Porsche vs Jaguar tillförlitlighet – vilken är bäst?

Både Porsche och Jaguar tillverkar eleganta, sportiga och lyxiga bilar. Porsches är vanligtvis superbt konstruerade med fantastisk byggkvalitet både invändigt och utvändigt, medan Jaguars kanske är lite gammaldags och inte lika välkonstruerade.

I en nyligen genomförd tillförlitlighetsstudie från J.D. Power placerade sig Jaguar på tredje till sista plats med 186 rapporterade problem per 100 fordon, vilket innebär att Jaguar, Land Rover och Chrysler är de minst pålitliga märkena.

Å andra sidan hamnade Porsche också på tredje plats, men från tredje till första plats. Och det är inte bara J.D. Power som rankar Porsche högt eller Jaguar lågt, utan det finns också flera tillförlitlighetsundersökningar där ute som berättar precis samma historia.

En av de mest tillförlitliga modellerna som Porsche tillverkar är den legendariska Porsche 911 eftersom 911:an har varit i kontinuerlig produktion i årtionden. När det gäller Jaguars verkar XE vara en ganska pålitlig sedan, men inte i närheten av 911:an.

Porsche tillförlitlighet

Historien om Porsche och överlägsen tillförlitlighet är ganska ny, och för ett par decennier eller till och med år sedan befann sig vissa Porsche-modeller på motsatt sida av tillförlitlighetsspektrumet. Men Porsche lyckades ändra på det, och nu anses Porsche vara ett av de mest tillförlitliga märkena på marknaden.

Tack vare nyare, mer sofistikerade tillverkningsmetoder, användning av högkvalitativa material och framsteg genom forskning och utveckling lyckades Porsche klättra uppåt på tillförlitlighetsstegen.

Enligt vissa Porsche-insiders har Porsche också arbetat riktigt, riktigt hårt som team för att hitta olika sätt att öka tillförlitligheten på lång och kort sikt. Och en av anledningarna till att de gjorde det är att Porsche främst köps av entusiaster, vilket innebär att sådana kunder uppskattar en tillförlitlig plattform.

  Aston Martin DB11 Tillförlitlighet

Och en av anledningarna till att Porschar är så tillförlitliga på lång sikt, särskilt 911, är att en genomsnittlig 911-ägare är en entusiast som tar stor hänsyn till sina bilar. Porsche 911:or är inte billiga, men de håller sitt värde väl, särskilt om de underhålls och hålls i toppskick.

Jaguars tillförlitlighet

Jaguarer skrapar ibland botten i många tillförlitlighetstabeller och undersökningar, men sådana undersökningar berättar inte alltid hela historien, och du bör alltid fokusera mer på enskilda fall av ägande. Dessutom ändras sådana undersökningar ofta, och man kan lätt tappa bort kontrollen över vem som är bäst och vem som inte är bäst.

Med detta sagt är det sant att Jaguars inte erbjuder den bästa tillförlitligheten där ute, men det kanske inte är så dystert som det verkar eftersom många tillförlitlighetstabeller och undersökningar visar en positiv trend i Jaguars tillförlitlighet då märket lyckas klättra uppåt i tillförlitlighetstabellerna.

Land Rover å andra sidan skrapar fortfarande botten, men det beror på att exempelvis Range Rovers är ikoniska bilar och att de som köper Range Rovers inte är så fokuserade på tillförlitlighet. Det är värt att nämna att Jaguar bytte ledning redan 2015 då Tata förvärvade företaget Land Rover/Jaguar.

Ett av huvudmålen för den nya ledningen är att öka tillförlitlighetsnivåerna hos Jaguars och Land Rovers, och det verkar som om de stadigt förbättras. Men det tar ganska lång tid innan allmänheten uppmärksammar sådana förändringar.

  Är Porsche bra på snö?

Jaguar vs Porsche underhållskostnader

Både Jaguar och Porsche erbjuder många lyx-, sport- och komfortfunktioner. Som sådana är dessa bilar otroligt komplexa, och i ett försök att hålla allt som det är tänkt kräver båda dessa märken mycket pengar för korrekt underhåll.

Till exempel kostar ett oljebyte för en Jaguar XF rätt så mycket som 312-340 dollar, medan ett vanligt Porsche-oljebyte kan gå upp till 400 dollar. Porsche behöver kanske inte repareras lika ofta som Jaguar, men när de behöver repareras kostar de mer.

De årliga underhållskostnaderna mellan dessa två är ganska lika, men i genomsnitt kostar Porsche mer årligen. Och sådant underhåll är nödvändigt om du vill behålla tillförlitligheten. Därför är sådana undersökningar ibland illegitima eftersom de inte tar hänsyn till om underhållet utförs på rätt sätt.

När det gäller underhåll tenderar kostnaderna att snabbt hopas, och om du inte har de ekonomiska möjligheterna att underhålla dessa bilar på avsett sätt kan många saker gå fel. Och när de går fel krävs det vanligtvis en stor summa pengar för att upphäva det.

FAQ-avsnittet

Vad är den centrala skillnaden mellan Porsche och Jaguar?

Porschar är mer prestandainriktade, medan Jaguars mest förknippas med en god gammal brittisk känsla av lyx och klass. Porsches är vanligtvis utrustade med kolfiber och Alcantara, medan Jaguars tenderar att erbjuda äkta trädetaljer och tjockt läder.

Porsche erbjuder 911 och Jaguar erbjuder E-Type, och dessa två modeller visar varumärkesskillnaderna perfekt. Jaguarer är brutala, muskulösa och med massor av närvaro på vägen, medan Porsche är sofistikerade, eleganta och futuristiska.

  Vilken är bättre Porsche Boxster eller Cayman?

Ska vi lita på tillförlitlighetstabeller och undersökningar om bilars tillförlitlighet?

Man kan lita på tillförlitlighetstabeller och undersökningar om bilars tillförlitlighet, men bara i viss utsträckning. Sådana undersökningar varierar mycket och de kan inte ta hänsyn till många aspekter, främst underhåll. Dessa undersökningar genomförs genom 3-5 år vilket inte är så användbart eftersom allmänheten tenderar att behålla sina bilar längre.

Dessa undersökningar bör betraktas som en vägvisare, en riktning som ett bilmärke går i, inte nödvändigtvis hela sanningen. Och viktigast av allt är att en kund bara bryr sig om sin bil och inte om alla andras, och variablerna är lite olika för varje enskild kund.

Bryr sig människor verkligen om tillförlitlighet så mycket som vi tror att de gör?

Vid en första anblick är det uppenbart att människor verkligen bryr sig om tillförlitlighet och att allmän tillförlitlighet är en viktig faktor när de väljer ny bil. Men det är bara fallet med en viss mängd kunder. Om du till exempel leasar en bil på tre års basis med servicepaket och garantier bryr du dig inte lika mycket.
Å andra sidan uppskattar en person som köper begagnat och tänker behålla bilen längre en uppskattar en pålitlig bil mycket mer. Märkena vet det, och ibland prioriterar de hellre lyx än tillförlitlighet eftersom lyx säljer bättre.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts