Vem äger Jaguar och var tillverkas Jaguar?

Jaguar tillverkar en av de sportigaste bilarna i världen. Och hittills är det en av de bästa biltillverkarna av lyx- och prestandabilar. Men vad är Jaguars historia? Vem äger företaget och var tillverkas de?

Jaguar ägs för närvarande av Tata Motors, en indisk biltillverkare som är känd för att tillverka lyxbilar. Ursprungligen ägdes Jaguar av British Motor holdings och sedan British Leyland. Det köptes sedan upp av Ford och nu ägs det av Tata. Även om Jaguar-bilar byggs över hela världen har de fortfarande sin huvudsakliga tillverkningsanläggning i Birmingham, England.

Historien bakom Jaguars ägarförhållanden

Jaguars ursprung

Under årens lopp har Jaguar ägts och förvaltats av olika organ. Biltillverkaren var ursprungligen känd som Swallow Sidecar Company, ett företag som tillverkade sidovagnar för motorcyklar. Det grundades i Blackpool i England 1922 av William Lyons och Williams Warmsley.

År 1935 bytte Swallow Side Company namn till S.S. Cars Limited. Samma år tillverkade SS Cars Limited i samarbete med Standard Motor Co den första uppsättningen bilar med modellnamnet-Jaguar. De omfattade SS Jaguar 2,5 liter Saloon, SS 100 och SS 90.

Lyxiga Jaguars blir berömda

Dessa bilar blev snart berömda för sin eleganta och fantastiska design. Men för att bättre skildra kvaliteten på de bilar som tillverkades ändrades namnet från SS Cars till Jaguar Cars 1945. Från 1940 till 1960-talet översvämmade Jaguar marknaden med otroliga lyx-, sport- och tävlingsbilar, vilket gjorde dem till ledande biltillverkare. Bland annat fanns tävlingsbilar av C-typ och XK120.

För att utöka företaget och produktionsskalan slogs Jaguar 1966 samman med British Motor Corporation och bildade British Motor Holdings. 1969 slogs BMH samman med Leyland Motor Corporation och blev British Leyland. British Leyland drabbades dock snart av ekonomiska svårigheter. På grund av detta bröt Jaguar 1984 ut och blev återigen ett självständigt företag.

  Jaguar XJR575 Tillförlitlighet

Uppköpta av utländska biltillverkare

1999 köpte Ford Motors, i ett försök att bygga upp ett lyxmärke för att öka sitt redan kämpande varumärke Lincoln, Jaguar Motors. Detta gjorde Jaguar till en del av dess främsta bilkoncern tillsammans med Aston Martin, Volvo Cars och Land Rover.

Det var dock inget bra drag för Ford, eftersom Jaguar inte gjorde någon vinst under Fords ledning. På grund av detta sålde Ford Jaguar tillsammans med Land Rover till den indiska biltillverkaren Tata Motors 2008.

År 2013 slog Tata Motors samman Jaguar och Land Rover för att ge upphov till namnet Jaguar Land Rover Limited, ett privat bolag med huvudkontor i Storbritannien.

Jaguar bestämmer

Under Tatas administration var Jaguar mer självförsörjande än under Ford. Man ändrade de flesta av sina fordonskonstruktioner och sin teknik. Ett bevis på denna förändring är SUV:n I-pace, den första elektriska Jaguar.

Intressant nog tillverkar Jaguar några av de bästa SUV:erna, lyxbilarna och sportbilarna i dag. Jaguars fordon matchar och till och med överträffar några av sina konkurrenter som Mercedes, BMW och Audi när det gäller lyx, teknik och prestanda.

Tata har med tanke på framtiden meddelat att år 2025 kommer alla Jaguars att vara helt eldrivna. Det är en rejäl övergång från deras ursprung med sidovagnar.

Var tillverkas Jaguars?

Jaguar Land Rover har sitt huvudkontor i Coventry, England, med sin huvudsakliga produktionsanläggning i Birmingham, England. Jaguar har dock spridit sig globalt och har nu tillverkningsanläggningar i olika länder, bland annat i Kina, Österrike och Indien. Var och en av dessa länder har en specifik Jaguar-modell som de tillverkar.
● Fabriken i Birmingham i England tillverkar Jaguar XE, XF och F-type.
● Fabriken i Solihull, England, tillverkar Jaguar F-pace.
● Wolverhampton i England tillverkar motoraggregatet för Land Rover och Jaguar.
● I Graz i Österrike tillverkas E-pace och I-pace i samarbete med Magna Steyr.
● I Changshu, Kina, tillverkas Jaguar XE, XF och E-pace tillsammans med motoraggregat.
● I Pune, Indien monteras Jaguar XF med hjälp av kompletta knockdown-kits. Knockdown kits är samlingar av olika komponenter som byggs i en region och sedan flyttas till en annan region för slutmontering.
● Det är värt att notera att innan Ford sålde Jaguar till Tata tillverkade Ford även några Jaguars i USA. Så bli inte förvånad om du ser en Jaguar tillverkad i USA.

  Polestar vs Jaguar tillförlitlighet - vilken är bäst?

Bilar som placerade Jaguar på historiens sidor

Sedan Jaguars tillkomst har de brittiska biltillverkarna introducerat många bilar på marknaden. De flesta blev framgångsrika och hjälpte Jaguar med sitt rykte som biltillverkare av lyxiga premiumbilar. De har SUV:er, tävlingsbilar och sportbilar. Några kända modeller är bland annat:
● SS Jaguar Saloon. Detta var den första bilen som tillverkades som använde Jaguar som modellnamn.

● Jaguar XK120 från 1948. Den vackra, stilrena sportbilen var den snabbaste på den tiden med en topphastighet på 120 mph.

● 1951 Jaguar Type-C. Denna användes för att ersätta XK120 med mycket lättare konstruktion och ett sportigare utseende. Den framstod som vinnare av tävlingarna 1951 och 1953 i ”24 timmars Le Mans”, samt Remix Grand Prix 1952. Det är den första bilen som använde skivbromsar för att vinna ett lopp.

● 1954 Jaguar D-Type. Detta är den första sportbilen som vann loppet ”24 timmar av Le Mans” flera år i rad: 1955, 1956 och 1957.

● 1961 Jaguar E-Type. De flesta betraktade den som den vackraste bilen som någonsin tillverkats.

● Jaguar XJ220. I produktion 1992-1994 var XJ220 den snabbaste produktionsbilen tills Mclaren F1 introducerades. Den har en topphastighet på 212,4 mph.

● Jaguar F-Type SVR. Dess utsökta design är ett minne av de tidiga Jaguarerna.

FAQs

Äger Tata Motors helt och hållet Jaguar?

Ja, Jaguar är helägt av Tata Motors. År 2008 köpte Tata Jaguar tillsammans med Land Rover från Ford för 2,3 miljarder dollar. Sedan dess har företaget stått på egna ben och etablerade båda som Jaguar Range Over i januari 2013, med huvudkontor i England.

  Är Audi bättre än Jaguar?

Jaguars ägarhistorik: British Motor Holdings ägde Jaguar från 1966 till 1968. Därefter ägdes det av British Leyland från 1968 till 1984. Den var i Ford Motors ägo från 1999 till 2008. År 2008 sålde Ford den till Tata Motors, de nuvarande ägarna.

Är Jaguar ett indiskt företag?

Jaguar är inte ett indiskt företag. Även om den indiska biltillverkaren Tata Motors nu äger Jaguar, föddes företaget i England. Hittills finns dess huvudkontor fortfarande i England. Dessutom har många Jaguars som finns på marknaden idag konstruerats och tillverkats i England.

Vem tillverkar Jaguar-motorer?

Ursprungligen tillverkades Jaguar-motorerna av Ford Motors. V8- och V6-, bensin- och dieselmotorerna kom från Ford. Vissa av dem, som AJ-V6 och 60 V6, konstruerades av Ford och modifierades av Jaguar. Jaguar Land Rover har dock vidtagit åtgärder för att tillverka sina egna motorer.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts