Vilken är den bästa Mercedes Sprinter-motorn?

Vilken är den bästa Mercedes Sprinter-motorn?

Den första generationen av Mercedes Sprinter van släpptes 1996 och har sedan dess varit ett populärt val för både kommersiella och icke-kommersiella ändamål. Men de flesta Sprinter skåpbilar används som arbetshästar och ackumulerar hundratusentals mil i processen.

Därför är det logiskt att välja en motor som klarar sådana krävande uppgifter, och det kan vara OM602 eller OM617. Dessa motorer kan klara mer än 500 000 eller till och med 1 miljon mil om de underhålls enligt rekommendationerna utan några ombyggnader.

Mercedes Benz OM602 5-cylindrig

OM602 erbjuds i 2,5- eller 2,9-litersvarianter, och dessa motorer anses allmänt vara säkra för kontinuerliga krävande uppgifter. Dessa motorer är också ganska vanliga så om något skulle hända är det inte omöjligt att hitta reservdelar.

OM602 tillverkades i olika varianter mellan 1985 hela vägen fram till 1999 och erbjöd mellan 88-127 hästkrafter. Nu kan dessa siffror kanske inte verka imponerande, men vridmomentet i dessa motorer var så högt som 300 Nm.

2,5-litersmotorer användes i OM602:s första tid och senare växte motorn till 2,9 liter. Det var inte bara så att dessa motorer var ganska skottsäkra, utan de var också ganska bränsleeffektiva. Vanligtvis gav dessa motorer en medelhög till hög 30 mpg.

För bogseringsändamål är det rekommenderat att välja de starkare varianterna eftersom den 2,5-liters 90-ish hk-motorn inte nödvändigtvis är det bästa alternativet för att dra något särskilt tungt. Detsamma gäller för transport av tunga laster.

Mercedes Benz OM617 5-cylindrig

OM602 var och är fortfarande en motor som kan leverera många mils kontinuerlig användning, men den största arbetshästmotorn i hela Mercedes Sprinter-utbudet är OM617. OM617 är en dieseldriven 3,0-litersmotor som tillverkades mellan 1974.-1991.

  Är Mercedes hybrider bra?

OM617 är allmänt erkänd som en av de mest tillförlitliga motorerna, inte bara inom Mercedes skåpbilsbranschen utan inom hela den kommersiella bilbranschen. Motorn erbjöds i många olika varianter som pumpade ut 80-230 hästkrafter eller 168-250 Nm vridmoment.

Dessa motorer kunde nå över en miljon kilometer utan några ombyggnadsbehov. Dessutom användes dessa motorer även med många alternativa bränslen som vegetabilisk olja eller biodiesel. På 80-talet nådde dessa motorer en kultstatus i Nordamerika eftersom de var de mest tillförlitliga dieseldrivna skåpbilarna på den tiden.

OM617:orna erbjöds som N/A- eller turboladdade varianter. De N/A-motorer som erbjöds var 3-liters 90 hk-varianterna och förbättrades ständigt under produktionen för att uppnå högsta möjliga tillförlitlighet.

År 1976 introducerades den turboladdade motorn kallad OM617A. Dessa turboladdare ökade effekten hos OM617 till 190 hk, och 1978 förbättrades motorn ännu en gång för att nå 230 hk.

Diesel- eller bensinmotorer och moderna Sprinter-motorer

Det är ingen hemlighet att de bästa Mercedes Sprinter-motorerna var de tidigare nämnda dieselvarianterna. Bensinmotorer har inte samma för- och nackdelar som dieselmotorer, och dieselmotorer lämpar sig bättre för långa resor eftersom de oftast är mer bränslesnåla än sina motsvarigheter med bensinmotorer och säkerligen håller mycket längre.

När det gäller moderna Sprintermotorer är den mest populära motorn OM651. OM651 är en motor som har tillverkats sedan 2008, och ända sedan denna motor introducerades har Mercedes fortsatt att förbättra den och uppnå bättre utsläppsnormer. Dessutom förväntas dessa motorer ge 40-60 mpg.

  Mercedes R350 Tillförlitlighet - är det en pålitlig gammal bil?

Visst är dessa förbättringar definitivt bra för miljön, men de gör motorerna mer komplexa, vilket inte nödvändigtvis är den främsta prioriteringen för en motor med lång livslängd. OM651 erbjuds i varianter med 1,8-2-1 liters cylindervolym. De är också turboladdade med en effekt på mellan 134 hk-210 hk beroende på version.

FAQ-avdelning

Är Ford Transit ett bättre alternativ än Mercedes Sprinter van?

Transit erbjuder lägre underhållskostnader, en mjukare körning, delar som är lättare att få tag på och en högre interiör. Dessa egenskaper anses vara lika viktiga, så du bör noga överväga om det är vettigt att välja Mercedes i stället.
Men Sprinter går säkerligen inte ner utan strid. De tydliga fördelarna med Sprinter är den överlägsna styrningen som är mycket mer sofistikerad än den i Transit. Dessutom erbjuder Sprinter också bekvämare säten, ett rymligare lastutrymme och en tyngre nyttolast.
Både Transit och Sprinter erbjuder 4×4-varianter, men endast Mercedes erbjuder en dieseldriven 4×4. Dessutom är Sprinter en skåpbil med längre livslängd tack vare att den använder en dieselmotor som förväntas hålla betydligt längre än den bensindrivna Ford Transit.

Ska jag överväga att köpa en ny Sprinter eller en begagnad?

Det är ganska uppenbart att det är lätt att få tag på begagnade Sprinterbilar och att de borde erbjuda tillräckliga prestanda under en längre tid. Så att köpa en begagnad Sprinter kan vara mer vettigt om du inte använder din Sprinter alltför ofta eller för längre resor.
En ny Sprinter erbjuder överlägsen teknik, komfort och säkerhetssystem. Dessutom finns många olika garantier och finansieringserbjudanden tillgängliga för helt nya Sprintern vid varje tidpunkt. Att köpa en ny Sprinter är mer meningsfullt om ditt användningsscenario innebär längre och mer frekventa resor.
Men om du köper en begagnad Sprinter kan du fortfarande få alla kommersiella möjligheter, men oftast med avkall på teknik och komfort.

  Bästa Mercedes Youngtimer

Vilka årsmodeller av Sprinter är de bästa alternativen för begagnad Sprinter?

Sprinter 2020 kostar runt 36 000 dollar i grundpris och priset går över 50 000 dollar. Dessa siffror är otroligt höga för alla som inte gör några större kommersiella affärer.
Så en begagnad Sprinter verkar vara ett bättre alternativ, och en Sprinter från 2006 kan köpas för så lite som 5 000 dollar, med hög körsträcka förstås. De flesta ägare röstar fram 2006 års modell som det bäst använda alternativet mellan modellerna 2004-2010.
De nyaste begagnade Sprinterna är 2012 års modeller och nyare. Dessa modeller har uppdaterats avsevärt jämfört med äldre modeller och erbjuder ett gäng säkerhets- och bekvämlighetsfunktioner. Modellerna från 2016 var minst sagt tveksamma, eftersom många ägare rapporterade många problem med bromsar, bränsle och motor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts