Är Volvo XC70 en bra bil?

Volvo XC70

Volvo XC70 är en mellanstor familjebil i premiumklass som introducerades för första gången år 2000. Den andra generationen av XC70 introducerades 2007 medan modellen efter faceliftet var i produktion fram till 2016. Under denna tid har Volvo lyckats sälja ett ton av dessa eftersom.

XC70:s motoruppsättning består av linje 5- och linje 6-motorer med ganska mycket effekt. XC70 finns tillgänglig som en bil med fyrhjulsdrift. Designen på XC70 följer Volvos klassiska boxy estate-design som verkar ha fångat den här eran av Volvo-bilar och som är något närvarande än idag.

XC70 har en ganska respektabel tillförlitlighet, även om vissa modellår är sämre än andra. De vanligaste XC70-problemen är förknippade med krockkuddar, säkerhetsbälten, motorkylning, problem med drivlinan och växellådor.

Värdemässigt är XC70 numera en riktigt lättillgänglig bil och är som sådan en mycket populär begagnad familjebil. XC70 är också en riktigt praktisk bil tack vare ett stort sittutrymme och en ännu större sittplats. På det hela taget är XC70 verkligen en bra bil, särskilt den nyare modellen efter faceliftet.

Volvo XC70 – Drivlinan

Den första generationens Volvo XC70-motoruppsättning består av 2,5 l inline 5-cylindriga motorer med antingen 200 eller 210 hk. XC70 finns också i två dieselvarianter av inline-5-motorer med antingen 163 eller 185 hästkrafter. XC70 är en AWD-bil vilket innebär att den nuvarande V90 Cross Country är den andliga efterföljaren till XC70.

Den andra generationen av XC70 erbjuder 3,0 l 6-cylindriga motorer med 305 hk, automatisk växellåda och AWD. Andra generationen XC70 finns också i många dieselvarianter med effekt från 163 hk hela vägen upp till 200 hk. Dessa har också AWD och brukar vara kopplade till en automatisk växellåda.

  Varför slutade Volvo att tillverka cabrioleter?

Den senaste XC70 efter faceliftet erbjuder exakt samma motorer som de som fanns före faceliftet, men med den extra fördelen att den kan ge upp till 25MPG. Alla XC70-motorer verkar vara pålitliga och riktigt sofistikerade vilket gör att XC70 känns pigg och bekväm att köra.

Volvo XC70 – Design och chassi

Volvo XC70 använder sig av Volvos klassiska boxiga kombi-design, särskilt den första generationens modell. Vissa säger att Volvo XC70 ser ut som en modernare version av den legendariska Volvo 740 kombi. Interiört sett ser den senaste XC70 hygglig ut medan de tidigare modellerna känns en aning daterade nuförtiden.

XC70 är utformad för mild terrängkörning också vilket innebär att den konkurrerar med bilar som Audi A6 Allroad. Detta är ganska uppenbart i det ögonblick du lägger ögonen på XC70 eftersom den levereras med en något upphöjd fjädring och extra stöttning för att skydda bilen från körning utanför de upptrampade vägarna.

Upphängnings- och chassikonstruktionen i XC70 är främst inriktad på en bekväm körning vilket innebär att XC70 inte är någon sportbil. Även om vissa modeller erbjuder uppåt 300 hk gör detta inte att bilen kan gå snabbt genom kurvorna.

Volvo XC70 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Som vi nämnde i början är XC70 en pålitlig bil som helhet, särskilt den senaste modellen som lyckas vara den mest pålitliga av alla. Detta betyder dock inte att XC70 är helt utan fel då de vanligaste XC70-problemen är förknippade med växellådan, drivlinan, säkerhetsbältena, krockkuddarna och kylsystemet.

  Har Volvo en superbil?

På det hela taget kommer XC70 lätt att kunna hålla i hundratusentals mil om du underhåller den. Vissa av dessa problem är allvarligare än andra men kan lösas om du märker dem tidigt.

Volvo XC70 – Värde och praktiska egenskaper

Den genomsnittliga kostnaden för en begagnad Volvo XC70 ligger nu någonstans runt 20 000 dollar för de nyare modellerna. Du kan dock hitta dessa som svävar runt 10 000 dollar om du är villig att riskera det med högre körsträcka och äldre modeller.

Praktiskt sett är XC70 så bra som en kombibil kan vara. Tack vare en ganska lång kaross kan XC70 rymma upp till fem vuxna medan lastutrymmet kan rymma ännu fler än så. Sikten är också bra och det gäller även den familjevänlighet som XC70 erbjuder.

FAQ-sektionen

Hur mycket kostar det att underhålla Volvo XC70?

Enligt många källor på nätet kostar XC70 cirka 800 dollar per år i underhålls- och reparationskostnader. Dessa tenderar att variera beroende på bilens skick, modellår, körsträcka och utrustningslista. På det hela taget verkar XC70 vara ganska hygglig när det gäller tillförlitlighet, vilket innebär att underhållet inte bör vara något större problem.

Tidigare XC70-modeller är kända för att kosta mer i underhåll eftersom de är mer benägna att gå sönder. Hur som helst är 800 dollar ett försvarbart pris med tanke på att XC70 är en relativt modern stor executive familjekombi.

  Vad är Volvo XC40 jämförbar med?

Hur länge kan en Volvo XC70 hålla?

Volvo XC70 är känd för att hålla några hundra tusen mil utan några större problem eftersom det är en pålitlig bil i sin helhet. Vissa källor uppger att XC70 bekvämt kan hålla runt 200 000 mil utan att behöva någon större översyn medan andra menar att XC70 kan hålla mycket längre än så.

Vi får vänta och se om XC70 verkligen är lika långlivad som några av de tidigare Volvo kombivagnarna, men det är säkert att säga att det finns en hel del ägare där ute som mer än gärna berättar för världen att deras XC70-modeller framgångsrikt har passerat 500 000 milsgränsen.

Är Volvo XC70 säker?

Den senaste Volvo XC70 är verkligen en riktigt säker bil, vilket är fallet med varje modern Volvo. XC70 är dock känd för att lida av problem med säkerhetsbälten och krockkuddar, vilket hämmar bilden ganska mycket. Volvo har till och med utfärdat en återkallelse för båda dessa och om du hittar en XC70 med båda dessa fixade ska du inte oroa dig för säkerheten.

På det hela taget är XC70 en säker bil och det är därför den har varit ett pålitligt val för så många familjer runt om i världen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts