Kan man vara för tung för en bil?

De flesta bilar i dag kan bära även den tyngsta föraren. Även om detta i slutändan inte påverkar bilen alltför mycket kan det innebära potentiella risker och det kan också påverka din bränsleekonomi negativt. Bilar nuförtiden är inte dimensionerade för att bära enorma laster, men de klarar av att göra det ändå.

Problemet med för mycket vikt är att det gör bilen farligare. Överviktiga personer tenderar att vara bredare än de flesta bilsäten, och de tenderar också att sitta närmare ratten än andra. Allt detta påverkar säkerheten framför allt.

Förutom säkerheten påverkas även din effektivitet och dina allmänna prestanda av ökad vikt. Tillverkarna brukar ange den maximala lastkapaciteten på ett par ställen, till exempel i bruksanvisningen och på ett klistermärke nära förardörrens knäppning.

En annan sak att tänka på är höjden. Bilar med en högre tyngdpunkt påverkas ännu mer av ökad vikt eftersom de lutar mer vilket gör att de känns och kör lite osäkert. Trots detta är det alltid bäst att bara följa ägarens bruksanvisning.

Överviktiga personer bakom ratten

Så mycket som 1/3 av amerikanerna över 20 år anses vara överviktiga, som sådan har American Medical Association förklarat att fetma är en sjukdom. Även om många experter fortfarande diskuterar om det är en sjukdom eller inte, är verkligheten att fetma medför många potentiellt skadliga konsekvenser.

När det gäller bilkörning och daglig pendling har överviktiga personer större chans att dö i en bilolycka jämfört med normalstora personer. Enligt ett par studier hade förare med ett BMI på mellan 30 och 35 procent, som anses vara måttligt överviktiga, 21 procent högre risk att dö i en bilolycka.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

De med ett BMI mellan 35 och 40 % hade 50 % högre risk att dö i en bilolycka. Om du är extremt överviktig eller har ett BMI på över 40 % är risken att dö i en bilolycka så stor som 80 %. Överviktiga kvinnliga förare är ännu värre enligt en studie från 2012 utförd av University of California.

Det är ganska uppenbart varför överviktiga personer tenderar att klara sig sämre i bilolyckor. De kan inte reagera lika snabbt och sitter inte heller tillräckligt långt från krockkudden för att den ska vara säker.

Bilar med för hög vikt

De flesta bilar nuförtiden är klassade för en platt viktkapacitet, men detta är bara meningsfullt om dina däck är ordentligt pumpade. Om dina däck inte är ordentligt pumpade är bärförmågan betydligt lägre. Se därför till att hålla däcktrycket på en optimal nivå som föreslås av tillverkaren.

Tunga bilar har svårare att sakta ner och accelerera eftersom de måste bära mer massa. Tillverkarna tenderar att motverka dessa effekter med mer kraft, starkare bromsar och bredare däck. Bilarna i dag är dock så tunga att det är svårt att motverka denna vikt.

En annan viktig aspekt av vikten är tyngdpunkten. Sportbilar och superbilar är inte låga till marken enbart av estetiska och aerodynamiska skäl. En lägre tyngdpunkt gör det möjligt för bilen att hålla sig platt under kurvtagning, vilket gör den smidigare och mer ivrig att ändra riktning.

  Vilka är de bästa begagnade bilarna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Lätta bilar

I andra änden av spektrumet finns lättviktsbilar. Dessa bilar är kompakta både invändigt och utvändigt, och de tenderar att erbjuda den mest smidiga körupplevelsen som finns. En vanlig metod för att göra snabba och spännande bilar är att minska vikten och lägga till mer kraft.

Sportbilar och superbilar är den sanna epitomai för vad en lättviktsbil kan vara. Något som en Mazda MX-5 Miata anses vara en av de bästa sportbilarna genom tiderna, trots att MX-5:s effekt egentligen inte är så stor.

De flesta överviktiga människor kan inte få plats i de flesta sportbilar som finns. Det finns dock ett par alternativ som faktiskt kan passa även de tyngsta personerna. Se till att testa bilen innan du bestämmer dig för att köpa den för att inte göra några säkerhetskompromisser.

Märken som Lamborghini och McLaren tillverkar inte bilar för långa eller breda personer, medan vissa superbilar som Audi R8 faktiskt är tillräckligt rymliga för vem som helst. Oavsett vad som gäller, följ alltid körreglerna och spänn alltid fast dig i sätet.

FAQ-avdelning

Vilka bilar är bäst för överviktiga förare?

Det finns massor av alternativ där ute för större förare, oavsett segment. Om du vill ha en sedan erbjuder Kia Optima gott om utrymme, det är samma sak som Volvo S90. Om du vill ha en hatchback erbjuder Mazda 3 och VW Golf också mycket utrymme.

Om SUV:er är mer din grej är Honda CR-V och Volvo XC90 de mest rymliga och bästa mellanstora SUV:erna för överviktiga personer. Chevy Tahoe, GMC Yukon och Ford Expedition är bra fullstora SUV:er för överviktiga personer.

  Är det nödvändigt med överdrag för bilsäten?

Vilka bilar bör överviktiga personer undvika?

Som tidigare nämnts bör överviktiga personer undvika att köpa kompakta sportbilar som Mazda MX-5 Miata, Fiat 124 Spyder, BMW Z4 eller Porsche Cayman. Många superbilar bör också undvikas eftersom de inte erbjuder nästan tillräckligt med utrymme ens för mindre förare.

Se till att testa bilen innan du bestämmer dig för att köpa den eftersom det ibland är svårt att bedöma hur bekväm eller obekväm en bil verkligen är. Förutom kompakta sportbilar och superbilar bör överviktiga personer inte heller köra bilar som är svåra att komma in och ut ur.

Vilka bilar har de största framsätena?

Om du är överviktig och vill ha en bil som erbjuder tillräckligt med sittplatser framtill ska du se till att kolla in Dodge Challenger, Ford Expedition, Audi A8, Kia Optima, VW Golf, BMW 7-serie. Dodge Challenger kan lika gärna vara den bil som har det bredaste förarsätet på marknaden.

Ford Expedition är en fullstor SUV med det bredaste förarsätet, och den vackra och extremt smidiga Audi A8 är sedanen med det största förarsätet. Kia Optima ligger inte långt efter, liksom BMW 7-serien och VW Golf.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts