Vilken SUV har minst vägbuller?

Ljudisolering är en av de viktigaste aspekterna av en lyxig SUV. Det är svårt att föreställa sig en lyxbil som inte drar nytta av omfattande användning av ljuddämpande material eller dubbelglasade fönster. Dessutom är de flesta nyare SUV:er mer aerodynamiskt utformade för att ytterligare minska bullret.

Titeln som tystaste kompakta SUV tävlar Audi Q5, Mercedes GLC, BMW X3, Volvo XC60 och Porsche Macan om titeln. Men du kan få en tyst kompakt SUV-upplevelse även om du väljer mer prisvärda alternativ som Mazda CX-5, Chevy Equinox eller Honda CR-V.

Om du vill att din mellanstora SUV ska vara så tyst som möjligt kan du kolla in Volvo XC90, Audi Q7, Mercedes GLE, Porsche Cayenne eller BMW X5. Även om du kan hitta mer prisvärda SUV:er som faktiskt är tysta kan de inte matcha nivåerna av lugn auditiv tomhet som dessa exklusiva SUV:er gör.

Fullstora SUV:er bör å andra sidan prioritera komfort, lyx, stil, teknik och tystnad. Och ingen gör det bättre än Rolls Royce Cullinan. Men om du vill ha ett mer prisvärt alternativ erbjuder Kia Telluride en ganska tyst upplevelse. I det exklusiva segmentet är Range Rover, BMW X7 och Mercedes GLS de tystaste av alla.

Tystaste kompakta SUV

Segmentet kompakta SUV:er håller på att bli ett av de mest populära bilsegmenten, och det är ganska uppenbart varför så många biltillverkare bara fortsätter att pumpa kompakta SUV:er. Och med en sådan hård konkurrens finns det massor av fantastiska alternativ att välja mellan.

Men Audi Q5, BMW X3, Volvo XC60, Porsche Macan och Mercedes GLC är de mest raffinerade kompakta SUV:erna på marknaden. Som en fantastisk allroundbil, en SUV som kan köra dynamiskt och bekvämt med ett enkelt knapptryck, verkar Audi Q5 vara en perfekt medelväg mellan sport och komfort.

  Bästa kupéer för långa personer

Det är mer eller mindre samma sak med XC60 även om svensken inte är lika raffinerad som Q5. BMW X3 och Porsche Macan är dina sportiga val i gänget och det finns vissa tillfällen då du känner en ökad ljudnivå som tränger in i kupén.

Och slutligen, Mercedes GLC är satt för att uppnå de högsta nivåerna av komfort och lyx, och även om lyxen är mer eller mindre densamma som alla andra i segmentet för exklusiva kompakta SUV:er, är komfortnivåerna verkligen höga och GLC är troligen den tystaste kompakta SUV:n som finns till salu.

Tystaste mellanstora SUV

Om du bestämmer dig för att uppgradera från en kompakt SUV till en mellanstor SUV får du en stadig ökning av pris, byggkvalitet, utrymme, kraft och framför allt lyx och komfort. Volvo XC90 är ett otroligt populärt val för äldre personer eftersom den erbjuder en extremt tyst kabin och motorkombination.

Audi Q7 å andra sidan är ännu större än XC90, och om du väljer en dieselmotor kommer du inte att höra motorn som du gör i en XC90 med dieselmotor. Audis 3.0L-diesel kan endast höras vid start på kallare morgnar.

Mercedes GLE och BMW X5 är placerade lite annorlunda. X5 erbjuder en sportigare kant, en mer engagerande körning som ibland kan uppfattas som att helhetsupplevelsen är bara lite mindre raffinerad. Det är mest en fråga om preferenser, men GLE verkar vara en mer lugnare upplevelse.

  Vilken är den mest pålitliga 10-åriga bilen?

Alla dessa mellanstora SUV:er är extremt tysta. De kan tillvalsutrustas med dubbla glasrutor, dedikerade däck som minskar däckljudet, och alla dessa kan ändra sin höjd så att de kan anpassa en perfekt aeroprofil som är optimal för bullerreducering.

Tystaste fullstora SUV:er

Oavsett om du har en stor familj eller om du bara vill ha den bästa SUV-upplevelsen som finns, kommer en full size SUV garanterat att få dig att känna dig som kungen av vägen. Och tack och lov är alternativen här rikliga och de sträcker sig från relativt prisvärda till iögonfallande dyra.

Om vi börjar från botten, så är det Kia Telluride. Även om vissa kanske förnekar lyxaspekten är det 100 procent sant att Telluride slår långt över sin gräns och att nivåerna av komfort och tystnad verkligen är imponerande. Men Telluride faller till föga när den jämförs med Merc GLS, BMW X7 och Range Rover.

Range Rover vinner här eftersom den erbjuder den tystaste upplevelsen, även om toppversionerna Maybach och Alpina av GLS och X7 är ännu bekvämare och tystare. Men den obestridda kungen av alla fullstora SUV:er är den enda Rolls Royce Cullinan.

Det är verkligen svårt att tala om komfort och lyx utan att nämna Rolls Royce eftersom detta varumärke från Goodwood i England länge varit känt för att tillverka de tystaste och lugnaste postopulenta lyxbilarna på planeten.

  Vilken typ av bil körde Columbo?

FAQ-avdelning

Är sedans tystare än SUV:er?

Oftast är en sedan tystare än en SUV. Det beror helt enkelt på att en sedan sitter lägre till marken vilket gör att den lättare blir halare och därmed tystare. Men vissa avancerade SUV:er försöker att förneka detta med omfattande användning av ljuddämpning.

Allt handlar om segmentet i fråga, för en SUV för 200 000 dollar kommer definitivt inte att ge dig en mer exklusiv upplevelse jämfört med en sedan för 100 000 dollar. Och ljudnivåerna och stereosystemets sofistikering kommer sannolikt också att öka med priset på bilen i fråga.

Vilken SUV med coupé har minst vägbuller?

Den titeln tävlar Lamborgini Urus, Audi Q8, Porsche Cayenne Coupe, BMW X6 och Mercedes GLE Coupe om. Och den tystaste coupé-SUV:n av dem alla är Audi A8 eftersom Audi medvetet gjorde Q8 till den motsatta sidan av spektrumet jämfört med sin storebror – Urus.

Alla dessa ovan nämnda SUV:er med coupé är extremt tysta, och att välja den ena framför den andra beror helt klart på andra aspekter och inte på tystnadsnivåerna.

Vilken EV SUV har minst vägbuller?

EV:er har ingen igångsatt motor, så hela upplevelsen är mycket mer annorlunda. Men trots det är Tesla Model X, Tesla Model 3 och Audi e-Tron de EV SUV:er som har minst buller som tränger in i kupén.

Det är värt att nämna att det här segmentet är i sin linda och om några år eller så kommer vi sannolikt att ha fem gånger så många EV-SUV:er som vi har nu.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts