Är Citroën Berlingo en bra bil?

Är Citroën Berlingo en bra bil?

Citroën Berlingo är en större universalbil som kan köpas antingen i form av en persontransportbil eller en liten skåpbil. Berlingo har funnits sedan 1990-talet vilket innebär att den är ett av Citroëns välkända erbjudanden, särskilt inom det kommersiella segmentet. Så är Citroen Berlingo en bra bil?

Berlingo är verkligen en riktigt bra bil eftersom många människor föredrar den framför sina mest vördade konkurrenter. Berlingo finns i många olika varianter beroende på utformning, motor och trims. Den yttre designen är ganska anspråkslös och karaktärslös, men så är fallet med de flesta bilar från det här segmentet. Interiören är välutrustad, men är inte heller något att skryta med.

Berlingo körs på ett sömlöst sätt, vilket innebär att den gör allt den ska göra. Nyare modeller är betydligt mer raffinerade, bekväma och tysta. Tillförlitligheten är bättre än de flesta Citroen-modeller eftersom Berlingo kan hålla länge om den tas om hand på rätt sätt. Det finns många av dessa som slår runt med hundratusentals mil på klockan.

Värdeutsikterna för Berlingo är också riktigt hyfsade eftersom du kan köpa ett begagnat exemplar för inte så mycket pengar. Praktiken är riktigt bra, vilket är fallet med praktiskt taget alla bilar som kommer från detta segment. På det hela taget är Berlingo en trevlig bil som kan göra vad du vill att den ska göra.

Citroen Berlingo – Drivlinan

Äldre bensindrivna Berlingo-modeller kommer vanligtvis med små 4-cylindriga motorer som ger cirka 90 hk till 120 hk. Äldre Berlingo-modeller kommer också med många dieselmotorer, som alla är 4-cylindriga med en effekt på mellan 75 och 120 hk. Nyare Berlingo-bensinmodeller kommer med 3-cylindriga motorer, men effekten ligger nu på mellan 110 och 130 hk.

  Vanliga problem med Citroën C1

Nyare Berlingo-dieselmodeller har fortfarande 4-cylindriga motorer, men de är mycket mer raffinerade och har en effekt på upp till 130 hk. Du kan även få Berlingo-modeller med elmotor med 50 kW-batterier och cirka 136 hk. Berlingo skåpbilar har i stort sett samma motoralternativ som MPV:erna.

Äldre Berlingo-modeller kommer med manuell växellåda medan nyare modeller finns med både manuell och automatisk växellåda. Alla Berlingo-modeller är FWD och har varit det sedan Berlingo först kom ut. Bränsleeffektiviteten är också riktigt bra eftersom alla Berlingo-modeller kan ge upp till 55MPG för de mest effektiva dieselvarianterna.

Citroen Berlingo – Design och chassi

Citroen Berlingo ser ganska anspråkslös ut, med undantag för några ljusa färghöjningar och konstiga karosspaneler runt sidan. Citroen har också utrustat nya Berlingo med några funkiga strålkastare för att göra bilen lite mer ungdomlig och intressant. Interiören i Berlingo är välutrustad men är inte speciell på något sätt.

Upphängnings- och chassiinställningen är inställd på olika sätt mellan MPV- och skåpbilskonfigurationerna eftersom skåpbilen Berlingo är styvare än MPV:n. Hur som helst är båda dessa inte de mest bekväma bilarna på marknaden och de är i första hand utformade för nytta, inte för komfort.

Citroen Berlingo – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet kan vi lätt säga att Berlingo är mycket bättre än de flesta Citroen-modeller eftersom den inte går sönder lika ofta och den tenderar att hålla längre också. De vanligaste problemen med Berlingo är relaterade till bilens utrustning som t.ex. läckande tak, läckande dörrar, felaktiga dörrhandtag och problem med skjutdörrslåset.

  Vanliga problem med Citroën Berlingo

Andra problem inkluderar elektriska gremlins som verkligen är irriterande, särskilt om de orsakas av vatteninträngning. Styrsystemet kan bli feljusterat och motorn kan drabbas av problem med tändspolen och andra problem som orsakar olika konstiga motorljud.

Citroen Berlingo – Värde och praktiska egenskaper

Värdemässigt är Berlingo en stark utmanare eftersom den konkurrerar direkt med många andra MPV:er/vanvagnar i detta segment. Begagnade Berlingo-modeller säljer fortfarande riktigt bra i hela Europa eftersom det inte råder någon brist på kommersiella skåpbilar eller MPV:er längre. På det hela taget är Berlingo en hyfsad 2:ahandsställning som bör övervägas.

Praktiken är stor som det är fallet med detta marknadssegment. Du kan transportera hela familjen utan problem med allt bagage i baksätet och en hund. Å andra sidan kan Berlingo också användas som en lastbil med gott om utrymme, vilket är anledningen till att så många företag använder Berlingo som sin primära transportbil.

FAQ-avsnitt

Är Citroen Berlingo en bra skåpbil?

Citroen Berlingo skåpbil är en av de mest populära, om inte den mest populära lastbilen i sitt segment i Europa, vilket säkert inte är utan anledning. Berlingo van är en riktigt bra van eftersom den erbjuder allt du behöver från en lastbil i ett enda paket.

Den erbjuder massor av lastutrymme, lasten är lätt tillgänglig tack vare brett öppningsbara dörrar och skjutdörrar. Sikten är riktigt bra, lastutrymmet är riktigt hållbart och Berlingo är riktigt bra när det gäller bränsleeffektivitet. Dessutom är många av dessa kända för att hålla riktigt länge om de tas om hand på rätt sätt.

  Är Citroën C5 Aircross en bra bil?

Hur länge kan en Citroen Berlingo hålla?

Om du underhåller din Berlingo enligt fabrikens rekommendationer och gör allt du kan för att hålla bilen i gott skick kan du räkna med att passera 200 000 mil med Berlingo, vilket inte är något som de flesta förväntar sig av Citroen. Dessutom kör vissa ägare fortfarande Berlingobussar med mer än 300 000 mil på klockan.

Anledningen till att det fortfarande finns så många av dessa är att reservdelar är lätta att få tag på och att bilen är riktigt billig att köra och leva med.

Är Citroen Berlingo säker?

Äldre Citroen Berlingo skåpbilar är inte de säkraste skåpbilarna som finns, men det är något du borde förvänta dig eftersom den ursprungliga Berlingo nu är en riktigt gammal bil. Nyare/nyare Berlingo-modeller är dock mycket bättre eftersom alla är 5-stjärniga säkerhetsrankade bilar som klarar krockar riktigt bra. Dessutom finns Berlingo med ett gäng toppmoderna säkerhetsfunktioner i mjukvaran.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts