. Anledningen är att Audi också har lärt sig en hel del efter många A4-generationer, och det faktum att A4-plattformen också används för andra VAG-produkter som till exempel VW Passat.

  Porsche Tiptronic vs. PDK - vad är skillnaden?

Men sådana resultat överförs sällan riktigt till en enskild person. Jag äger till exempel en Audi A3 Sedan från 2018 (rapporterad som en av de minst pålitliga Audi:erna), och jag är glad att kunna säga att jag har haft noll problem sedan den dag jag för första gången vred på ratten.

Är en Porsche dyrare att underhålla än en Audi?

Med undantag för Audi R8 kostar varje Audi-modell mindre i underhåll jämfört med någon Porsche. Detta beror främst på att Audis är mycket vanligare och att underhåll av en Audi sker oftare, vilket sänker priset.

Dessutom skiljer sig de flesta Audis inte så mycket från ett gäng VW-modeller vilket ytterligare sänker underhållspriset medan Porschar oftast skiljer sig åt. Till exempel borde du kunna hitta delar som delas mellan en Tuareg, en Cayenne och en Audi Q7, men en 911 är mestadels original.

En av anledningarna till att Porsche är så pålitliga är de höga underhållskostnaderna. Att hålla en Porsche i toppskick kräver mycket uppmärksamhet och pengar, och de flesta människor där ute är helt enkelt inte beredda att göra det. Det är därför de köper Audis, och om bilen körs är alla nöjda.

FAQ-avsnittet

Hur exakta är undersökningar om bilars tillförlitlighet?

Undersökningar om bilars tillförlitlighet, indexdiagram och jämförelser spelar en stor roll för varumärkets popularitet. Därför är det rimligt att ifrågasätta deras legitimitet. Resultaten kan trots allt påverkas åt det ena eller andra hållet, och det är nästan omöjligt att kontrollera legitimiteten ändå.

  Bästa takräcke för Porsche Cayenne

Sådana undersökningar spelar egentligen ingen roll för en specifik ägare, eftersom det sätt på vilket en bil underhålls är en mer betryggande faktor för långsiktig tillförlitlighet.

Vad är den centrala skillnaden mellan Audi och Porsche?

När det gäller marknadspositionering överlappar Audi och Porsche varandra på vissa områden, t.ex. lyxiga SUV:er och lyxiga sedans. Porsche är dock mer exklusiva tack vare ett antal sportiga modeller som 911, Boxster, Cayman, 918 Spyder och Carrera GT.

Audi har också sin RS Sport-division som erbjuder sportigare modeller, men den enda riktiga sportbilen som Audi tillverkar är Audi R8, och Audi R8 är mer en grand tourer-sportbil än en direkt kompromisslös sportbil. Porsche är dock sportigare, mer exklusiv och nästan alltid dyrare att köpa och underhålla.

Gör Porsche bättre elbilar än Audi?

Just nu erbjuder både Porsche och Audi en eldriven sedan. Porsche Taycan och Audi e-Tron GT är förmodligen de bästa el-sedanerna på marknaden just nu, och de följer varumärkesidentiteten som förväntat.

Taycan är snabbare, dyrare och roligare att köra, medan e-Tron är bekvämare, billigare och enklare att köra. Både Taycan och e-Tron klarar 0-60mph-tider på under 3 sekunder, men Taycan Turbo S är betydligt snabbare på en kvartsmil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts