Är hybridbilar bra för motorvägskörning?

Hybridbilar är inte nödvändigtvis dåliga för motorvägskörning, men de är i första hand byggda för stadskörning. Detta innebär att hybrider fortfarande ger lägre utsläpp på motorvägar, men bränsleeffektiviteten är inte långt ifrån en vanlig förbränningsbil.

Om du enbart planerar att köpa en hybrid för långdistanskörning är det kanske inte värt merkostnaderna. Om du däremot bara tänker använda den för tillfällig motorvägskörning, vilket innebär att majoriteten av din körtid sker i staden, kan en hybrid vara en bra idé.

Trots att hybrider inte kan dra nytta av bättre MPG-resultat på motorvägen är de fortfarande hyfsade för i stort sett alla körsituationer. Om du vill ha en perfekt långkörare bör du istället välja dieselbilar eftersom de tenderar att erbjuda de bästa köregenskaperna på motorväg.

Hybridbilar är gjorda för stadskörning.

Som tidigare nämnts fungerar hybrider bäst under 50-60mph eftersom förbränningsmotorn inte behöver arbeta så hårt. Över 60mph tenderar de flesta hybrider att leverera dålig ekonomi eftersom det inte är vad de är byggda för. Trots detta bör du få en MPG som liknar en vanlig förbränningsbil när du åker på motorvägen.

Den ursprungliga anledningen till att hybrider kom till stånd beror mer på allt strängare utsläppsregler som skapade en marknad för effektivare fordon. Först senare insåg Honda och Toyota att bränsleeffektiviteten faktiskt borde vara det främsta försäljningsargumentet för en hybrid.

När du kör långsamt kan du också dra nytta av regenerativ bromsning som är en funktion som är utformad för att ta tillvara förlorad energi i processer som bromsning eller växling. Särskilda dragmotorer är fästade vid hjulen som genererar energi medan bilen saktar ner.

  10 bästa begagnade pendlarbilar

Detta innebär också att hybrider och elbilar är annorlunda att köra dagligen eftersom en vanlig förbränningsbil inte har en sådan funktion. Det som ligger närmast regenbromsning i en vanlig bil skulle förmodligen vara motorbromsning, men intensitetsskillnaderna mellan de två är ganska stora.

Elbilar och motorvägskörning

Elbilar är de nya barnen i stan, och som sådana tenderar man att ställa många frågor om vad elbilar kan eller inte kan göra. Till att börja med kan de vara utmärkta cruisers eftersom de inte har en brummande motor i bakgrunden, och dessutom erbjuder de också en massa futuristiska körassistanssystem som hjälper till att avlasta vid långkörning.

De begränsas dock av en undermålig räckvidd, så mycket att en dieselbil med en stor tank ibland kan erbjuda dubbelt så stor räckvidd som en elbil jämfört med en elbil. Förutom räckviddsproblemen tar elbilar också lång tid att ladda upp, medan vanliga diesel- och gasbilar tar några minuter att ladda upp.

Du kan alltid vara säker på att en bensinstation inte är överfylld och att den nästan alltid är i drift. Å andra sidan är laddningsstationer en blandad kompott, ibland fungerar de, ibland inte. Du kan också system komma fram till laddningsplatsen bara för att se en liten trafikstockning av elfordon som väntar på att bli laddade.

Dieselbilar och motorvägskörning

Dieselbilar förbises ofta eftersom de är vördade för sina lantbruksljudande motorer som vanligtvis finns på kommersiella fordon. I EU har dieselbilar dock alltid varit populära eftersom de erbjuder den bästa bränsleeffektiviteten på motorvägar.

  Vad betyder det när en motor är överladdad?

Många källor uppger att dieselmotorer tenderar att vara 20-30 procent mer bränsleeffektiva på motorvägar jämfört med hybridbilar. Som tidigare nämnts fungerar hybridbilar bäst i stadsmiljöer som oftast består av långsam stop-and-go-trafik.

Även om dieselpriserna är höga är det fortfarande vettigt att välja en diesel om du ofta kör långa sträckor. Dieselbränsle är mer effekttät vilket gör det bättre för långkörning. Bilar med enbart bensin kan också vara bra för motorvägskörning i vissa fall.

Hur som helst erbjuder Ford Fusion upp till 700 mil på en full laddning och en full tank. Detta innebär att du bör ta den här informationen som en allmän översikt och inte som en 100-procentig säkerhet. Allt beror på den specifika bilen och den specifika drivlinan i fråga.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en hybridbil?

Det beror på ditt specifika användningsscenario. Om du mestadels kör i staden kan en hybrid vara en bra idé eftersom du då kan dra nytta av hybridplattformen. Om du däremot kör mest långdistanskörning bör du hoppa över att köpa en hybrid och i stället välja en dieselbil.

Ett annat problem med hybrider är att det helt enkelt inte finns så många av dem och att de dessutom tenderar att vara tråkiga och ganska livlösa. Naturligtvis finns det några superbilar med hybrider nuförtiden, men sådana bilar är bara reserverade för de mest lyckligt lottade.

Hur kör man på en motorväg?

Vid första anblicken kan man tro att motorvägskörning är som vilken annan typ av körning som helst, men det finns några motorvägsspecifika tips som du bör införliva i din körning. Det är alltid bäst att köra i jämn hastighet eftersom det gör resan mest avkopplande och det fungerar också bäst för bättre bränsleeffektivitet.

  Vilken är den mest ekonomiska hybrid-SUV:n?

Dessutom bör du alltid hålla ett säkert avstånd bakom bilen framför och alltid använda dina blinkers när du byter körfält. Om din bil inte har något särskilt övervakningssystem för döda vinklar, se alltid till att kontrollera dina döda vinklar innan du går in i eller byter körfält.

Är motorvägskörning bättre för din bil än stadskörning?

Ja, det beror på att det vanligtvis tar längre tid vilket innebär att motorn tenderar att hålla sin optimala temperatur. Dessutom är motorvägskörningar också bra för att rengöra dina partikelfilter eftersom de gör att bilen kan andas mer.

Stadskörning är inte dåligt för din bil i sig, men bilar är inte byggda för att köra korta sträckor eftersom motorn kräver optimal temperatur. Det är samma sak med elbilar och hybrider, optimal temperatur och konsekvent körning är bäst för din bils tillförlitlighet på lång sikt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts