Vilken Volvo har soltak?

Alla Volvomodeller har soltak eller panoramasoltak. Dessa soltak är av högsta kvalitet och Volvo ser till att säkerheten är deras främsta prioritet. Glaset är ett mycket hårt material och Volvo arbetar hårt med den strukturella integriteten så att det stora panoramasoltaket inte hjälper till vid vältningar.

Volvo ger möjlighet att lägga till ett soltak till alla sina bilmodeller och erbjuder även ett panorama-soltak som tillval i många bilar som XC40 eller XC90. De förstklassiga soltunnlarna och panoramasoltunnlarna förbättrar körupplevelsen och släpper in mer ljus i bilen.

Volvo soltak

Volvo erbjuder äkta lyxiga soltak och det finns även panoramasoltak som finns i många bilar. Soltaket kan värma upp bilen en kall dag och släppa in mer solljus när solen skiner. Utsikten från soltaket är också hisnande.

Soltak finns i nästan alla Volvomodeller utom V60, men V60 cross-country erbjuder istället ett stort panoramasoltak. Funktionaliteten hos Volvos soltak är också mycket enkel, och de kan öppnas genom att bara trycka på en knapp. Det finns också en vindavvisare. Panoramasoltaket är uppdelat i två glas.

Volvomodeller med soltak

Nästan alla Volvo-bilar har ett soltak som tillval. Vissa bilar har bara soltak som tillval, medan de flesta Volvomodeller har ett panoramasoltak, som är mycket bättre än ett litet soltak. Det här är listan över Volvobilar som kommer med sin typ av soltak:

 • 2021 Volvo S60 – panoramasoltak
 • 2021 Volvo S90 – soltak
 • 2020 Volvo V60 Cross Country – panoramiskt soltak
 • 2020 Volvo V90 – panoramiskt soltak
 • 2021 Volvo XC40 – panoramiskt soltak
 • 2021 Volvo XC60 – panoramiskt soltak
 • 2021 Volvo XC90 – panoramiskt soltak
  Är en begagnad Volvo en bra bil?

Hur du öppnar Volvos soltak

Volvos panoramasoltak består av två glasbitar: den ena kan öppnas vertikalt och den andra är en fast glasbit. Den främre delen kan öppnas med hjälp av en kontroll som sitter på insidan av taket. Bilen ska vara påslagen för att få den främre glasrutan öppen.

En viktig sak att tänka på är att om taket är fruset ska du inte använda solluckan.

Soltakets fördelar

Det finns många fördelar med Volvos panoramasoltak som t.ex:

 • Bättre luftflöde – Soltaket ger en bättre temperatur tack vare luftflödet. Om bilen är varm kan luften från utsidan kyla ner bilen på ett naturligt sätt.
 • Inget buller – Om du öppnar de vanliga fönstren under körning kan det vara alldeles för bullrigt, men med panoramasoltaket finns det inget buller.
 • Nödutgång – vid en olycka kan taket fungera som en nödutgång.
 • Solsken – du kan känna varmt solsken en kall vinterdag för att förbättra din körupplevelse.
 • Bättre nätverk – ibland får man dålig mobiluppkoppling inne i bilen, så genom att öppna taket kan man få en bättre uppkoppling utan att det är bullrigt som att öppna fönstren.

Soltakets nackdelar

Soltak har också vissa nackdelar, t.ex:

 • Gör bilen för varm – det är inte fördelaktigt för dem som bor i varma väderförhållanden, eftersom det verkligen kan värma upp bilen.
 • Mer vikt – panoramasoltakets glas är riktigt tungt, vilket kan ge mer vikt åt bilen.
 • Mindre isolering – det kan bli ett problem när du kör i regn.
 • Kondensering – glaset kan samla en del vattendroppar genom kondensering under kalla dagar.
 • Brottsproblem – glaset kan gå sönder om något faller på det.
  Volvo vs Jaguar: Tillförlitlighet

Soltak 101

Soltak är ett stort öppet utrymme eller fönster på bilens tak. Det öppna utrymmet täcks av glas och sedan av en rörlig panel. Soltaken ger solljus och frisk luft när man kör bilen. De ger ett bättre alternativ till konvertibla bilar, som är öppna hela tiden och är farliga på grund av sin strukturella styvhet.

Ibland kallas soltak också för ”måntak”. Moonroofs kan dock inte tas bort från bilen. De kan lutas eller skjutas upp för att föraren ska kunna vara mer i kontakt med miljön runt omkring sig.

Soltak och måntak låter frisk luft komma in, vilket kan vara till hjälp under många förhållanden. Det finns dock också vissa nackdelar, som funktionsstörningar eller mindre strukturell integritet.

Typer av soltak

Det finns många typer av soltak som har använts i bilarnas historia. Soltak finns också i olika stilar och former, t.ex:

 • Pop-up-soltak – bakrutan skjuts upp i denna typ av soltak.
 • Panoramasoltak – stora glas på taket som kan öppnas med hjälp av reglage.
 • Inbyggt soltak – panelen rör sig och glaset eller metallen kan glida tillbaka in i det inre utrymmet inuti bilens tak för att öppna hela utrymmet.
 • Toppmonterat soltak – i den här typen rör sig det yttre glaset bara bakåt men stannar kvar ovanpå fordonet.

FAQ

Varför är soltak populära?

Soltak låter solljus och frisk luft komma in i bilen. Bilens utseende från utsidan förbättras också mycket av soltaket. Folk gillar att uppleva varmt solljus under kalla vinterdagar. Soltagen ger också en strålande utsikt över himlen, och ännu bättre i panoramasoltaket.
Soltaket släpper också in det naturliga ljuset i bilen, vilket är särskilt trevligt på långa resor. Soltak kan också hjälpa till vid en bilolycka, genom att fungera som nödutgång.

  Volvo vs Lexus: Tillförlitlighet

Är soltak farliga?

Den största faran med ett soltak är att det går sönder. Ett soltak kan gå sönder av många saker, t.ex. en tung sak som faller på det, och det kan leda till allvarliga skador. Vissa soltak kan också orsaka dålig strukturell integritet. Det har förekommit fall där förare och passagerare har kastats ut från soltaket vid en olycka.

Dessa fall av utskjutning från ett soltak har orsakat 230 personers död. Många företag har börjat se över sina soltak, till exempel General Motors. Soltak kan också orsaka solbränna, mer vikt och uppvärmning av bilen.

Hur länge håller soltak?

De flesta soltak som tillverkas nuförtiden håller länge tack vare sin goda teknik och sina bra material. Förr fanns det problem med läckage i gamla bilar med soltak, men numera använder biltillverkarna bättre gummitätningar som håller länge. Därför kan soltak hålla i ungefär 20 år utan några större problem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts