Vilken är den bästa och mest långvariga luftfräscharen för bilar?

För vissa är luftfräschare för bilar en rest från det förflutna, eftersom många nyare bilar är tillverkade med många olika sorters doftdispenser. Mercedes kallar det för Air Balance-systemet, och det omfattar en luftfräschare monterad i handskfacket som avges via luftkonditioneringsventilerna.

De allra flesta bilägare i dag är dock inte bekanta med en sådan lyx, och en vanlig luftfräschare är fortfarande det vanligaste sättet att maskera obehagliga billukter. Bland de många olika typerna av luftfräschare som finns tillgängliga är vissa bättre än andra.

Den vanligaste och mest ikoniska typen av luftfräschare är ett gammalt litet träd som hänger i backspegeln. Dessutom finns det många flytande luftfräschare som antingen är monterade i luftkonditioneringsventilerna eller bara hänger i backspegeln.

Numera kan du också välja doftämnen på burk som är gjorda för att sprutas på klädseln. En annan ganska populär typ av luftfräschare är en plug-in luftfräschare som ansluts till cigarettändaren.

Doftdispenser i bilen

Det finns några bilmärken som utnyttjar den här metoden, men Mercedes var den som startade trenden. För några år sedan bestämde sig Mercedes för att investera i olfaktorisk godhet, och en hel avdelning föddes för att ta fram intressanta och charmiga dofter.

Mercedes levererar vanligtvis bilen med endast en enda doft, men du kan välja att köpa fler via en Mercedes-återförsäljare för cirka 100-150 dollar. Några dofter som Downtown Mood, Sports Mood eller Nightlife Mood är de kända.

Mercedes Air Balance Package kostar cirka 350 dollar, men då ingår även luftreningssystemet. Det verkar som om många Mercedes-ägare där ute valde detta alternativ eftersom det inte kostar så mycket som Mercedes brukar ta betalt för ”onödiga, men lyxiga” alternativ.

  Kan en dålig AC-kompressor orsaka överhettning i bilen?

Det är värt att nämna att många bilmärken antingen redan gör detta, eller kommer att göra det. Till och med Toyota uppgav för några år sedan att de planerar att inkludera luftdoftdispenser i sina nyare bilar.

Luftfräschare i kartong och med ventilationsclips

En luftfräschare i kartong är den överlägset mest kända typen av luftfräschare för bilar, och så gott som alla minns att de sett dessa under hela sin barndom. Med det sagt är dessa typer av luftfräschare numera inte lika vanliga som de brukade vara, men det finns fortfarande några av dessa som knackar på dörren.

En bra sak med luftfräschare i kartong är att de inte kostar så mycket. Dessutom kan de lätt installeras och avinstalleras. De håller dock inte så länge, och de tenderar att vara överdrivet aggressiva eftersom de inte håller så länge.

Å andra sidan är en luftfräschare med ventilationsclips sannolikt det mest diskreta och enklaste sättet att blockera oönskade A/C-lukter. Dessa typer av luftfräschare är kompakta och inte alltför aggressiva, och de tenderar också att hålla länge.

När du startar din luftkonditionering släpps doften sedan ut. Men om du vill att din A/C ska blåsa utan att doften avges kan du bara enkelt ta bort den.

Luftfräschare i burk/spray och luftfräschare i plug-in

Luftfräschare på burk är lite besvärliga att använda eftersom de kräver att du exakt bestämmer hur mycket doft du vill släppa ut. De kan också ibland vara för kluriga att använda och kan till och med spilla på inredningen.

  Vilka är de bästa cabrioleterna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Men om du investerar i en relativt högkvalitativ och väl genomtänkt burkluftfräschare kan dessa hålla länge. Oftast placeras dessa typer av luftfräschare i en mugghållare, men du kan också flytta den någon annanstans om du vill.

Plug-in luftfräschare är utformade för att värma upp den doftande vätskan innan doften frigörs. Detta innebär att dessa typer av luftfräschare vanligtvis bara fungerar medan bilmotorn är igång. En stor nackdel med dessa är att du inte kan använda cigarettändaren till något annat medan du använder luftfräscharen.

Sprayluftfräschare är också ibland gjorda speciellt för bilar. Dessa ska användas på begäran, vilket innebär att du bör spraya det område som avger oönskade lukter. Dessa är kända för att vara ganska aggressiva så det är bäst att du går försiktigt fram.

FAQ-avdelning

Hur ofta ska jag byta ut min luftfräschare?

Det beror på vilken typ av luftfräschare du använder. Om du använder en sådan där luftfräschare av kartong är det troligt att du måste byta ut dem efter en månad eller två eftersom de inte håller så länge.

De flesta luftfräschare levereras med skriftliga instruktioner om hur man använder luftfräscharen och hur länge luftfräscharen ska fungera. Ibland är det dock bäst att bara använda näsan. Så om du inte kan märka doften längre bör du byta ut den eller gå vidare och göra ett Covid-test.

Är en luftfräschare som hänger i backspegeln olaglig?

Enligt vissa stater är det olagligt att hänga något på backspegeln om det har möjlighet att hindra sikten. Som sådan erkänns trädliknande luftfräschare som möjliga sikthinder och de är olagliga i stater som Virginia.

  Kan du använda en hundkorg i bilen?

Vissa mindre luftfräschare som hänger i backspegeln är dock inte olagliga. Det är alltid bäst att själv rådgöra med förordningen innan du bestämmer dig för att investera i en luftfräschare av något slag. Även om knappt någon vet detta är det ändå ett faktum.

Ska jag välja en starkare bildoft eller en mild sådan?

Oftast är detta en personlig preferens. Mer aggressiva dofter är dock kända för att orsaka huvudvärk, och de kan också göra dig illamående efter långvarig exponering. Å andra sidan är milda dofter nästan omärkliga efter några minuter i bilen. Det är alltid bäst att hitta en medelväg mellan dessa två.

Vissa luftfräschare kan också regleras, och de låter dig bestämma hur mycket doft du vill ha. Som sådana kommer dessa sannolikt att vara ditt bästa alternativ, även om de ibland kostar lite mer pengar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts