Mercedes C230 – Allt du behöver veta

Mercedes C230 tillverkades mellan 1997 och 2007, men W203 är den som alla är intresserade av, både för att den har en ganska populär status och för att W202 helt enkelt är alldeles för gammal nu. Som sådan, om du är intresserad av att köpa en Mercedes C230 eller om du helt enkelt vill veta mer om den, se till att läsa den här artikeln.

W203 C230 är en Mercedes-sedan på instegsnivå som har stått sig väl när det gäller design. Drivlinan som erbjuds i C230 är också adekvat med tanke på bilens storlek och vikt samtidigt som utrymmet som erbjuds är tillräckligt för de flesta människor.

Chassit och fjädringen är på den mjukare sidan vilket innebär att C230 i första hand är gjord för dem som vill njuta av en tyst cruiser. Även om C230 är en relativt pålitlig bil är den inte utan sin del av fel som vanligtvis inkluderar problem med oljeläckage, problem med krockkuddar, elektriska problem och upphängningsproblem.

Värdemässigt kan C230 nu fås för bokstavligen peanuts. Om du är ute efter ett anständigt exemplar måste du spendera ganska mycket mer pengar, men fortfarande inte alls tillräckligt för att köpa en liknande, men modernare Mercedes-sedan.

Mercedes C230 – Drivkraften

C230 kommer antingen med en 2,5L 6-cylindrig motor med 204 hk och 180 lb-ft vridmoment eller med en 1,8L 4-cylindrig komprimerad motor med 192 hk och 191 lb-ft vridmoment. Båda dessa motorkonfigurationer översatte sin kraft till vägen genom en 6-växlad manuell växellåda och bakhjulsdrift.

  Mercedes modellnummer förklaras

Den 2,5 liters V6-motorn har en kombinerad körkrafterfarenhet på 25 MPG medan den 1,8 liters fyrcylindriga cylindern har en körkrafterfarenhet på 26 MPG. I verkligheten har det visat sig att 1,8-litersmotorn är den mer effektiva, medan den totala motortillförlitligheten är hyfsad för båda om den underhålls på rätt sätt.

2,5L-motorn har dock en naturlig insugning, vilket innebär att den är både enklare och inte utsätts för så mycket stress, medan 1,8L-motorn är både komprimerad och har en intercooler. Hur som helst kommer rätt underhåll att ta hand om båda dessa motorer.

Dessa motorer är raffinerade och smidiga även med dagens mått mätt. De är också tysta medan den manuella växellådan kan hålla länge om du är smidig med den.

Mercedes C230 – Design och chassi

Designen på C230 är helt i linje med Mercedes designspråk från slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Vissa säger att den här eran av Mercedes-bilar ger den mest Mercedes-liknande designen av dem alla eftersom alla äkta Mercedes-sedaner kommer med två cirkulära strålkastare på framsidan.

Den stilfulla och eleganta designen sträcker sig genom hela bilen som lämnar en klassisk Mercedes-siluett. Nästan alla Mercedes-modeller från den eran ser likadana ut från baksidan vilket innebär att C230 ser ut som sina större bröder i E-Klass och S-Klass.

Chassit på C230 är också helt i linje med Mercedes-bilar från den tiden då det är mjukt och välbalanserat. Även om C230 inte på något sätt är en prestandabil, kan den ändå konkurrera med vissa moderna bilar.

  Hur du uppdaterar Mercedes Comand firmware

Mercedes C230 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Det är säkert att säga att C230 verkligen är en pålitlig och pålitlig Mercedes begagnad bil, men bara om du underhåller den på rätt sätt. De här bilarna är inte alls lika komplexa som dagens Mercedesbilar är, men med tanke på åldern behöver de rätt vård, annars kommer de att kämpa.

De vanligaste problemen i samband med C230 är elektriska problem med startmagneten som vanligtvis orsakas av en oljeläcka som letar sig in i ledningsnätet. C230 var också en del av den ökända Mercedes Takata-återkallelsen vilket innebär att vissa av dessa fortfarande har problem med krockkuddar.

Mercedes C230 – Värde och praktiska egenskaper

Mercedes C230 kan fås för bara några tusen dollar för modeller med högre miltal medan bättre underhållna exemplar tenderar att kosta uppåt 10 000 dollar. Detta innebär att du kan köpa en halvmodern Mercedes kompakt lyxsedan till ett överkomligt pris.

Praktiskt sett är C230 mer än hygglig eftersom den erbjuder plats för upp till fyra vuxna passagerare och ett lastutrymme som är tillräckligt stort för några resväskor. På det hela taget får du vad du betalar för, men det är också värt att nämna att den här generationen av C-klassen inte är lika rymlig som den nuvarande.

FAQ avsnitt

Är Mercedes C230 bekväm att köra?

Mercedes C230 är en ganska bekväm bil att köra, även med dagens mått mätt, eftersom den är lätt, den levereras vanligtvis med tjocka däck och den är mycket väldämpad. Fjädringen på C230 är också på den mjukare sidan vilket innebär att C230 verkligen är inställd på komfort.

  Mercedes premiumpaket förklaring

Den här generationen av C-klass är inte alls lika välisolerad som de efterföljande generationerna vilket innebär att den inte är lika tyst. På det hela taget är C230 en bekväm bil att resa i, särskilt jämfört med många andra lyxbilar från den tiden.

Är Mercedes C230 säker?

Mercedes C230 är en säker bil med tanke på sin storlek och ålder. Det sena 2000-talet var redan en tid då säkerhet har blivit ett stort försäljningsargument för premiummärken, så Mercedes var angelägen om att göra sina bilar så säkra som möjligt.

Det är dock värt att nämna att du alltid bör vara uppmärksam på om krockkuddarna har bytts ut efter Takata-återkallelsen. Eftersom fjädringssystemet på dessa C230-modeller dessutom var lite osäkert är det också en bra idé att kontrollera även dessa.

Är Mercedes C230 värd det?

Mercedes C230 är en förvärvad smak eftersom det inte finns alltför många logiska skäl till varför en nuvarande bilist någonsin skulle överväga att köpa en sådan bil. Anledningen till att folk köper bilar som dessa är att de antingen påminner dem om sitt förflutna eller att de helt enkelt är entusiastiska över dem.

Som sådan är det din förståelse om C230 verkligen är värd det eller inte. Om du vill veta om den är värd sitt pris när det gäller tillförlitlighet och användbarhet är svaret ja, C230 är värd det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts