Är Audi S5 en bra bil?

Är Audi S5 en bra bil?

Audi S5 är en snygg bil på instegsnivå som tillverkas av Audis sportdivision. S5 skiljer sig från den vanliga A5 tack vare en större, kraftfullare motor, en subtil uppgradering av stilen och en mer fokuserad körupplevelse. S5 är tänkt att överbrygga klyftan mellan den snabba Audi RS5 och den mer ordinära vanliga vanliga Audi A5. Så, är Audi S5 en bra bil?

Audi S5 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den erbjuder det bästa av två världar. Den är bekväm, anspråkslös och elegant samtidigt som den är snabb, dynamisk och kan krossa heta hatchbacks från linjen. S5 kommer med antingen en diesel V6-motor eller en bensin V6-motor medan äldre S5-modeller även kom med en V8-motor med naturlig insugning.

Designmässigt får S5 en sportig kaross, en uppsättning större hjul, större bromsar, en något sänkt körhöjd, fyrdubbla avgasrör, sportstolar och ytterligare några stylinguppgraderingar både på insidan och utsidan. När det gäller fjädring och hantering lyckas S5 hålla sig platt i kurvorna, men den kan inte mäta sig med den mer fokuserade RS5 på den avdelningen.

Tillförlitligheten är också stark om du underhåller bilen tillräckligt bra. Med det sagt är det betydligt mindre sannolikt att nyare S5-modeller orsakar problem jämfört med äldre modeller. Praktiken är också hyfsad, men bara om du väljer de 4-dörrars Sportback-versionerna eftersom de 2-dörrars coupé och cabriolet är mycket mindre praktiska.

Audi S5 – Drivlinan

Som nämnts i inledningen får S5 antingen en 3.0L diesel V6 eller en bensin 3.0L V6 och båda dessa gör runt 330 hk-360 hk beroende på modellår. Äldre S5-modeller kommer med en 4,2L V8 med naturlig insugning som är mycket mer spännande men som är mycket törstigare och känns lantlig. Alla S5-modeller levereras med Audis Quattro AWD-system.

  Vanliga problem med Audi S4

Alla S5:or efter första generationen kommer med en automatisk växellåda och de nyaste S5-modellerna med S-Tronic dubbelkopplingslåda. Tidiga S5:or kan också fås med manuell växellåda och kombinationen av en 4,2 liters V8 med naturlig insugning och manuell växellåda är något som du inte kan hitta i någon annan bil från denna eller ens den epoken.

Effektiviteten är inte särskilt bra med någon av dessa bilar, utom med 3,0L diesel S5 som verkar få runt 30-35MPG högst om du är lätt på gaspedalen. På det hela taget erbjuder S5 en spännande drivlina som kan underhålla dig utan att skrika till alla att du har en stor motor.

Audi S5 – Design och chassi

S5 får ett par styling-tweaks och detaljer som skiljer den från den vanliga A5 och får den att verka mer fokuserad. Det enklaste sättet hur du kan upptäcka en S5 är att titta på dess avgassystem och större bromsrotorer och bromsbromsar. S5 finns i alla tre karossvarianter, och de flesta föredrar antingen Sportback 4-dörrars eller den snygga 2-dörrars coupé.

Fjädringen och chassit i S5 är relativt oförändrade, men lite styvare jämfört med den vanliga A5. Detta innebär att bilen inte lutar lika mycket i kurvorna, men den kan inte heller matcha RS5 när det gäller hantering.

Audi S5 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Audi S5 är en hyfsat pålitlig bil, vilket innebär att den borde kunna hålla länge om du tar hand om den på rätt sätt. Det kommer inte som någon överraskning att tyska premiumbilar är i behov av grundligt underhåll eftersom de egentligen inte kan fungera utan det. Det finns några problem som är värda att prata om med både nyare och äldre S5:or.

  Audi S5 Sportback tillförlitlighet

De vanligaste problemen är relaterade till motorn. Äldre S5-modeller lider av kolansamling på insugningsröret medan nyare modeller är kända för att ibland drabbas av problem med tändspolarelaterade problem. Växellådan kan vara ryckig och lat på både nyare och äldre S5:or, infotainment kan krångla i alla S5:or medan utrustning som soltak eller cabriolettak är ett känt gnäll med äldre S5:or.

Audi S5 – Värde och praktiska egenskaper

Äldre Audi S5-modeller med 4,2 liter V8 med naturlig insugning är numera ett fynd med tanke på vad du får för pengarna. Nyare S5:or är mycket dyrare och den andra generationen av S5 före faceliftet verkar vara den som är mest vettig som begagnad bil.

Den 4-dörrars Sportback-versionen är mycket mer praktisk än de andra två, särskilt när det gäller familjebruk. S5 saknar lite huvudutrymme jämfört med A4, men kompenserar för det tack vare ett större bakluckat bagageutrymme.

FAQ-avsnitt

Är Audi S5 en snabb bil?

Audi S5 är verkligen en snabb bil eftersom alla S5-generationer har Audis Quattro AWD och en motor med minst 330 hk. Första generationens S5 kan nå 60 mph från stillastående på cirka 5 sekunder medan den nyaste och snabbaste S5 kan nå 60 mph på cirka 4,5 sekunder, vilket är en riktigt stor siffra för en familjebil. Topphastigheten är begränsad till 155mph i alla S5-modeller.

S5 klarar kvartsmetern på cirka 13 sekunder, vilket är en rimlig tid och passar in i bilens övergripande sportiga framtoning. Äldre manuella S5-modeller med 4,2L V8 är de långsammaste av alla, men kombinationen av en manuell bil med en raspig V8 är värd mycket mer än en kvartsmilstid.

  Audi vs Skoda pålitlighet - Vilken är bäst?

Är Audi S5 en daglig förare?

Audi S5 är utformad med daglig körning i åtanke, vilket är ganska uppenbart så fort du kliver in i den. Audis S-bilar är utformade för dagliga förare vilket innebär att du inte kommer att offra någon komfort om du hoppar över den vanliga A5 och väljer S5.

S5 erbjuder en perfekt balans mellan komfort och dynamik och det är därför den är den bästa i hela Audi A5-sortimentet.

Ska jag köpa en Audi S5?

Om du är ute efter en elegant, lyxig och rolig sedan/coupe är S5 ett perfekt val. S5 gör allting bra vilket innebär att den sannolikt kommer att uppfylla dina prioriteringar. Den kan vara bekväm, avslappnad och avslappnad samtidigt som den är snabb, dynamisk och spännande.

Du kan välja mellan att äga en 4-dörrars Sportback-modell, en 2-dörrars coupé eller en 2-dörrars cabriolet beroende på vad du föredrar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts