Kan Apple CarPlay installeras i vilken bil som helst?

Även om de flesta biltillverkare numera lägger stora summor pengar på att ständigt förbättra sina Infotainmentsystem erbjuder Apple CarPlay fortfarande den högsta nivån av integration mellan telefon och bil. Med Apple CarPlay kan du använda dina iOS-appar direkt på infotainmentskärmen, vilket är mycket bekvämare än att använda bilens inbyggda system.

Dessutom tar de flesta biltillverkare fortfarande ut en betydande premie om du vill ha satellitnavigering, trots att systemet inte alls är lika avancerat som de som erbjuds på moderna iOS- och Android-enheter. Därför är det bara logiskt att förlita sig på ett bättre system som också är ett system som du är helt bekant med.

För att kunna använda Apple CarPlay på bilens huvudsakliga infotainmentskärm måste du köpa en bil som är utrustad med systemet från fabriken. Om du är fast med en bil som inte erbjuder CarPlay-kompatibilitet kan du också gå via eftermarknadsvägen för att få ta del av CarPlay-funktionerna.

Vissa biltillverkare gör det möjligt för dig att eftermontera CarPlay-systemet om den ursprungliga ägaren valde att inte välja det från fabriken. Allt som krävs är en mjukvaruuppdatering över luften, och detta är den bästa vägen att gå om du vill bevara bilens interiör och är nöjd med den skärm som erbjuds.

Apple CarPlay – grundläggande funktioner och fördelar

Innan vi uppehåller oss vid hur du kan eftermontera ett CarPlay-system i din bil är det viktigt att veta vad CarPlay är och vilka fördelar detta system har. Apple CarPlay är ett system utformat av Apple som ger dig möjlighet att styra din iOS-enhet via bilens huvudsakliga infotainmentsystem.

  Vilken SUV har minst vägbuller?

CarPlay gör det möjligt för dig att använda dina smartphoneappar direkt på mittskärmen, vilket innebär att du kan använda appar som Waze, Google Maps eller Apple Maps i stället för att förlita dig på det navigationssystem som erbjuds med bilen. Det är värt att säga att alla navigationssystem som för närvarande finns tillgängliga i moderna bilar inte alls är lika avancerade som dessa iOS- och Android-appar är.

Förutom navigering kan du också använda dina musikstreamingappar som Spotify, Tidal och så vidare. Det är mycket enklare att ringa samtal och hela systemet är bekant eftersom det liknar din iPhone-skärm. Det betyder att oavsett vilken bil du sätter dig i använder du alltid samma system.

Eftermarknadssystem med stöd för Apple CarPlay

Om du använder en äldre bil och inte är nöjd med det system som finns kan du köpa en eftermarknadshuvudenhet som snyggt kan integreras i bilens interiör och erbjuda dig Apple CarPlay och många fler funktioner.

Det enklaste sättet att göra det är att leta efter företag som specialiserar sig på vissa modeller eftersom de oftast vet hur de ska integrera systemet så att det inte ser ut som en efterhandskonstruktion. Till exempel anses system som erbjuds av Eonon eller Koasan vara de bästa BMW F30-kompatibla huvudenheterna eftersom systemet i hög grad liknar OEM-enheten.

Det är alltid bäst att leta efter system som inte kräver att du tar ut ditt äldre system vilket innebär att dessa system senare kan tas bort utan att någon vet om det. Var noga med att leta efter system som är kompatibla med din bil eftersom vissa äldre bilar inte är utrustade med en dubbeldin-anslutning.

  Vilken liten bil har bäst markfrigång?

Apple CarPlay programuppdatering

Slutligen kan du också få Apple CarPlay genom att helt enkelt be din återförsäljare att installera det åt dig om din bil är kompatibel. Om du till exempel äger en modern Mazda-modell som erbjuder ett så kallat MZD Connect System behöver du bara betala 500 dollar för att systemet ska installeras i din bil.

Detta är den renaste och bästa vägen att gå om du vill ha en OEM-lösning. Innan du gör något måste du se till att din bilmodell är kompatibel med sådana uppgraderingar eftersom dessa uppgraderingar oftast är reserverade för nyare bilar.

Vissa märken som Tesla utför regelbundet alla typer av mjukvaruuppdateringar över luften, så det är inte ovanligt att moderna märken gör det. På så sätt bevarar du din bils ursprungliga funktioner och tar dem till nästa nivå, vilket också borde fungera bra för bilens återförsäljningsvärde.

FAQ-avdelning

Hur mycket kostar ett CarPlay-system eftermarknaden?

Svaret på den här frågan beror på vilken bil du vill uppgradera och hur sofistikerat systemet är. I genomsnitt ska du räkna med att betala minst 300 dollar, men de bästa systemen för bilar av högre kvalitet kan kosta mellan 500 och till och med 700 dollar.

Ju högre pris, desto bättre skärm. Detta innebär att du inte ska förvänta dig en responsiv skärm med hög upplösning om du inte är villig att betala för det. En annan sak att tänka på är om du är nöjd med din infotainmentskärm ändå, om du är det är bättre att välja en mjukvaruuppdatering om den finns tillgänglig.

  Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Är det värt att lägga till Apple CarPlay?

Det beror på hur mycket du värdesätter ditt nuvarande system och om du är villig och kan utnyttja systemet fullt ut. Många föredrar att använda sina telefoner för navigering ändå genom att klistra fast den i en specialtillverkad dockningsstation på luftkonditioneringsventilerna eller vindrutan.

Om du ständigt använde CarPlay på din äldre bil är det värt det, särskilt om du är van att använda ett trådlöst CarPlay-system. CarPlay möjliggör många funktioner som tekniskt sett kan uppnås genom att använda telefonen på sig själv, men det är mycket säkrare och bekvämare att använda den via bilens mittskärm.

Hur kan jag ansluta min telefon till dessa system?

De första Apple CarPlay-systemen lanserades redan 2014, och det enda sättet att ansluta telefonen var via kabel. Många moderna bilar gör det dock möjligt att ansluta telefonen trådlöst, vilket är mycket bekvämare i vardagen.

Vissa eftermarknadshuvudenheter gör det också möjligt att ansluta trådlöst, men dessa är vanligtvis de dyrare. Om du dessutom värdesätter en stabil uppkoppling, se till att välja ett system av högre kvalitet om din bil inte redan är utrustad med ett sådant.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts