Är en BMW-hybrid värd det?

Är en BMW-hybrid värd det?

De flesta elbilar skriker högt om sina gröna egenskaper och överskuggar bilens övriga egenskaper och komfort. BMW-hybrider tillhör inte den kategorin. De är energieffektiva, samtidigt som de ger samma nivå av komfort och ren körglädje som andra BMW:er.

BMW plug-in hybrider (BMW PHEV), finns i många former, former och storlekar. Varje BMW-serie erbjuder minst en hybrid, så låt oss ta en titt på bästsäljaren – BMW 3-serien.

BMW 330e 2021

BMW 330e är en plug-in hybrid BMW som ser ut precis som en vanlig BMW 3-serie, deras mest sålda modell. Dessutom kör den också som en sådan. Det är en lyxsedan med fem passagerare och fyra dörrar, som du knappt kan skilja från BMW 330 standardversionen.

Hybridsedanen är EPA-klassad och kan köra på el i cirka 22 mil. Den ger dig imponerande 75 MPGe. Elhybriden ger en dynamisk fjädring och gör inga kompromisser när det gäller bagageutrymmet, trots det stora batteriet som den bär.

Å andra sidan är räckvidden lite låg och den är något dyrare än en vanlig BMW 3-serie, särskilt när du lägger till alternativen för avancerade komfortfunktioner. En annan nackdel är att bensintanken krymper på grund av batteriet. Mindre bensintankar innebär en mindre total räckvidd.

Motor

BMW 330e 2021 drivs av en 2,0 L turbomotor med turboaggregat i par med en elmotor, utrustad med ett litiumjonbatteri på 12,0 Kwh. I kombination blir det totalt 288 hästkrafter under huven.

Den 8-stegs automatiska växellådan känns elegant och smidig om du trycker tillräckligt hårt på pedalen.

  Är hybridbilar bättre än elbilar?

Körprestanda

Den här hybriden körs som en BMW. Elmotorn misskrediterar inte den kraftfulla motorkombinationen på nästan 300 hästkrafter.

BMW 330e kan nå en topphastighet på 230 kilometer i timmen eller 143 mph. Den når från 0 till 60 miles på 5,9 sekunder, vilket jämfört med BMW 330 är lite långsammare. Den vanliga BMW 330i klarar det på 5,3 sekunder.

Hybridplugin-sedanen genererar ett vridmoment på 310 lb-ft.

Interiör

Tidigare år var man tvungen att köpa en BMW 5 eller 7-serie för att få njuta av komforten hos en riktig lyxsedan. Den senaste BMW 3-serien känns dock bekvämare och lyxigare än till och med en 5-serie från tidigare år.

Den låga sittställningen är fortfarande densamma som på tidigare BMW 3-serie-modeller. Med ett generöst interiörutrymme för både huvud, ben och armar känner du dig fri i förarplatsen.

Infotainment- och head-up-displayen är ganska intuitiva, men kräver några justeringar för att du ska kunna anpassa den till dina behov. Den goda nyheten är att båda är helt anpassningsbara.

Infotainmentsystemet är jämfört med en 330d eller en 330i från samma år lite bättre. Det finns körlägen som gör att du kan vara tyst och mycket effektiv när det gäller bränsleekonomi. Det finns också ett sportkörningsläge som gör att du kan göra det motsatta.

330e Dimensioner

● Total fordonslängd: 4717 mm
● Fordonets totala vikt vid avstängningen: 1868 kg
● Total fordonsbredd: 1826 mm
● Total fordonshöjd: 1442 mm
● Hjulbas: 2851 mm

  Hur lång livslängd har BMW?

BMW 330e 2021 Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med den elektriska plug-in hybridversionen av BMW 330 är bränsleekonomin och det gröna ansvar som följer med den. Hybriddrivlinan är smidig och fungerar bra under de flesta förhållanden.

BMW 330e känns som en riktig BMW trots att den drivs med el, till skillnad från sina andra krafthungriga kusiner. Jämfört med någon annan BMW 3-serie av samma kaliber är den inte riktigt lika snabb och ger inte heller den bästa hanteringen, men den hanterar ändå som en kraftfull bakre driven sportbil, trots att den är en sedan. Det är trots allt fortfarande en BMW, oavsett om den är eldriven eller inte.

Fördelar

● Mycket exakt hantering och fantastisk fjädring
● Avundsvärd interiör
● Bra hybridprestanda
● Finns med xDrive (fyrhjulsdrift)
● Bra MPGe (mycket bränsleeffektivt)

Nackdelar

● Körsträckan på enbart el är bara 22 mil.
● Den erbjuder ett mer begränsat lastutrymme, jämfört med standard BMW 330.
● Dyrt

Slutomdöme

Om du helt enkelt ska bestämma dig mellan BMW 330 och BMW 330e är BMW 330e ett bättre val, helt enkelt för att den bättre bränsleekonomin så småningom betalar sig själv om du är en aktiv förare.

Bilen känns komplicerad, så om du gillar enkla bilar som du kan reparera själv på din verkstad är detta inte något för dig. Om du däremot gillar avancerad teknik är BMW 330e något för dig. Om du letar efter en större elbil erbjuder BMW modeller som plug-in hybrid BMW 5-serien, 7-serien eller till och med X3, X5 eller X7 hybrid-SUV:er.

  Bästa hybridbilar för unga förare

Vanliga frågor om BMW-hybrider

Vad är en BMW PHEV?

En BMW PHEV är en elektrisk laddhybridbil. Dessa typer av elfordon har en kombination av en elmotor och en vanlig förbränningsmotor. Elmotorn kan enkelt laddas med hjälp av en kabel och ett uttag, medan förbränningsmotorn kräver bränsle. Båda arbetar tillsammans för att kraftigt minska bränsleförbrukningen och optimera mpg.
Du kan identifiera en hybrid-BMW genom ”e” i titeln, som BMW 330e.

Hur fungerar BMW:s plug-in hybridfordon?

BMW-hybridfordonet körs vanligtvis enbart på el, om du kör bilen med en hastighet på 30 miles per timme eller långsammare. Om du ökar den hastigheten aktiveras även förbränningsmotorn och deltar i processen. Den här typen av fordon är utformade för att öka effektiviteten och minska bränsleförbrukningen.

Vad är den genomsnittliga elektriska räckvidden för BMW-hybrider?

Den genomsnittliga elektriska räckvidden för BMW plug-in hybrider varierar mellan 26 och 54 mil, beroende på vilken typ av batteri de är utrustade med. Ju större litiumjonbatteri fordonet har, desto större räckvidd kan det täcka på enbart el. Den totala räckvidden för dessa fordon är mycket högre om man även räknar in kapaciteten i bensintanken.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts