Vilka är de sportiga Mercedes-modellerna?

Vilka är de sportiga Mercedes-modellerna?

Mercedes tillverkar många olika modeller för nästan alla målgrupper. Från den vanliga kundkretsen som köper sedanar och SUV:er till sportbilar och snart även hyperbilsentusiaster, Mercedes är angelägen om att tillfredsställa alla bilälskare.

Många Mercedes-modeller har en sportig prägel, särskilt de som är utrustade med AMG-paket. Vissa Mercedes-modeller, däribland SLS, SLR, AMG GT, CLK GTR, SL, SLC, är sportbilar till sin natur, och de flesta AMG-modeller är också roliga sportbilar.

Särskilda modeller som CLK GTR eller den kommande AMG Project 1 är de sportigaste av dem alla. I viss mån är dessa två bokstavligen gatuhomologerade (väggodkända) tävlingsbilar. Den nyligen släppta AMG GT Black Series delar också många av sina delar med AMG GT3-racebilen.

Mercedes tvåsitsiga sportbilar

Formeln med tvåsitsiga sportbilar är en av de äldsta i böckerna när det gäller sportbilar, och det beror på att den här uppställningen har en balanserad viktfördelning mellan axlarna, vilket gör att bilen kan svänga ganska oroligt i kurvorna. Hela poängen med sportbilar är att böja fysikens lagar, och en sportig tvåsitsig bil utmärker sig i det avseendet.

Om du vill ha en mer prisvärd tvåsitsig kompakt sportbil med två säten är Mercedes SLK/SLC-modellerna vad Mercedes har att erbjuda. AMG-versionerna av SLK/SLC konkurrerar med Mazda MX-5 Miata eller Porsche Cayman som en rolig kompakt sportbil utan astronomiskt pris.

Om du vill ha en större Mercedes tvåsitsig sportbil har SL-klassen några sportbilsliknande egenskaper. Bakhjulsdrift, AMG V8/12-motorer och en hyfsad viktfördelning är ganska fördelaktiga för en spännande prestandabil. Vikten hos SL är lite av en nackdel jämfört med SLC/SLK, men effektuttagen förnekar verkligen detta.

  Vilken Mercedes är bäst på bensin?

Mercedes Benz superbilar

Även om Mercedes sällan går den medelmotoriska fullblods superbilsvägen, är modeller som SLS, AMG GT och SLR McLaren ganska dugliga superbils-GT:er. Dessa tre fordon erbjuder upp till 631-720 hk, automatiska växellådor, bakhjulsdrift och specifika superbilsupphängningar.

SLR är den äldsta i gänget, och den tillverkades i ett samarbete mellan AMG och McLaren. SLR erbjuder en 5,4L V8 med 650 hk och toppmodellen SLR Stirling Moss i begränsad upplaga för flera miljoner dollar kan nå 217 mph, vilket för närvarande är Mercedes topphastighetsrekord.

SLS började tillverkas några år efter SLR, och SLS är fortfarande en riktigt kapabel och eftertraktad supersport-GT. Toppmodellen SLS AMG Black Series har en av de mest ikoniska Mercedes AMG-motorerna, den 6,2 l N/A V8:an med 631 hk och ett ganska imponerande vikt/effekt-förhållande på 2,45 kg/hk.

Den senaste supersportbilen från Mercedes är AMG GT. AMG GT erbjuds som en 2-dörrars och en 4-dörrars coupé, men 2-dörren är den du ska köpa om du är ute efter en äkta supersportbilsupplevelse.

Den bästa AMG GT-modellen är utan tvekan AMG GT Black Series, BS är den nuvarande rekordhållaren på Nürburgring för den snabbaste produktionsbilen runt den berömda banan.

Mercedes Benz AMG-modeller

Mercedes tillverkar många olika modeller, inklusive SUV:er, sedans, hatchbacks, kupéer, roadsters och så vidare. Och i stort sett alla icke-kommersiella modeller som tillverkas av Mercedes får så småningom AMG-behandling.
AMG-behandlingen består i att göra bilen mycket mer prestandainriktad med en AMG-specifik motor, prestandaklassade däck, mer rasistiska upphängningsuppsättningar, mer kraft, mindre vikt och specifik AMG-programvara för prestanda och system för dragkraftskontroll.

  Är Mercedes bekväma?

Vissa modeller som E63 AMG S sedan är lika snabba, eller till och med snabbare, än några av Mercedes riktiga superbilar. Den senaste E63 kan klara en tid på under 3 sekunder från 0 till 60 km/h. Sådana tider är käftsmällande vansinniga eftersom det för några år sedan bara var de dyraste och mest åtråvärda superbilarna som klarade av sådana prestationer.

Saker att veta om Mercedes sportbilar

Vad är Mercedes hyperbilar?

Mercedes har inte tillverkat många hyperbilar genom historien, och definitionen av en hyperbil är ganska oklar. Vissa modeller som CLK GTR eller den kommande AMG Project 1 är dock helt klart ligor över allt annat som Mercedes någonsin har gjort när det gäller prestandakörning.

Dessa bilar erbjuder tävlingsbilsupplevelser för vägen, vilket gör dem ganska oanvändbara som vanliga vardagsbilar. Project 1 eller CLK GTR är specialbyggda tävlingsbilar som är gjorda för banan, även om de tekniskt sett är lagliga på vägen.

Vilka är begränsningarna för en superbil/sportbil?

Sport- och supersportbilar erbjuder en spännande prestationsinriktad körupplevelse. Detta innebär att sportbilar är ganska begränsade när det gäller vanlig daglig användning. Först och främst erbjuder den tvåsitsiga sportbilen endast två extremt utrymmesbegränsade sittplatser.
Sport-/superbilar är också ofta högljudda, har mycket lite ljuddämpning, är ganska bränslesnåla och har begränsad synlighet. Till och med E63 S AMG är ganska begränsad, eftersom den erbjuder styva fjädringsuppställningar som inte motsvarar Mercedes sedans vanliga standard.

  Vilka Mercedes har fjärrstyrd parkering?

Ska jag överväga att köpa en AMG-variant av en vanlig Mercedes, eller en komplett Mercedes sport/superbil?

Svaret på den här frågan beror enbart på vad du vill ha ut av en bil. Hur seriös är du när du säger att du vill ha en prestandabil? Dessa två är ganska olika när det gäller att erbjuda samma sak.
De vanliga AMG-modellerna är, som namnet antyder, vanliga uppiffade Mercedes-modeller. Det innebär att många av delarna fortfarande är desamma som i de vanliga Mercedes-modellerna, och de är inte lika sportiga som fullfjädrade Mercedes-sportbilar som AMG GT. Vissa människor föredrar bilar som E63 eller S63 för höghastighetskörning på motorväg/autobahn.
Men om du planerar att ta din bil till banan och faktiskt uppleva gränserna för vad en bil kan erbjuda, men ändå inte vill ha en icke väglaglig racerbil, är en fullfjädrad Mercedes sport/superbil en värdig övervägning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts