Vad är ventilerade bilsäten?

Ventilerade bilsäten eller sätesventilation är en lyxig funktion som integreras i sätena för att kyla ner dig under körning under varma sommarmånader. Systemet är utformat för att leda sval luft genom perforerade lädersäten, vilket är en mycket användbar funktion att ha om din bil är utrustad med lädersäten.

Alla vet att även om lädersätena ser snygga ut är de inte så trevliga under sommaren eftersom de inte leder bort värmen så bra. Detta innebär att lädersätena kan bli extremt varma under sommaren, så mycket att de till och med kan orsaka allvarliga brännskador.

Dessa säten är utrustade med små fläktar som suger in kabinluften och skickar den genom sätets perforerade hål på din rumpa och rygg. De flesta system som dessa erbjuder några olika nivåer av ventilation för att perfekt matcha din önskade kylningsintensitet.

Det är värt att nämna att ventilerade säten är den allra högsta nivån av extrautrustning som ofta kan vara tillgänglig endast om du väljer de dyraste sätes-/komfort- och teknikoptionspaketen. Vissa anser att de bara är en gimmick medan andra anser att ventilerade säten borde finnas på alla bilar.

Nödvändigheten av ventilerade säten – bör du skaffa dem?

Som tidigare nämnts är det ventilerade sätesalternativet ett alternativ som är trevligt att ha eftersom det gör sommarkörningen mycket trevligare. Du kan trots allt välja din perfekta temperatur och njuta av att titta på världen genom ett par solglasögon.

  Kan man ladda en elbil hemma?

Hur som helst är ventilerade säten inte direkt billiga till att börja med eftersom du ofta måste köpa utrustningspaket som du inte vill kunna köpa ventilerade säten. Detta innebär att funktioner som dessa ofta bara finns tillgängliga för de bästa sätena som ofta är paketerade tillsammans med andra funktioner som till exempel massage.

Beroende på hur en tillverkare marknadsför sina bilar måste du ibland betala några tusenlappar extra i tillval bara för att kunna köpa en bil med ventilerade säten. Å andra sidan är de verkligen praktiska under sommaren, särskilt om du är någon som svettas mycket.

För att vara ärlig, om du tillbringar mycket tid i din bil under sommaren är det värt att köpa sätesventilation, men se till att undersöka dina alternativ i förväg.

Uppvärmda säten vs kylda säten vs massagesäten?

Dagens sätesteknik är språngvis bättre än vad som fanns tillgängligt för ett tiotal år sedan och ventilerade/massagesäten är de två senaste sätesalternativen hittills. På det hela taget, om man ställer dessa funktioner mot varandra finns det ganska stora argument för vilken av dessa tre funktioner som är mest meningsfull.

Uppvärmda säten har varit allmänt tillgängliga för alla typer av bilar i årtionden och löpande, och det är lättare att förstå varför någon tycker att uppvärmda säten är viktigare än kylda säten. Det är anledningen till att så många bilar i dag erbjuder uppvärmda säten, uppvärmda rattar och uppvärmda armstöd.

  De bästa hybridbilarna för pendling

Massagesäten å andra sidan är också ganska nya, men för det mesta är de ganska värdelösa eftersom allt de gör är att blåsa upp och släppa luft i vissa sätessegment, vilket ska kännas som en lätt massage. De flesta massagesystem i bilar nuförtiden är alldeles för svaga för att kunna rekommenderas även om de kostar mycket pengar.

Slutligen är ventilerade säten enligt min mening viktigare än massagesäten, men inte lika viktiga som uppvärmda säten.

Hur man använder ventilerade säten?

Som tidigare nämnts är ventilerade säten en ganska ny teknik, så det är bara väntat att alla inte vet hur de ska användas. De flesta system fungerar genom en uppsättning knappar som vanligtvis är placerade antingen på själva sätena eller på dörrarna, medan andra system vanligtvis styrs via den centrala infotainmentskärmen.

Ventilerade säten brukar fungera vid sidan av uppvärmda platser, vilket innebär att du bör kunna slå på båda samtidigt i de flesta bilar. De flesta bilar nuförtiden erbjuder ventilerade säten för de främre passagerarna medan många bilar i den övre prisklassen även erbjuder ventilerade säten för de bakre passagerarna.

Dessa funktioner är gjorda för att samexistera med funktioner som massage för att ge dig en mer behaglig körupplevelse. Dessutom integrerar vissa bilar till och med sätesventilation med luftkonditioneringen och det ambienta belysningssystemet för att få bilen att kännas mer speciell på insidan.

FAQ-avdelning

Är ventilerade säten värda det?

Det beror på hur ofta du kör din bil under sommaren och om du är ett fan av funktionen överhuvudtaget. Vissa människor gillar inte ens ventilerade säten eftersom funktioner som dessa ofta kan verka som en gimmick eftersom de inte fungerar med kyld luft.

  Vilken är den bästa bilen för att transportera kajaker?

Detta innebär att funktioner som dessa inte känns som om dina säten är utrustade med miniautomat. Om du å andra sidan ofta kör under sommaren och gillar tanken på ytterligare värmehantering bör du överväga att skaffa en bil med ventilerade säten.

Vad måste jag skaffa för att kunna köpa alternativet ventilerade säten?

Som tidigare nämnts är det ventilerade sätesalternativet endast tillgängligt om du väljer en högre interiörkonfiguration. Det innebär att du måste välja den högre triminteriörspecifikationen som ofta innehåller avancerade perforerade läderstolar med läder och elfunktioner.

Detta kan ofta inkludera andra funktioner som massagesäten, uppvärmda säten och flervägs eljusterbara säten. Andra funktioner som multizon luftkonditionering åtföljs ofta av alternativet för sätesventilation.

Använder ventilerade säten luftkonditionering?

Det finns vissa bilar som innehåller kylelement i bilens ventilationssystem, men de flesta gör det inte, åtminstone inte direkt. De flesta förlitar sig vanligtvis på luftkonditioneringen för att kyla ner kabinluften under varma sommardagar och sätesventilationen använder kabinluften för att kyla ner sätena.

Detta innebär att ventilerade säten tekniskt sett förlitar sig på luftkonditioneringen för att kyla ner sätena, men detta kan inte jämföras med ett verkligt kylsystem för säten.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts