Vanliga problem med Audi Q5

Audi Q5 är Audis kompakta familje-SUV som balanserar utrymme och lyx bättre än alla andra Audi SUV:er på marknaden. Q5 är baserad på VW Tiguan-chassit vilket innebär att den delar många av sina underreden med den betydligt billigare VW Tiguan och den betydligt dyrare Porsche Macan.

Q5 introducerades första gången redan 2009 och den andra generationen följde nästan ett decennium senare. Visst, 2012 års ansiktslyftning förde Q5 in i en modernare era, men den övergripande designen förändrades inte särskilt mycket. De tidiga Q5-modellerna är dock inte de mest pålitliga bilarna som finns, men 2014-2016 års första generation av Q5 är mycket bättre.

Den 2:a generationen av Q5 har fått många förbättringar på både lyx- och tillförlitlighetsavdelningen. Hur som helst är de vanligaste problemen med Q5 förknippade med problem med styrkedjan, problem med start-stop-systemet, överdriven oljeförbrukning, elektriska problem och eventuella problem med bränslesystemet.

Som nämnts är den andra generationen av Q5 verkligen en mer pålitlig bil, men om du vill ha den första generationen, se till att välja de senare modellerna (2014-2016) eftersom de är mycket bättre och Audi lyckats göra dem mycket mer hållbara.

Audi Q5 problem med styrkedjan

Äldre europeiska lyxbilar har en tendens att gå igenom motorns styrkedjor som om de vore oljefilter. Problemet här är dock att dessa typer som dessa till och med kan förstöra en motor helt och hållet. Audi EA888-motorn som också är det mest populära motoralternativet för Q5 är benägen att drabbas av sådana problem.

  Den bästa bilen för snö

Mer specifikt är det så att spännaren för timingkedjan, som ser till att din timingkedja är där den ska vara, är förutbestämd att gå sönder, men först efter 120 000 miles eller så. Detta innebär att du måste vara extra försiktig när det gäller motorunderhåll, för om du inte gör det i tid kan du förlora motorn.

Audi Q5 start-stop problem

Vi är alla medvetna om varför start-stopp-system finns, men knappast någon där ute gillar dem, särskilt inte i en Audi Q5. Dessa system är kända för att stänga av servostyrningen och bromsassistansen, vilket kan orsaka många problem och till och med orsaka olyckor.

Audi säger att detta problem är relativt litet och att det händer sällan, men med tanke på att det kan orsaka olyckor måste du ta itu med detta omedelbart. Därför är det många som äger Q5 och många andra bilar från den tiden som helt enkelt stänger av start-stop-systemet helt och hållet. Detta kommer också att avlasta din generator.

Audi Q5 problem med överdriven oljeförbrukning

Det är ganska vanligt att bilar med hög körsträcka drabbas av ökad oljeförbrukning. Det är också ganska vanligt att europeiska lyxbilar förbrukar överdrivna mängder olja även utan alltför många mil på mätaren. Detta innebär att bilar som Q5 tenderar att förbruka olja mycket snabbare än de flesta bilar.

Detta är inte nödvändigtvis ett problem om du är medveten om det eftersom du kan fylla på oljan med några tusen mils mellanrum, vilket inte är någon stor sak. Men om du inte gör det kan detta leda till många motorrelaterade problem som kan öka motorns driftstemperatur och till och med pensionera motorn i förtid.

  Vilken olja ska jag använda i min Audi A3?

Audi Q5 elektriska problem

Som vi nämnde i början introducerades den första generationen av Q5 för mer än 10 år sedan vilket innebär att den nu är en relativt gammal bil. Med tanke på att många Audi är utrustade med alla möjliga tekniker och prylar är det givet att något går sönder någon gång.

Dagsljus är kända för att dö efter ett tag vilket innebär att du måste byta ut dem. Dessutom är det känt att vissa elektriska delar i bilen, t.ex. kupélampor eller strömbrytare, också orsakar problem efter ett tag.

Audi Q5 problem med bränslesystemet

Audi Q5-bränslepumpens fläns är benägen att läcka vilket orsakade mycket problem i många år eftersom Audi var relativt långsam att reagera när det gäller att åtgärda detta. Detta innebär också att det finns många äldre Q5-modeller där ute som aldrig fick rätt behandling och därför fortfarande är benägna att läcka.

Bränsleläckage är aldrig en bra sak eftersom de faktiskt kan sluta katastrofalt eftersom bränsle, som vi alla vet, är mycket lättantändligt och giftigt.

FAQ-avsnittet

Är nyare Audi Q5-modeller tillförlitliga?

Majoriteten av de problem som listas i den här artikeln är oftast förknippade med den första generationen av Q5 före faceliftet. Detta innebär att modellerna från 2014 och uppåt är mycket mer hållbara. Den 2:a generationen av Q5 rankas mycket högre jämfört med den 1:a generationen Q5 på grund av detta.

  BMW ix3 VS Audi e-Tron - vilken är bäst?

Faktum är att inte ens de senaste Q5-modellerna är klassledande när det gäller tillförlitlighet, men de ligger i nivå med utbudet från både BMW och Mercedes.

Hur mycket kostar det att reparera Audi Q5?

De årliga reparationskostnaderna för en Audi Q5 ligger någonstans runt 900 dollar, vilket är en aning högre jämfört med genomsnittliga kompakta SUV:er. Men med tanke på att Q5 erbjuder mer jämfört med de flesta bilar från detta segment är det ingen överraskning att den också kostar mer att reparera.

De genomsnittliga årliga bilreparationsutgifterna ligger på cirka 650 dollar, vilket innebär att 250 dollar mer för en bil som Q5 faktiskt inte är så illa. Det finns verkligen nivåer i det här spelet och Q5 är verkligen bättre än de flesta kompakta SUV:er där ute.

Är Audi Q5 säker?

Tyska lyxtillverkare tenderar att prioritera säkerhet lika mycket som de prioriterar lyx och innovation. Detta innebär att Q5 verkligen är en ganska säker bil eftersom alla generationer av Q5 har fått ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg. Naturligtvis är den andra generationen av Q5 bättre eftersom den drar nytta av många toppmoderna säkerhetsfunktioner.

Den 1:a generationen av Q5 är säkrare än de flesta bilar där ute, men om du vill ha den högsta säkerhetsnivån måste du köpa en nyare bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts