Audi vs Skoda pålitlighet – Vilken är bäst?

Både Skoda och Audi ägs av Volkswagen, vilket innebär att de delar många delar som motorer, interiörbrytare och mycket elektronik. Du kan se likheterna mellan vissa modeller som Skoda Octavia och Audi A4 eftersom de också har liknande mått och skalor.

Det betyder dock inte att Skoda ligger på samma nivå som Audi, för det gör de inte. Skoda är ett märke på mer ekonomisk nivå och deras bilar är inte lika raffinerade och inte heller lyxiga. Audi är känt för att vara starkt teknikdrivna med fler funktioner och mer innovativa komfort- och körlösningar.

Allt detta gör Audi-modellerna mycket mer komplexa och därmed mer benägna att drabbas av problem. Skoda prioriterar enkelhet och bekvämlighet, vilket innebär att du inte hittar all nästa generations teknik på de flesta Skoda-modeller, även om du väljer de toppspecificerade fullt utrustade versionerna.

Audis är å andra sidan betydligt bättre utrustade eftersom de finns med i stort sett allt du kan förvänta dig av moderna lyxbilar i toppklass. Dessutom erbjuder Audi mer motordiversitet vilket också innebär mer varierande problem.

Audis tillförlitlighet – Medelmåttig och starkt beroende av rätt underhåll.

Volkswagen Auto Group äger Audi, Skoda, VW, Seat, Porsche, Bentley, Lamborghini och Bugatti. Mellan dessa modeller finns det synliga skillnader eftersom VAG inte vill att Audi-modeller ska hämma Skoda-försäljningen och vice versa.

Detta innebär att VAG skiljer dessa varumärken åt för att täcka olika marknadssegment som kräver olika prioriteringar. Audi är ett verkligt lyxmärke för företagsledare, vilket innebär att Audi-bilar måste prioritera lyx, komfort, teknik, säkerhet och önskvärdhet.

  BMW Z4 VS Audi TT - vilken är bäst?

För att uppnå detta är Audi av uppenbara skäl beredd att offra tillförlitlighet. Det viktigaste är den allmänna nivån av teknik och teknisk komplexitet som en modern lyxbil måste uppfylla för att vara konkurrenskraftig på marknaden.

Dessutom är Audi-kunderna villiga att spendera lite extra pengar för lyx, teknik, status och komfort. Audi säljer bilar även om vissa av dem faktiskt anses vara opålitliga.

Skoda tillförlitlighet – mellan medel och över medel

Som nämndes i början har VAG separerat Audi från Skoda för att de inte ska befinna sig i samma marknadssegment.

Skoda fokuserar på att göra prisvärda, ekonomiska och enkla bilar som är mer prisvärda och mer tillgängliga i motsats till VW, och särskilt Audi. Även om vissa Skoda-modeller i högre prisklass överbryggar klyftan mellan dessa två olika marknadsfilosofier, är Audi överlag ett steg över.

De viktigaste skillnaderna mellan dessa två är de kontrasterande nivåerna av komplexitet och förfining. Audi är villig att använda en mer lyxig strategi för att få en bil att åka lite bättre, t.ex. ett luftfjädringssystem. Dessa system är kända för att orsaka fler problem jämfört med vanliga spiraler som finns på de flesta Skodamodeller, men dessa är inte lika bekväma.

Skillnaderna är inte enorma, och vissa modeller är mer lika varandra än andra, men överlag tillverkar Skoda mer pålitliga bilar.

Slutsats – Skoda verkar vara ett mer pålitligt märke överlag.

Eftersom Audi tillverkar mer komplexa bilar och eftersom Skoda prioriterar tillförlitlighet högre verkar Skoda vara det mer tillförlitliga märket totalt sett. Med tanke på att många Skoda och Audi använder samma delar från VAG:s reservdelslager är dessa skillnader dock inkonsekventa.

  Audi vs Range Rover pålitlighet - Vilken är bäst?

Vissa Audi-modeller är lika tillförlitliga eller kanske till och med mer tillförlitliga än vissa Skoda-modeller och vice versa. Trots detta måste du underhålla dessa bilar ordentligt för att de överhuvudtaget ska vara tillförlitliga. Tyska bilar är notoriskt svåra och dyra att äga om du inte gör allt underhåll därefter.

Underhållsmässigt är Audis dyrare att underhålla, särskilt om du väljer motorer med större slagvolym. De flesta Audi-modeller har dessutom Quattro AWD, vilket ytterligare ökar vikten och komplexiteten och därmed gör Audi-modellerna mer utsatta för problem.

Audi tillverkar dock bilar av högre kvalitet. Till och med den mest avancerade Skoda är märkbart billigare än en Audi i mellanklass. Vissa människor är villiga att lägga mer pengar på tillförlitlighet och underhåll eftersom det är mer meningsfullt att göra det i en bil som helt enkelt är bättre och roligare överlag.

FAQ-avsnitt

Är Skoda populärare än VW?

Audi är det mer eftertraktade märket, men Skoda verkar sälja som en galning under det senaste decenniet eller så. Vissa biltidningar och bilaffärer säger till och med att ”Skoda är så bra att det får VW att se dåligt ut”. VW har drabbats hårt av Dieselgate-skandalen och de juridiska kostnader som VW måste betala mäts i tiotals miljarder dollar.

För att motverka detta är VW-bilar nu av sämre kvalitet jämfört med bilar som utvecklades före Dieselgate, eftersom den nya Mk8 Golf verkar billigare jämfört med en Mk7.5 Golf. Om man kombinerar detta med den ökande populariteten och kvaliteten som Skoda verkar erbjuda i dag är det ganska tydligt att Skoda nu konkurrerar med VW trots att VW äger Skoda.

  Cadillac CTS-V Tillförlitlighet

Ska jag köpa en Audi eller en Skoda?

Det beror på vad du vill ha av en bil. Om du är någon som tenderar att resa långa sträckor och spenderar mycket tid bakom ratten är en Audi ett bättre val. Om du dessutom älskar bilar och har möjlighet att spendera mer pengar kommer en Audi alltid att kännas mer speciell.

Å andra sidan erbjuder Skoda välutrustade bilar till en kostnad som drastiskt underskrider Audi. Skoda är det bästa valet för dem som är värdeorienterade, inte är bilintresserade och bara vill ha en vanlig uppdaterad daglig förare.

Varför säljs inte Skoda i USA?

Efter år av diskussioner och undersökningar har Skoda slutligen beslutat att de inte kommer till USA, åtminstone inte under överskådlig tid. VW tror att Skoda inte kommer att sälja så bra i USA eftersom de tror att en indisk invasion är ett bättre val jämfört med USA.

Den indiska marknaden verkar uttrycka en högre efterfrågan på Skodamodeller och det är därför VW beslutade att fokusera på Indien, till skillnad från USA.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts