De mest sällsynta Mercedes Benz-modellerna

Mercedes är ett bilföretag som officiellt har funnits sedan 1926. Under Mercedes-märkets långa historia har det funnits många olika modeller som du förmodligen aldrig kommer att se köra runt, på grund av deras värde och sällsynthet.

Sällsynta Mercedes-modeller som Mercedes W196 från 1954 eller Benz 540K Special Roadster från 1936 har nått häpnadsväckande höga priser på grund av sällsynthet och efterfrågan. Det tillverkades endast 15-25 av dessa modeller i kombination någonsin, och de anses vara de mest sällsynta Mercedesbilarna eftersom inte många av dem överlevde in på 2000-talet.

Racerbilar

Om en biltillverkare vill delta i någon tävlingsserie är ett av villkoren för att få göra det att tillverka ett hyfsat antal homologerade versioner av sina tävlingsbilar som är avsedda för vägkörning. Dessa versioner är vanligtvis mycket dyra, men inte lika mycket jämfört med tävlingsbilarna.

Mercedes har en lång historia inom motorsport, vilket är anledningen till att många av dessa tävlingsbilar kostar så mycket. I början av 2000-talet tillverkade Mercedes en handfull CLK GTR SuperSport Editions. Den ”vanliga” CLK GTR tillverkades också i begränsade mängder, med så få som 20 fordon.

De mest sällsynta mest värdefulla CLK GTR:erna är Roadsterversionen, med endast 6 stycken någonsin tillverkade, eller den tidigare nämnda Super Sport Edition, med endast 5 stycken någonsin tillverkade. CLK GTR LM-bilen, som deltog i den legendariska tävlingsserien Le Mans Endurance, är också numrerad i enstaka siffror.

Den troligen mest värdefulla Mercedes genom tiderna är W196 från 1954. Endast 9 av dem tillverkades någonsin, och en av dem såldes för 29,6 miljoner dollar 2013. Det finns inte många av dem kvar.

Prototyper och koncept

De flesta prototyper och konceptbilar tillverkas för speciella ändamål. Antingen för att visa upp ingenjörs- eller designavdelningens förmåga eller för att delta i speciella filmer eller videospel. Dessa bilar är otroligt svåra att hitta. De tillverkas i så begränsade mängder att de flesta människor aldrig ens hör talas om dem.

  Vilka är de bästa däcken för Mercedes C300?

En sådan bil var 2014 års Mercedes Benz AMG Vision Gran Turismo, tillverkad för spelet Grand Turismo. Bilen var aldrig avsedd för produktion, men 5 av dem byggdes och blev lagliga på gatan.

När det gäller de mest sällsynta Mercedes vägburna konceptbilarna är C111 en av dem som presenterades på bilsalongen i Frankfurt 1969. Det byggdes bara 14 av dem någonsin. Dessa C111 kostar numera mer än 10 miljoner dollar.

Mercedes byggde också många olika intressanta konceptbilar på 2010-talet, till exempel Silver Arrow, Biome och F105. Det är allmänt okänt hur många av dessa bilar de tillverkade, men de flesta tror att det rör sig om mellan 1 och 9 enheter som någonsin tillverkades.

Klassiker och sportbilar

Mercedes Benz klassiker är otroligt populära. Vissa modeller är inte så sällsynta jämfört med de tidigare nämnda tävlingsbilarna och koncepten, men de har fortfarande otroliga prislappar.

540K Special Roadster från 1936-1944 är en av de mest populära och eftertraktade klassikerna i bilsamlingssamhället. Dessa modeller säljs för långt över 10 miljoner dollar, och det tillverkades bara omkring 25 av dem någonsin, varav kanske hälften fortfarande är i hyfsat skick idag.

År 1928 samarbetade Mercedes med ett franskt företag vid namn Saoutchik för att tillverka 6 Mercedes Benz 680S Saoutchik Torpedo tankliknande kryssare. Dessa bilar är vansinnigt sällsynta och de kostar lätt mer än 10 miljoner dollar. När en bil är så sällsynt är det nästan omöjligt att säga hur mycket de är värda. Det handlar snarare om hur mycket du är villig att betala.

År 1935 beställde Mercedes också 6 ”autobahnversioner” av den redan imponerande 500K-modellen. Denna idé gav upphov till Mercedes Benz 500k Autobahn Cruiser. Det är en fantastisk bil som erbjuder den mjukaste körningen för långa autobahncruising till ett pris i det ensiffriga miljondollarområdet.

  Cadillac vs. Mercedes: Tillförlitlighet

Mercedes tillverkade också omkring 150 exemplar av den legendariska 1928 års Mercedes S-Type 26/120/180 Sports Tourer. Nu kan det tyckas att 150 bilar är mycket jämfört med de modeller som listas, men endast en handfull har framgångsrikt nått 2000-talet. Det är omöjligt att säga hur många av dessa som finns kvar, men de kostar också ett ensiffrigt miljonbelopp.

Vanliga frågor om sällsynta bilar

Vilka är de mest sällsynta bilarna genom tiderna?

Den mest sällsynta bilen genom tiderna är Ferrari 250 GT Spyder Convertible från 1956. Det finns ”massor” av vanliga 250 GTO Coupéer, men bara en cabriolet. Det är en av de mest eftertraktade klassikerna, om inte den mest eftertraktade klassikern genom tiderna. Bilen har en fantastisk estetik från mitten av århundradet och fungerar som något av en tidskapsel av en sedan länge svunnen skönhet.

Den mest sällsynta konceptbilen genom tiderna är den ovanliga Aston Martin Bulldog från 70-talet. Det tillverkades också bara en av dessa, och den bytte ägare 2011 för 1,3 miljoner dollar. Bilen är utrustad med en bestialisk V8 som ger över 600 hästkrafter, och den tros kunna nå 237 MPH.

Det finns också bara ett exemplar av Maybach Exelero. Landjakten såldes för cirka 8 miljoner dollar 2011. Det är en enorm bil med fantastiska proportioner som väger nästan 3 ton.

Kan man faktiskt sätta ett pris på sällsynta bilar?

Om du vill veta hur mycket en vanlig bil är värd kan du helt enkelt googla det. Om du vill veta hur mycket en bil i begränsad upplaga är värd kan du också bara googla det. Om du vill veta hur mycket en riktigt begränsad bil kostar, ja, då kan du fortfarande bara googla det.

Men om du vill ta reda på hur mycket en Ferrari 250 GT Spyder Convertible från 1956 är värd eller en W196 Mercedes från 1954 kan du inte göra det. Dessa bilar är så otroligt begränsade att priset aldrig är fastställt. Efterfrågan på den här typen av bilar är så överdriven att det är omöjligt att veta hur mycket någon av dem skulle kosta om de faktiskt lades ut till försäljning.

  Den mest kraftfulla Mercedes-motorn?

Vad är effekterna av begränsad produktion på moderna bilar?

Bilar med begränsad produktion blomstrar just nu, särskilt på marknaden för super- och sportbilar. Nästan varje Porsche 911 i begränsad upplaga som är värd att diskutera kostar lika mycket eller ganska ofta till och med mer än när den kom ut.

Avskrivningarna för den här typen av bilar är ganska milda. Tillverkarna inser detta, så de fortsätter att pumpa ett obegränsat antal bilar i begränsad upplaga. När det gäller superbilar är detta den typ av bilar som alla vill äga, så de skjuter också upp i värde så fort de kommer ut på vägarna.

Marknaden blir dock långsamt mer och mer mättad med bilar i begränsad upplaga, vilket får vissa att tro att eran med superbilar i begränsad upplaga kommer att ta slut, vilket orsakar en störning på superbilsmarknaden.

En V8 Ferrari i begränsad upplaga är något av ett favoritbarn inom superbilssegmentet, men förbi är de dagar då dessa bilar såldes nästan omedelbart. Numera är Ferrari 488 Pista (en V8 Ferrari i begränsad upplaga) en ganska vanlig syn i superbilsutställningsrummet, och säljs inte för det högsta rekommenderade priset. Detta börjar bli vettigt, eftersom dessa begränsade upplagor inte är så begränsade trots allt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts