Vanliga problem med Mercedes SLK

Mercedes SLK Problem

Mercedes SLK/SLC-klass presenterades för första gången 1998 och lades officiellt ned 2019 när de sista SLK-modellerna lämnade produktionsbandet. Anledningen till att Mercedes sparkade SLK är att den led när det gäller försäljning eftersom den nya gryningen förutspådde att SUV:er och crossovers sannolikt kommer att styra listorna, och det gör de.

SLK är en tvåsitsig sportbil med kort hjulbas vilket innebär att den erbjuder en distinkt körupplevelse som knappast kan matchas av någon annan Mercedes, inte ens Mercedes SL. Den första generationen SL är den värsta, både för att den var alltför känslig för problem och för att den helt enkelt är för gammal.

Den andra generationen verkar vara lite bättre medan den tredje generationen har sett några av de bästa och några av de sämsta SLK-modellerna någonsin. Hur som helst är de vanligaste SLK-problemen förknippade med taket, motorerna, rost, kamaxelläckage och elen.

Det är svårt att ge en allmän bedömning av tillförlitligheten eftersom vissa modeller är mycket bättre än andra. Hur som helst är SLK inte den mest tillförlitliga bilen som Mercedes någonsin har tillverkat, men om du tar väl hand om den kan den bli det.

Mercedes SLK – Problem med taket

SLK är en roadster med hårt tak och den tenderar att drabbas av en hel del takrelaterade problem, och de mest framträdande är läckor. Anledningen är att tätningarna runt soltakets öppning helt enkelt slits ut med tiden, särskilt om de inte rengörs konstant. Tyvärr drabbar dessa problem även de nyare SLK-modellerna och det är därför många fortfarande undviker att köpa dem.

  Är Mercedes Maybach skottsäker?

Om du är ute efter en begagnad SLK, se till att kontrollera golven för eventuella tecken på vatteninträngning, ta ut mattorna och titta även under sätena. Fukt tenderar att sippra in i SLK långsamt, men när den gör det kan den förstöra interiören för gott. Det är också värt att nämna att takmekanismen tenderar att gå sönder och kan kosta mellan 200 och 750 dollar att laga.

Mercedes SLK – Motorproblem

Ingångsmotorerna M271 och M272 i Mercedes SLK kan ge betydande problem och kan eventuellt till och med pensionera hela bilen. Dessa två motorer lider av två betydande problem, det första är balansaxeln och det andra är motorns tandrem.

Om axeln går sönder måste du ta bort motorn helt och hållet för att åtgärda detta, vilket kan kosta uppåt 3 500 dollar. Men om tandremmen går sönder medan motorn är igång kan det mycket lätt förstöra hela motorn. Om detta sker på äldre modeller kan priset för en helt ny motor vara högre än bilens restvärde.

Mercedes SLK – rostproblem

Mercedes SLK-modeller från före 2003 är ökända när det gäller rost. Så mycket att många Mercedesentusiaster anser att dessa tidiga SLK-modeller upplever de allvarligaste rostfläckarna av alla Mercedes-modeller från efter 1990-talet som finns.

Senare modeller verkar klara sig betydligt bättre eftersom Mercedes har infört massor av rostskyddande teknik som galvaniserat stål. Oavsett vilket, se till att gå igenom de svaga punkterna, till exempel under bilen, under hjulhusen, runt strålkastaren, under dörrarna samt på huven och bagageluckan.

  Maybach vs Mercedes - Vilken är bäst?

Mercedes SLK – Nockaxelläckage

Kamaxeljusterarna i Mercedes Benz SLK är kända för att läcka olja som lätt kan hitta sin väg till ledningsnätet och kosta dig cirka 1 000-1 500 dollar att åtgärda. Dessa är till och med kända för att komma i kontakt med ECU direkt vilket potentiellt kan orsaka alla möjliga elektriska problem med bilen.

Se till att kontrollera kamaxeljusteringsmagneterna, ECU:n och ledningsnätet för eventuella tecken på olja eftersom dessa måste åtgärdas så snart som möjligt.

Mercedes SLK – Elektriska problem

Äldre Mercedes SLK-modeller är benägna att ha alla möjliga elektriska problem, men även de nyare modellerna är inte helt fria från dem. Problem med takmekanismen, elektriska fönster, yttre belysning, instrumentbrädan och alla slags elektriska komponenter är mer eller mindre oundvikliga med SLK.

Detta innebär att exemplar med lägre körsträcka klarar sig mycket bättre, men väl underhållna exemplar med hög körsträcka är också acceptabla.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes Benz SLK/SLC en bra bil?

Mercedes Benz SLK är verkligen en bra bil om du är ute efter en tvåsitsig roadster SWB-sportbil. Sanningen är att de som är intresserade av den här typen av bilar tenderar att älska SLK, särskilt AMG V8-modellerna. Å andra sidan undviker människor som inte är intresserade av den här typen av bilar vanligtvis dessa med avstånd.

Faktum är att dessa bilar inte är så logiska eftersom de är helgkryssare som är gjorda för nöje och inte för daglig körning. Som sådan, om du vill ha det kommer du förmodligen att gilla SLK. Om du inte är den typen av kille kommer du att betrakta SLK som värdelös.

  2022 Mercedes AMG EQS vs Tesla vs Audi

Varför upphörde Mercedes med SLK/SLC?

Redan 2019 satte Mercedes officiellt stopp för produktionen av den älskade Mercedes SLK. Anledningen till att de gjorde detta är att dessa bilar inte är lika populära som de en gång var och för att det inte gav någon mening, ingen vinst att utveckla en helt ny SLK med vetskap om att knappt någon kommer att köpa den.

Mercedes lade därför mer pengar på att designa och bygga nya SUV:er och crossovers, vilket också satte stopp för produktionen av Mercedes SL. Vi har dock nyligen sett SL komma tillbaka från livet efter döden, så allt hopp är inte förlorat med SLK.

Är Mercedes SLK/SLC bättre än Mercedes SL?

Mercedes Benz SL är storebror till SLK/SLC, vilket innebär att den är större, kraftfullare, bättre utrustad, mer praktisk och dyrare. SL:s användbarhet är dock mer eller mindre densamma som SLK:s, vilket innebär att all den extra storleken inte har lett till större sittutrymme.

Skillnaderna mellan de två är alltså inte betydande, men SL är en mycket bättre bil och lider inte av imageproblem i lika hög grad som SLK/SLC.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts