Kan du kickstarta en Tesla?

Tesla är ett avancerat elbilsmärke med några av de bästa bilteknologierna på marknaden. Men precis som vanliga bilar kan Tesla också få slut på ström oväntat. Så är det möjligt att starta en Tesla om batteriet dör?

Ja, du kan starta en Tesla med hjälp av en förbränningsmotor men inte en annan elbil. Se bara till att ansluta Tesla enligt tillverkarens rekommendationer och ha tillräckligt med ström för att ta dig till nästa laddningsstation eller superchargernätverk.

Icke desto mindre bör du som sagt ovan inte starta en Tesla med hjälp av en annan elbil eller Tesla. Du riskerar att skada Tesla-batteriet för gott, vilket är mycket kostsamt att ersätta. Alternativt kan du också använda en litiumjonstartare för att starta din Tesla.

Hur man startar en Tesla

Steg 1: Börja med att förbereda en 12V-startmotor.

Steg 2: Därefter ska du plocka ut locket för bogseringsögat genom att trycka på locket längst upp till höger på locket tills det trycks inåt, därefter ska du dra locket i din riktning. Detta är platsen för dragkroken.

Steg 3: Beroende på din Teslas märke och modell kommer du att märka två kablar som är anslutna till ögat för bogseringsluckan, eller så kommer de att vara inne i hålet och du kommer att tvingas dra ut dem försiktigt.

Steg 4: Ta 12V-startstartarens röda positiva kabel och anslut den till Teslas röda positiva kabel. Gör samma sak med den svarta kabeln.

Steg 5: Använd strömmen med din startmotor för att öppna Tesla’s bagageutrymme.

Steg 6: När du har öppnat bagageluckan kopplar du bort den svarta och senare den röda kabeln.

Steg 7: Koppla därefter kablarna tillbaka till dragögonlocket och placera dragögonlocket genom att placera kablarna i öppningen. Rikta därefter in locket på plats, med början i det nedre vänstra hörnet, och tryck in det på plats.

  Aiways vs VW - vilken är bäst?

Steg 8: Ta bort den stora plastpanelen som täcker batteriet. Du kommer att se en svart kabinintagspanel som du enkelt kan ta bort genom att dra uppåt.

Steg 9: Anslut den röda kabeln till den röda polen på batteriet och den svarta negativa kabeln till den svarta negativa polen.

Steg 10: Slå på den externa strömförsörjningen och vänta cirka 10 minuter tills bilen har fått ström till sina datorer. Efter en tid kommer du att se att Teslas pekskärm tänds.

Steg 11: Ge den lite tid att ladda och koppla sedan bort den, börja med den svarta kabeln och senare den röda.

Steg 12: Installera de svarta panelerna som du tog bort tidigare genom att knäppa tillbaka dem på plats. Se alltid till att panelerna är ordentligt riktade innan du trycker in dem eftersom de snabbt kan gå sönder.

Steg 13: Kör slutligen till närmaste laddningsstation och ladda din Tesla. När 400v-batteriet är fulladdat kommer det att börja ladda 12V-batteriet.

FAQ

Varför kan en Tesla-motor inte användas för att starta en förbränningsmotor?

En Tesla-motor kan inte användas för att starta en annan Tesla eller en förbränningsmotor eftersom den saknar den kraft som krävs för att starta en annan bil. Dessutom har Tesla- eller elbilsbatterier låg spänning, vilket kan sluta med att bilen skadas om du använder den för att starta en annan bil.

Vilka andra alternativ kan jag använda för att starta min Tesla förutom en annan vanlig bilmotor?

Om ditt Tesla-batteri dör mitt ute i ingenstans kan du fortfarande starta din bil med hjälp av jumpstart även om det inte finns någon bil i närheten. För att detta ska kunna ske måste du dock ha en litiumjonstartare till hands. Den här starthjälpen levereras med kablar för starthjälp för bilar.

  Vilken Tesla har ett soltak?

Så oavsett om du äger en Tesla eller en traditionell ICE-bil kan du använda litiumjonstartaren för att starta ditt döda batteri. Se bara till att ansluta den ordentligt och starta bilen. Detta är ett utmärkt alternativ eftersom du inte behöver en annan bil för att starta din bil med starthjälp.

Vad händer när Tesla får slut på ström?

Innan Teslas batterier dör helt kommer bilen att börja med att föreslå närmaste laddningsstationer eller Supercharger-nätverk. Utöver det kommer den också att meddela dig när din bil kommer att ha slut på räckvidd och göra ett abrupt stopp om du inte laddar batteriet.

Därefter börjar Tesla med att sakta ner till cirka 15 km/h. Den kommer också att meddela föraren att den inte kommer att kunna köra snart innan den stannar och parkerar sig själv vid vägkanten. När detta händer kommer du att tvingas ringa Tesla vägassistans om du befinner dig inom räckhåll. Men om så inte är fallet måste du ringa efter en bärgningsbil.

Det är viktigt att undvika att köra ditt Tesla-batteri under 20 %. Detta skadar inte bara batteriet utan påverkar även dess livslängd. Så om du tänker resa långt eller har många ärenden att uträtta med din bil är det viktigt att se till att du har tillräckligt med juice i bilen för att klara av resan/resorna.

Hur mycket kostar det att byta ut ett Tesla-batteri?

Under 2019 hävdade Elon Musk att det kommer att kosta mellan 5 000 och 7 000 dollar att byta ut batterimodulerna. Observera att detta är kostnaden för batterimodulerna och inte för hela batteripaketet. Så beroende på vilket batteri som är monterat på din bil kan ett enda batteripaket innehålla upp till 16 modeller, vilket är ganska dyrt.

  Vilken är den snabbaste elbilen?

Levereras Tesla med ett 12V-batteri?

Ja, Tesla levereras med ett 12V-batteri. Till skillnad från Teslas huvudsakliga traktionsbatteri, som är 400V-batteriet, driver 12V-batteriet hjälpsystemen på Tesla. Några av dessa funktioner är bland annat krockkuddar, strålkastare, öppna dörrar, ABS-bromssystem, torkarmotorer, fläktar, AC, värmare, spolarvätskepumpar och mycket mer.

Arbetet med huvudtraktionsbatteriet är att driva motorn. 12V-batteriet driver alltså viktig elektronik och extrafunktioner. 12V-batteriet är mycket viktigt eftersom huvudbatteriet normalt stängs av vid en olycka. Därför är det 12V-batteriet som aktiverar airbagen och varningslamporna.

Sammanfattning

Om du har undrat om du kan starta en Tesla med starthjälp eller inte behöver du inte oroa dig längre. En Tesla kan startas av en ICE-bil men inte av en annan Tesla eller elbil. Dessutom startas den också av en litiumjonstartare, som är lätt att förvara och använda.

Om du startar din Tesla med hjälp av en annan Tesla eller elbil kan det orsaka skador på motorn. Detta beror på att Teslas och andra elbilar har lågspänningsbatterier som saknar den nödvändiga kraften för att starta en annan bil med starthjälp.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts