Är Renault Megane en bra bil?

Renault Megane

Renault Megane är en riktigt populär familjelucka som först introducerades för 1995 års modellår. Ända sedan dess har Megane kontinuerligt lyckats toppa försäljningslistan i sitt segment eftersom européerna verkligen älskar en mellanstor familjelucka. Megane RS finns i ett flertal utrustningsnivåer med alla typer av motorer, från små till Megane RS Trophy prestandavarianter.

Så, är Renault Megane en bra bil? Ja, det är den verkligen. Ingen kan förneka att Megane inte är en bra bil eftersom dess försäljning är det enda svaret du behöver. Men vissa kanske inte föredrar Megane på grund av att den inte är alltför lyxig. Trots det, för det pris du betalar, får du verkligen dina pengar värda med Renault Megane.

Megane har funnits i nästan 30 år nu, vilket innebär att det finns gott om val att göra med den. Du kan välja mellan flera motorer, växellådor, karosserier, utrustningsnivåer och prisgrupper. Begagnade Megane-modeller är riktigt attraktiva, särskilt de som tillverkats efter 2016.

Sammantaget är Megane en riktigt bra bil för den som är intresserad av att köpa en relativt prisvärd mellanstor europeisk halvkombi som inte spränger banken. Om du underhåller den tillräckligt väl kommer den att hålla riktigt länge.

Läs om några problem du kan få med en Renault Megane.

Drivlinan

Renault Megane förlitar sig mest på 4-cylindriga motorer, men du kan också hitta några 3-cylindriga motorer också. Den 1.2L 4-cylindriga är den gyllene standarden för den tidigare generationens bensin Megane eftersom den erbjuder 100-132 hk samtidigt som den också är den mest ekonomiska av gänget. Den 4-cylindriga 1.4L bensinmotorn ger 140-160 hk medan toppmodellen Megane RS kommer med en 1.8L 4-cylinder med upp till 300 hk.

De allra senaste Megane-modellerna har två bensinmotorer, en mindre 1.0L 3-cylindrig med 114 hk eller en större 1.4L 4-cylindrig motor med upp till 160 hk. Det finns också några dieselmotorer att välja mellan, till exempel 1.5L med 110 hk, 1.6L med 160 hk, eller den nyare 1.5L 4-cylindriga med upp till 116 hk som också är den mest ekonomiska av dem alla.

  Är Renault Zoe en bra bil?

Alla Megane-modeller är framhjulsdrivna, men du kan välja mellan en manuell och en automatisk växellåda beroende på vad du vill ha mer. Allt som allt kan dieselmotorerna nå upp till 60MPG medan mindre bensinmotorer kan göra upp till 40-45MPG vilket också är en riktigt bra siffra.

Design och körupplevelse

På utsidan ser Megane riktigt attraktiv ut, särskilt de nyaste modellerna med ett stort Renault-märke i mitten och med stora och futuristiska lysdioder både fram och bak. RS-modellen ser mest attraktiv ut tack vare coola färgfärger, större avgasrör, mörka kontrasterande paneler och mycket snyggare hjul.

Interiören är också ganska trevlig, men många av dess konkurrenter är bättre. Körupplevelsen med den vanliga Megane är följsam och bekväm medan RS känns som en explosion att köra. Det är en riktig het hatchback vilket är anledningen till att så många människor föredrar den framför Focus RS, Audi S3 eller Golf GTI.

Tillförlitlighet och vanliga problem

Den nyare Megane är en hyfsat pålitlig bil, vilket innebär att den klarar sig mycket bättre än de tidigare generationerna. Den lider av problem med motorn, växellådan, servostyrningen, fjädringen och elektroniken.

Om du tar hand om den på rätt sätt bör den kunna hålla riktigt länge utan att någonsin lämna dig strandsatt. Verkligheten är att många av de begagnade Megane-modellerna har missbrukats och inte underhållits ordentligt under åren, vilket är anledningen till att de är så problematiska efter ett decennium av användning.

Prissättning och praktiska egenskaper

I Europa börjar Megane hatchback på cirka 20 000 euro för basmodellen, medan avancerade modeller kan kosta upp till 35 000 euro. Megane sedan kan vara prissatt något högre än kombimodellen, beroende på marknaden. Begagnade modeller är mycket billigare eftersom de skrivs av ganska snabbt.

Praktiken är mer än tillräckligt bra för vanlig familjeanvändning, vilket innebär att Megane erbjuder tillräckligt med utrymme för en familj på fyra personer. Den erbjuder också bra sikt, förvaringsutrymmen och ett trevligt och välorganiserat bagageutrymme.

  Vanliga problem med Renault Scenic

FAQ-sektion

Vilka bilar konkurrerar med Renault Megane?

Renault Megane är en kompaktbil i mellanklassen som konkurrerar med flera andra populära modeller i sin klass. Några av de viktigaste konkurrenterna till Megane inkluderar VW Golf, Ford Focus, Peugeot 308, Mazda 3, Honda Civic och Citroen C3.

Golf kan vara den med mer badge appeal, Focus erbjuder de bästa gasmotorerna, Peugeot är sannolikt den mest eleganta och futuristiska, Mazda är den mest tillförlitliga medan Civic är den mest praktiska, men inte den snyggaste.

Hur säker är Renault Megane?

I Euro NCAP:s säkerhetsbetyg har Renault Megane konsekvent fått höga poäng för passagerarskydd för vuxna, passagerarskydd för barn, fotgängarskydd och säkerhetsassistansfunktioner. Det senaste Euro NCAP-säkerhetsbetyget för Megane, som tilldelades 2015, gav bilen ett femstjärnigt övergripande säkerhetsbetyg, med särskilt beröm för dess säkerhetsassistansfunktioner.

Några av de säkerhetsfunktioner som kan ingå i Megane, beroende på modell och marknad, inkluderar elektronisk stabilitetskontroll, låsningsfria bromsar, antispinnsystem, krockkuddar, filkörningsvarnare, döda vinkeln-övervakning och backkameror.

Kommer Renault Megane att bli eldriven?

Ja, den kommande Renault Megane kommer att bli en 100% elbil, vilket är vad de flesta hoppades på eftersom elbilar och små familjekupéer är en match gjord i himlen. Det är ännu inte klart om den nya Megane enbart kommer att vara en EV eller om den kommer att finnas tillgänglig som en hybrid, eller till och med en helt bensindriven modell.

Vi får vänta och se, men det skulle vara en överraskning om Megane blir en 100% elbil eftersom det fortfarande inte är många som är villiga att satsa på en elbil på grund av laddningsbegränsningar och brist på bekvämlighet på långa sträckor.

bilar som liknar Renault Megane:

  1. Volkswagen Golf: Volkswagen Golf är en populär kompaktbil som är känd för sin gedigna byggkvalitet, bekväma körning och mångsidighet. Den erbjuder en rad olika motorer, inklusive bensin-, diesel- och hybridalternativ.
  2. Ford Focus: Ford Focus är en annan välkänd kompaktbil som erbjuder en bra balans mellan komfort, prestanda och bränsleeffektivitet. Den finns i olika karossutföranden, inklusive kombi och sedan.
  3. Peugeot 308: Peugeot 308 är en elegant kompaktbil med en snygg design och en bekväm interiör. Den har en rad effektiva motorer och erbjuder en smidig och raffinerad körupplevelse.
  4. Opel Astra: Opel Astra är en kompakt bil som erbjuder en rymlig och välutrustad interiör. Den levereras med en rad olika motoralternativ, inklusive bensin-, diesel- och hybridvarianter.
  5. Hyundai i30: Hyundai i30 är en kompaktbil som erbjuder en bra blandning av stil, komfort och praktiska egenskaper. Den levereras med en rad funktioner och finns tillgänglig i olika karossutföranden, inklusive kombi och kombivariant.
  6. Kia Ceed: Kia Ceed är en kompakt bil som erbjuder ett generöst innerutrymme och en bekväm körning. Den levereras med en rad olika motorer och ger bra valuta för pengarna.
  7. Toyota Corolla: Toyota Corolla är en väletablerad kompaktbil som är känd för sin tillförlitlighet och bränsleeffektivitet. Den erbjuder en bekväm och praktisk interiör och levereras med en rad säkerhetsfunktioner.
  8. Honda Civic: Honda Civic är en kompakt bil som kombinerar sportig styling med praktiska egenskaper. Den erbjuder en rad olika motorer, inklusive turboladdade alternativ, och ger en bekväm och engagerande körupplevelse.
  9. Mazda3: Mazda3 är en kompakt bil som sticker ut med sin eleganta design och premiuminredning. Den erbjuder utmärkta köregenskaper, en rad olika motoralternativ och avancerade säkerhetsfunktioner.
  10. Seat Leon: Seat Leon är en kompakt bil som erbjuder en elegant design, bra prestanda och en välutrustad interiör. Den ger en bekväm körning och finns tillgänglig med olika motoralternativ.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts