Problem med Fiat 1.4 turbomotor

Fiat 500X problem & fel

Fiat 1.4 turbomotor har ett cylinderblock av gjutjärn. Dessutom producerar den från 105 till 200 hästkrafter. Trots sin utmärkta prestanda har denna motor många problem. Men vilka är motorproblemen i Fiat 1.4-T?

Vanliga problem med Fiat 1.4 turboladdarmotor är förlust av kylvätska, trasig turboladdarkropp, oljeläckage och sviktande kamrem. Utöver det har andra användare också registrerat att de har överdriven oljeanvändning, slitna tändstift, problem att starta och felande generatorer.

Läs om Fiat 500 problem eller Fiat 500x problem.

Eller undrar du vad de bästa Fiat 500 motorerna är?

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat 1.4 turbomotor?

Bruten turboladdarkropp

Som tidigare nämnts är 1.4 turbomotorn tillverkad av ett cylinderblock i gjutjärn. Även om dess kropp är hållbar, går den sönder efter att ha kört flera mil. Några av tecknen på ett brustet turboladdarkropp inkluderar rök som kommer från avgasröret, tydlig vissling och effektförlust.

Det kan vara svårt och besvärligt att laga ett trasigt turboaggregat. Därför bör du besöka en professionell mekaniker för att få den reparerad eller utbytt.

Förlust av kylvätska

Ett annat vanligt problem med Fiat 1.4 turbomotor är kylvätskeförlust. Detta problem är vanligt i äldre Fiat 1.4-modeller. Kylvätskeförlust orsakas normalt av externa läckage från anslutningar mellan slangar, kylarslangar och kylaren. Några av tecknen på kylvätskeförlust är överhettning av motorn, en söt doft och orange/rosa/lime-gröna pölar under bilen.

För att åtgärda problemet måste du besöka en mekaniker som kan hjälpa dig att diagnostisera och åtgärda det underliggande problemet.

Oljeläckage

Oljeläckage i denna modell orsakas normalt av spröda delar. Det är därför det är viktigt att du servar din bil enligt tillverkarens rekommendationer. Tecken på oljeläckage i Fiat 1.4 turbomotor är rök från motorn, överhettning av motorn, lukt av bränd olja och mörka pölar under din bil.

Om du vill åtgärda problemet måste du få motorn diagnostiserad och den felaktiga eller skadade delen utbytt.

Överdriven oljeförbrukning

Förutom att ha oljeläckage, upplever denna motor också överdriven oljeanvändning vid högre körsträcka. Många användare av denna modell har klagat på att deras motor använder för mycket olja vid högre körsträcka. Även om detta inte ser ut som ett allvarligt problem är det viktigt att kontrollera delar som packningar, cylindrar, tätningar och ringspår. Detta beror på att alla dessa delar kan bidra till överdriven oljeförbrukning.

  Allt om 2023 Fiat e-Doblò

Om någon av ovanstående delar är skadad eller felaktig bör de åtgärdas omedelbart.

Fel på generatorn

Generatorn i Fiat 1.4 turbomotor är en av de mest problematiska delarna i denna bil. Om generatorn misslyckas måste du reparera den med endast originaldelarna. Så detta är något som intresserade köpare bör tänka på innan de funderar på att förvärva denna utmärkta modell.

Tecken på en dålig generator är svagt ljus, gnällande ljud, urladdat batteri, lukten av bränt gummi och tillbehör som inte fungerar som de ska.

Problem med att starta

Många användare av Fiat 1.4 turbomotor har klagat på att de har problem med att starta motorn vid andra starttillfället. Detta beror främst på otillräckligt bränsletryck. Dessutom är det ett tecken på att bränsletrycksregulatorn, bränslepumpens backventil eller bränsleinsprutaren är trasig eller skadad.

Du bör därför besöka en professionell mekaniker för en inspektion och för att åtgärda problemet.

Uttjänta tändstift och tändspolar

Fiat rekommenderar att användarna av deras bilar byter ut tändstift och tändspolar var 30.000:e till 40.000:e mil. Underlåtenhet att göra detta kommer att slita ut och orsaka flera problem. Några av de problem som tändstiften orsakar är ojämn tomgång, feltändning av motorn, bristande acceleration och mycket mer.

Så om tändstiften har slitits ut på din Fiat 1.4 turbomotor bör du byta ut dem omedelbart.

Fel på kamremmen

Tillverkaren rekommenderar att kamremmen på Fiat 1.4 turbo byts var 37 000:e mil. Underlåtenhet att byta kamrem kan leda till flera problem, t.ex. avgasproblem, ett tickande ljud, motorn går inte runt och varvtalet kan börja påverkas. Se till att alltid byta kamremmen i tid för att undvika sådana problem.

FAQ

Är Fiat 1.4 turbomotor tillförlitlig?

Fiat 1.4 T-jet-motorn kan ha flera problem, men det betyder inte att den är opålitlig. På baksidan är denna motor ganska pålitlig och hållbar. Den enda utmaningen som användarna kan möta är de höga kostnaderna för reservdelar och tjänster.

Hur länge håller Fiat 1.4 turbomotor?

Som de flesta Fiat-modeller kan Fiat 1.4 turbomotor hålla i mer än 200 000 eller till och med 250 000 år med god skötsel och underhåll. Bilen kan hålla ännu längre om användaren har goda körvanor. Dessutom bör de följa tillverkarens rekommenderade schemalagda underhållsservice.

  Är Fiat Uno en bra bil?

Vad är den höga körsträckan för Fiat 1.4-T-motorn?

Fiat 1.4 turbomotor kan vara hållbar och pålitlig, men den utvecklar också allvarliga problem efter en viss period. Om du vill köpa en fin begagnad Fiat-modell med en 1,4 turbomotor ska du därför överväga en med mindre än 120 000 mil. Detta beror på att de flesta Fiat 1.4 turbomotorer börjar utveckla allvarliga problem efter att ha gått över 120 000 mil.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat-bilar?

Fiat tillverkar några av de bästa stadsbilarna på marknaden. Deras bilar är snygga, pålitliga, effektiva och roliga att köra. Men de har också flera problem, bland annat överhettade motorer, problem med turboladdare, effektproblem och fel på servostyrningen. Den registrerar också felaktiga kopplingstryckplattor, sviktande styrkedjor, fjädringsproblem och transmissionsproblem.

Vilka bilar är utrustade med Fiat 1.4-T-motorn?

Fiat 1.4 turbomotor är pålitlig. Det är därför Fiat har använt den i flera modeller, bland annat Fiat Abarth 500, Fiat Punto, Fiat Grande Punto, Bravo och Lancia Delta. Dessutom erbjuds denna motor i mer än nio effektvarianter, inklusive 105 hk, 120 hk, 135 hk, 140 hk, 150 hk, 155 hk, 160 hk, 180 hk och 200 hk.

Bilar med Fiat 1.4 turbomotor

Det finns flera bilmodeller som har utrustats med Fiat 1.4 turbomotor. Några populära exempel inkluderar:

Fiat 500 Abarth: Fiat 500 Abarth är en sportig variant av Fiat 500, med en 1,4 Turbo-motor som ger ökad prestanda och kraft jämfört med standardversionen av Fiat 500.

Fiat 500X: Fiat 500X är en subkompakt SUV som erbjuder en 1,4 Turbo-motor i vissa utföranden. Den ger en balans mellan kraft och bränsleeffektivitet för en mångsidig körupplevelse.

Alfa Romeo Giulietta: Alfa Romeo Giulietta, en kompakt kombi, har utrustats med Fiat 1.4 Turbo-motor i vissa versioner. Den erbjuder en kombination av sportiga prestanda och elegant design.

Dodge Dart: Dodge Dart är en kompakt sedan som har en 1.4 Turbo-motor i vissa utföranden. Den ger en bra balans mellan kraft och bränsleeffektivitet, vilket gör den till ett tilltalande val för dem som söker en kompakt bil med lite extra pepp.

  Allt om 2023 Fiat Strada

Jeep Renegade: Jeep Renegade, en subkompakt SUV, är tillgänglig med en 1,4 Turbo-motor. Den kombinerar terrängegenskaper med en kompakt storlek och effektiv prestanda.

Detta är bara några exempel på bilar som har utrustats med Fiat 1.4 Turbo-motor. Det är värt att notera att motortillgängligheten kan variera beroende på modellår och specifika utrustningsnivåer. Det är alltid en bra idé att kontrollera med en lokal återförsäljare eller tillverkarens webbplats för den mest aktuella informationen om bilmodeller och deras motoralternativ.

Mer information om Fiat 1.4 Turbo-motor

Fiat 1.4 Turbo-motorn har fått erkännande för flera anmärkningsvärda egenskaper och funktioner:

Turboladdad prestanda: 1.4 Turbo-motorn använder en turboladdare som tvingar in extra luft i motorns cylindrar, vilket resulterar i förbättrad effekt och vridmoment jämfört med naturligt sugande motorer av liknande storlek. Detta möjliggör snabb acceleration och förbättrad prestanda, särskilt i mindre fordon.

Bränsleeffektivitet: Trots turboladdningen är Fiat 1.4 Turbo-motorn känd för sin bränsleeffektivitet. Turboladdaren bidrar till att förbättra motorns effektivitet genom att maximera förbränningsprocessen, vilket ger bättre bränsleekonomi jämfört med större, icke-turboladdade motorer med liknande prestandanivåer.

Kompakt design: 1.4 Turbo-motorn har en kompakt storlek som gör den lämplig för installation i ett stort antal fordon, från kompakta bilar till subkompakta SUV:ar. Den kompakta storleken ger flexibilitet i fordonsdesign och paketering, så att biltillverkarna kan optimera det inre utrymmet utan att göra avkall på prestanda.

MultiAir-teknik: Fiat 1.4 Turbo-motorn har MultiAir-teknik, som är ett avancerat system för variabla ventiltider. MultiAir-tekniken möjliggör exakt styrning av motorns insugningsventiler, vilket optimerar luftflödet och förbättrar både prestanda och bränsleeffektivitet.

Mångsidighet: Fiat 1.4 Turbo-motorn har använts i flera av Fiat-koncernens fordon, inklusive modeller från Fiat, Alfa Romeo, Dodge och Jeep. Dess mångsidighet och anpassningsförmåga gör den till ett populärt val för olika fordonssegment, med en balans mellan prestanda och effektivitet.

Slutsats

Fiat 1.4-T-motorn tillverkades baserat på 1.4 brandmotorfamiljen. Som ett resultat är den ganska pålitlig och presterar bra. Ändå kommer den också med olika problem som vi har diskuterat. Men om den här motorn underhålls och sköts väl kan de flesta av de problem vi har diskuterat undvikas.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts