Vanliga problem med Hyundai ix20

Hyundai ix20

Hyundai ix20 är en något mer utilitaristisk version av den vanliga Hyundai i20, vilket innebär att den erbjuder lite mer utrymme, en längre hjulbas och en något högre körställning. Detta gör bilen lite mer användbar för familjeanvändning jämfört med i20 som är den minsta och trånga Hyundai hatchback som finns.

i20x avslöjades första gången 2010 och var i kontinuerlig produktion i mer än 10 år innan den lades ned. Tillförlitlighetsmässigt är i20x okej, men det finns många Hyundai-modeller som verkar klara sig mycket bättre. Hur som helst kommer vi i den här artikeln att lista alla vanliga problem med Hyundai i20x.

Till att börja med lider i20x av nyckelrelaterade problem eftersom nyckeln är känd för att gå sönder otroligt ofta. Styrsystemet upplever också vissa problem, oftast relaterade till trimmen och ibland även till servostyrningen. Vissa modeller drabbas av vatteninträngning, vilket verkligen är ett problem eftersom vatten kan orsaka stora skador på inredningen.

Andra problem är problem med bilens elektriska system och problem med den manuella växellådan. På det hela taget är ix20 ganska pålitlig, men den är inte lika bra som de flesta Hyundai-modeller från den här tiden. Hur som helst, om du tar väl hand om den bör den kunna tjäna dig under lång tid.

Hyundai ix20 – Problem med nyckelkniven

Det verkar som om många ägare klagar på att nyckelknippan till ix20 är alldeles för bräcklig och att den kan gå sönder otroligt lätt. Problemet här är att stiftet som håller fast nyckeln i nyckelknippan är riktigt dåligt tillverkat och att det tenderar att gå sönder vid minsta möjliga påfrestning. Tyvärr finns det inga reparationer som kan laga nyckeln helt och hållet, vilket innebär att du måste byta ut den.

  Vanliga problem med Hyundai Ioniq 6

Att byta ut nyckeln kommer att kosta dig omkring 100 dollar, men du måste också ta den till en bilhandlare så att de kan programmera den för din bil. Dessutom är det också en bra idé att du alltid har flera nycklar till ditt förfogande så att du fortfarande kan använda din bil om detta verkligen händer.

Hyundai ix20 – Problem med styrsystemet

Hyundai ix20 använder precis samma styrsystem som den vanliga i20 vilket innebär att dessa kan åtgärdas på samma sätt. Problemet här är att kugghjulen i rattstången kan bli otillräckligt smorda vilket innebär att du måste smörja dina styrsystemkugghjul relativt ofta.

Ett annat problem med styrsystemet är när den elektriska servostyrningsmotorn går sönder på grund av överhettning. Hyundai har konstruerat detta system så att servostyrningsmotorn stänger av sig själv när den når höga temperaturer. Detta är tänkt som en säkerhetsfunktion, men det kan också helt stänga av din servostyrning.

Hyundai ix20 – Vatteninträngning

Detta är troligen det värsta problemet som kan uppstå med Hyundai ix20 och är oftast förknippat med tidigare ix20-modeller. Problemet här är att tätningarna som omger framrutan och dörrarna tenderar att snabbt försämras och därmed släpper in vatten i interiören. Till en början kommer dina fönster att täckas av kondens, men senare kommer vattnet att tränga in.

Om fukt kommer in i en bil kan det orsaka många problem, t.ex. elektriska problem, obehagliga lukter, korrosion i underredet och till och med orsaka vissa hälsoproblem. Se därför till att vara uppmärksam på denna fråga, särskilt om du äger en äldre ix20-modell.

  Är Hyundai Venue en bra bil?

Hyundai ix20 – elektriska problem

Elektriska problem är relativt vanliga på många Hyundai-modeller nuförtiden och ix20 är ingen skillnad. Dessa problem inkluderar problem med de elektriska fönsterrutorna, närmare bestämt de elektriska fönstermotorerna. Det enda sättet att lösa detta problem på ett effektivt sätt är att helt enkelt byta ut fönstermotorerna och hoppas att detta inte händer igen.

Andra elektriska problem inkluderar potentiella problem med elektriska lås eller potentiella problem med vissa komponenter i luftkonditioneringen, t.ex. kondensatorn. Du bör också kontrollera om bilen kan ansluta till en telefon eftersom anslutningssviten också är en känd felpunkt.

Hyundai ix20 – Problem med manuell växellåda

För att avsluta den här listan bör vi nämna att ix20 också lider av vissa problem med manuell växellåda. De flesta av dessa är relaterade till kopplingen som ofta kan ha en aggressiv bitpunkt eller så vill den inte koppla in ordentligt alls.
Hela transmissionen är ibland känd för att vara ryckig och riktigt svår att växla smidigt. Se till att kontrollera transmissionsoljan och kör inte bilen aggressivt om du vill behålla en frisk koppling.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en Hyundai ix20?

Om du är intresserad av att köpa en kompakt, prisvärd och effektiv stadsbil som även klarar av familjeuppgifter är ix20 säkert ett bra val. Den ökade praktiska användbarheten jämfört med den vanliga i20 är säkert ett bra tillskott eftersom ix20 kan användas och används som taxi i vissa europeiska länder. Om du kombinerar det med låga driftskostnader och effektiva motorer är det helt logiskt.

  Hyundai Veloster N Tillförlitlighet

Om du däremot är van vid att köra något större eller lyxigare är chansen stor att ix20 inte räcker till för dig.

Hur länge kan en Hyundai ix20 hålla?

Det är verkligen svårt att exakt mäta hur länge en bil kan hålla eftersom det helt enkelt finns för många variabler som spelar in. Först och främst kan sättet du underhåller bilen antingen göra den till en framgång eller till ett misslyckande, vilket innebär att ix20 kan hålla i årtionden och att den kan hålla i några år beroende på hur du tar hand om den.

Dina körvanor, körmiljöer och klimat spelar också en stor roll för bilens livslängd. Men om du gör allt du kan för att få bilen att hålla bör den lätt kunna hålla 200 000 mil eller till och med mer.

Hur bekväm är Hyundai ix20?

Hyundai ix20 är ingen lyxbil vilket innebär att du inte ska förvänta dig att den ska vara något speciellt. Dessutom är den också ganska liten och får inte alltför mycket ljuddämpning, som sådan kan vi säga att ix20 är lagom bekväm, men inget speciellt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts