Vanliga problem med Audi S8

Audi S8 problem & fel

Audi S8 är den snabbaste och mest kraftfulla versionen av den största och mest bekväma Audi-sedanen som kan köpas för pengar. Det betyder att Audi S8 är en riktig flaggskeppsbil som lovar överlägsenhet när det gäller lyx, komfort, teknik och prestanda. S8 är dock diskret och stilren vilket innebär att den inte skriker prestationsbil.

Bilar som är så komplexa som S8 är en mardröm att äga om du inte underhåller dem tillräckligt bra, vilket innebär att bristande underhåll tenderar att adderas med åren. Bilar som dessa köps vanligtvis av personer som tillbringar mycket tid på vägen och de som inte är särskilt angelägna om att byta ut sina bilar varje eller vartannat år.

Så S8 är en pålitlig bil, men bara om du håller koll på alla underhållsbehov hela tiden. Om du inte underhåller S8 på ett adekvat sätt kommer den att misslyckas. De vanligaste Audi S8-problemen är relaterade till bilens fjädringssystem, motorn, växellådan, elektriciteten och en del av utrustningen.

De flesta av dessa kan tas om hand med förebyggande underhåll vilket verkligen är bra. Allt som allt, om du vill ha en Audi S8, se till att bara skaffa bara som har hållits i gott skick, annars är det meningslöst att skaffa en eftersom den kommer att skada ditt bankkonto.

Audi S8 – Problem med fjädringssystemet

Audi S8 har ett avancerat fjädringssystem som kallas predictive active air suspension och som är utformat för att övervaka vägen framför dig och justera fjädringen för att klara av eventuella ojämnheter när de kommer. Ett så komplext system som detta kommer dock att bli en mardröm att åtgärda någon gång, men för tillfället verkar det hålla måttet.

  Audi TT RS tillförlitlighet

Äldre Audi S8-modeller är tyvärr mycket mer problematiska eftersom fjädringsbussningarna är kända för att slitas ut och det kan även multi-länkarna göra, vilket orsakar ojämnt däckslitage. Dessa problem är dock nästan alltid direkt kopplade till bristande underhåll vilket innebär att du alltid bör vara uppmärksam på bilens fjädringssystem eftersom de som finns i Audi S8-modeller är dyra.

Audi S8 – Motorproblem

Den nyaste Audi S8 har en stor och kraftfull V8-motor som verkar vara hyfsat pålitlig, med undantag för ökade nivåer av förbränd olja och potentiella oljeläckage. De verkliga problemen kommer dock med äldre Audi S8-modeller som V10-motorn som är en känd mardröm att hålla igång efter ett tag.

Äldre V8-enheter är kända för att drabbas av kolavlagringar på insugningsröret som måste rengöras. Om du misslyckas med att rengöra dem kommer de att orsaka problem i din motor och det är inte den typen av motorproblem som någon vill uppleva.

Audi S8 – problem med växellådan

Audi S8 får en 8-växlad växellåda med vridmomentomvandlare som passar bra till S8:s karaktär. Visst, Tiptronic är kanske inte lika snabb och responsiv som S-Tronic DSG, men den är mycket mjukare och bekvämare. Tiptronic-lådan lider dock av oljeläckage från utväxlingsaxelns tätningar, vilket kan skada växellådan om den inte tas om hand.

Vridmomentomvandlaren kan också gå sönder, särskilt på tidigare generationer av S8-modeller, vilket tenderar att föranleda en kontrollampa för motorn. Andra transmissionsproblem inkluderar de vanliga problem vi möter med enkelkopplingsenheter och det är en relativt långsam reaktionstid för en prestandabil som Audi S8.

  Vilken Audi har en V12-motor

Audi S8 – Elektriska problem

Audi S8 lider också av olika elektriska problem, men tack och lov är inget av dem direkt kopplat till motorn. De allvarligaste elektriska problemen är förknippade med batteriet som tidigt kan korrodera eller till och med tömmas i förtid. Andra mindre allvarliga problem är bland annat problem med MMI-systemet, backkamera och många andra interiörbrytare.

Start-Stop-systemet är ett känt gnäll med många moderna Audi-modeller och det verkar som om S8 inte är annorlunda. S8 levereras med ett stort antal avancerade förarassistanssystem som till exempel automatisk nödbromsning som kan vara lite för påträngande. Samma sak gäller även för assistanssystemet för att hålla körfältet.

Audi S8 – Utrustningsproblem

Enligt många källor på nätet har Audi S8 en tendens att drabbas av vatteninträngning som vanligtvis sker på grund av igensatta avlopp. Om du rengör dessa avlopp, särskilt de som finns runt soltaket, kommer du sannolikt inte att uppleva dessa problem. På det hela taget är S8 en ganska pålitlig bil och Audi har sett till att de flesta mekaniska komponenterna är pålitliga och hållbara.

FAQ-avsnittet

Är Audi S8 värd det?

Om du är ute efter en snabb, snygg och diskret fullstor sedan med prestanda är S8 ett utmärkt val. Den underskrider S63 AMG och framför allt M760 LI, vilket innebär att den är en mer logiskt prissatt toppsedan för prestanda.

  Audi A4 B8 - Allt du behöver veta

S8:s meriter har bevisats gång på gång eftersom det helt enkelt inte finns alltför många motorvägsbilar som är lika kapabla som S8, särskilt när det gäller priset. S8 är en fantastisk bil och om du har möjlighet att köpa den kommer du inte att bli besviken.

Gör Audi Audi RS8?

Den högsta A8-modellen är S8 och det har aldrig funnits någon bil som heter Audi RS8. Audi kommer troligen aldrig att erbjuda RS8 vilket innebär att S8 troligen kommer att förbli Audi A8:s flaggskepp under överskådlig framtid.

Med tanke på att bilarna rör sig mot eldrift kommer vi troligen heller aldrig att få se en kraftfullare RS8-version av A8.

Är Audi S8 en sportbil?

Nej, Audi S8 är ingen sportbil. Det står klart att S8 är en bekväm bil som är utformad för dem som vill ha lite mer spänning från en annars klinisk Audi A8. S8 körs fortfarande bra och den offrar inte komfort i prestandans namn eftersom alla vet att en A8 köps för komfort och inte för prestanda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts