Är självladdande hybrider bra?

Självladdande hybridbilar använder en elmotor och en vanlig förbränningsmotor. Skillnaden från plug-in-hybrider är att de återvinner förlorad energi vid inbromsning och att de tenderar att ladda batterierna med hjälp av förbränningsmotorn också.

Vanliga plug-in-hybrider gör detta också, men skillnaden här är att en självladdande hybridbil vanligtvis har ett mindre batteri som inte kräver någon extra inkoppling för att nå full laddning. Detta innebär att självladdande bilar bara är bra för några få kilometer eller så.

Termen självladdande introducerades av Toyota, Kia och Lexus, men allmänheten kritiserade en sådan terminologi som medvetet vilseledande eftersom den inte erbjöd några verkliga fördelar jämfört med en vanlig hybrid. Med detta sagt verkar självladdande bilar vara något av en marknadsföringsflex.

Även om de kan spara pengar på bränsle och sänka dina koldioxidutsläpp är de dyrare att köpa än en icke-hybridbil. Dessutom finns det inget behov av manuell laddning, men effektiviteten hos sådana bilar kan avfärdas, och förpackningen kan allvarligt försämra den praktiska inredningen.

Bränslekostnader för en självladdande hybridbil

Lägre bränslekostnader är den främsta anledningen till att man överhuvudtaget skulle välja en hybrid, och självladdande hybrider sänker bränslekostnaderna tillräckligt mycket för att det ska vara värt att nämna. Med det sagt är de inte alls lika effektiva som en vanlig plug-in-hybrid.

En sådan bränsleeffektivitet är mest fördelaktig vid stadskörning i städerna eftersom den inte kräver några insatser från en förbränningsmotor under några kilometer. Som sådan är dessa bilar bättre än en mildhybrid, men de är inte så effektiva som alla förväntade sig att de skulle vara.

  Är en BMW-hybrid värd det?

Laddning av en självladdande hybridbil

Det främsta försäljningsargumentet för en självladdande hybrid är förmodligen att du inte behöver ladda bilen manuellt, och du har inte ens möjlighet att göra det. Dessa bilar erbjuder batterier med liten kapacitet som kan laddas helt utan att behöva fyllas på manuellt.

Som sådan är dessa bilar mycket bekvämare än en laddhybrid eftersom laddhybrider är meningslösa om du inte laddar dem regelbundet. Du kan låta bilen stå parkerad på gatan och inte oroa dig för laddning eftersom bilen har som mål att göra det åt dig.

Pris för en självladdande hybridbil

Om du jämför priserna på en självladdande Toyota Prius hybrid och en vanlig plug-in hybrid Prius verkar det som om den självladdande modellen är ett fynd. Beroende på marknaden i fråga kostar det självladdande alternativet 4-7 000 dollar mindre jämfört med en plug-in-variant.

Men de är betydligt dyrare jämfört med vissa vanliga diesel- och gasdrivna bilar från ett liknande segment. Och man kan ställa sig frågan om en självladdningshybrid är värd det jämfört med en vanlig förbränningsbil eftersom den inte erbjuder ”riktiga” hybrideffekter.

Praktiska frågor

En annan invändning mot vissa självladdande bilar är att de tenderar att offra inredningsutrymme eller bagageutrymme för batteripackning. Detta är ett återkommande tema med många plug-in-hybrider, men skillnaden här är att dessa bilar också erbjuder alla de kvaliteter som en hybrid har, vilket en självladdande hybrid inte gör.

  De bästa hybridbilarna för pendling

Men där självladdande bilar ”briljerar” är i vanlig stadsmiljö. Under sådana omständigheter behöver man inte använda förbränningsmotorn på ett tag, vilket bidrar till effektiviteten, men när man åker på motorväg är förbränningsmotorn ständigt igång.

Hastigheter på motorvägar

Om du huvudsakligen använder din bil för längre motorvägsresor bör en självladdande hybrid inte intressera dig eftersom dessa bilar är ganska värdelösa på motorvägen eftersom den elektriska saften bara kan ge dig upp till 30-60mph max.

Förutom hastigheten har självladdande bilar bara några få mils elektrisk räckvidd. Och med tanke på att du inte bromsar så ofta när du kör i motorvägshastigheter, laddas batterierna egentligen inte heller så ofta.

Slutsats

För en viss typ av scenario kan en självladdande bil vara fördelaktig. Sådana scenarier inkluderar att du inte kan ladda bilen själv och att du övervägande kör långsammare i en stadsmiljö.

Förutom ett sådant scenario finns det egentligen ingen logik bakom självladdande hybridbilar, särskilt när man tänker på de nivåer av falsk marknadsföring som dessa modeller är förknippade med. I 95 procent av situationerna är en laddhybrid ett bättre alternativ, och man skulle kunna hävda att en vanlig förbränningsmotor tar de återstående 5 procenten av situationerna.

FAQ-avsnitt

Laddar en laddhybrid sig själv?

Ja, en plug-in hybrid kan också ladda sig själv, men skillnaden här är att en vanlig plug-in hybrid har ett större batteri jämfört med en självladdande hybrid. Detta innebär att du för att ladda batteriet fullt ut inte enbart kan förlita dig på självladdning.

  Kan man vara för tung för en bil?

Plug-in-hybrider ska som namnet antyder – vara inkopplade. Annars är hela poängen med en plug-in hybrid borta. Batteripaket som vanligtvis förknippas med plug-in hybrider är alldeles för stora för självladdning och de tömmer batteriladdningen mycket snabbare.

Vilka olika typer av hybridbilar finns det?

För närvarande finns det tre nämnvärda typer av hybridbilar till salu. Det som ligger närmast en vanlig bil med förbränningsmotor är en så kallad mildhybrid (MHEV). Mildhybrider erbjuder vanligtvis en förbränningsmotor och en liten elmotor som används för att fylla ut effektluckorna och få bilen att gå i rullning när den färdas i konstant motorvägshastighet.

Förutom en mildhybrid tittar du på plug-ins (PHEV) och självladdande hybrider. Båda dessa kan färdas på enbart elektrisk energi, men en plug-in-hybrid erbjuder en mycket större elektrisk räckvidd i processen.

Vad händer om batteriprocenten sjunker till noll?

En stor fördel med en hybridbil av något slag är att du bara kan använda förbränningsmotorn om batteriet tar slut. Men om ditt batteri sjunker till 0 % och du kör en MHEV- eller en självladdande hybridbil är chansen stor att något har gått fel eftersom dessa bilar ska använda sin förbränningsmotor för att hålla batteriet i ett anständigt laddningstillstånd.

Med detta sagt har en plug-in hybrid inte förmågan att ladda batterierna helt och hållet med enbart förbränningsmotorn. Men även i sådana fall ska batteriet egentligen aldrig sjunka till 0 %, och det är också mycket troligt att något har gått fel om du kör din bil regelbundet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts