Är Mercedes W218 en bra bil?

Mercedes W218

Mercedes W218 är en fyrdörrars snygg coupé baserad på W212-chassit och tillverkades mellan 2011 och 2018. CLS-klassen (W218) var pionjär i det här segmentet, men den konkurrerar numera med BMW 6-serien och Audi A7 Sportback.

Det här segmentet finns för dem som vill ha en exklusiv verkställande mellanstor tysk lyxsedan, men som föredrar att sådana sedans är mer stilfulla och uppseendeväckande. Detta innebär att W218 är en W212 i en dyr träningsoverall, men Är Mercedes W218 en bra bil?

W218 är helt klart en bra bil av flera olika skäl. Till att börja med kommer den med massor av kraftfulla och sofistikerade gas- och dieselmotorer. Den ser fantastisk ut både inuti och utanför, särskilt modellen efter faceliftet som fortfarande ser ut som om den var född igår.

W218 är också hyfsat pålitlig, men det finns några problem som är värda att tala om. Värdeaspekten är stark med den här, särskilt W218 före facelift. Praktiken är också hygglig, men bilen hålls tillbaka en aning av sin lutande taklinje som försämrar huvudutrymmet bakåt och sikten runtomkring.

Mercedes W218 – Drivlinan

Mercedes W218-utbudet börjar med CLS350/CLS400 BlueEfficiency som erbjuder en 3,5 liters V6 med 306 hk. CLS500 har en 4,7L V8 med 410 hk. Den bästa gas W218-varianten är CLS 63 AMG som kommer med en 5,5L BiTurbo V8 med 585 hk. Alla dessa är sofistikerade men är inte de bästa när det gäller bränsleeffektivitet.

Diesel W218-paletten börjar med CLS250d som får en 2,5L 4-cylindrig turbomotor med 204 hk, nästa i raden är CLS350 som är den starkaste diesel W218-drivlinan eftersom den erbjuder mer än 300 hk i sin starkaste form. Dessa är inte lika kraftfulla som W218-gasmotorerna, men de är betydligt effektivare.

  Cadillac vs. Mercedes: Tillförlitlighet

W218 är i första hand en RWD-bil, men vissa versioner finns med 4MATIC AWD som tillval. Dessutom kommer tidigare W218-modeller med en 7-växlad automatlåda medan nyare modeller efter facelift kommer med den nyare och mer avancerade 9-växlade automatlådan.

Mercedes W218 – Design och chassi

Mercedes W218 är en snygg coupéversion av W212, vilket innebär att den erbjuder tillräckligt med utrymme med den extra stil som följer med en coupé. Därför har W218 ramlösa fönster och en sluttande taklinje som gör att bilen ser extremt elegant ut. W218 efter faceliftet är ännu snyggare och slår utan tvekan den nuvarande CLS-klassen.

När det gäller körupplevelsen kör W218 som den ser ut. Det innebär att det är en lyxlimousin med den extra utstrålningen av en sportbil i coupéform. Den mest dynamiska W218-modellen är utan tvekan CLS 63 AMG. Dessutom är interiören i W218 densamma som i W212, men en CLS kommer med bättre utrustning direkt från fabriken.

Mercedes W218 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Mercedes CLS W218 är mer eller mindre likadan som E-Klass W212 när det gäller tillförlitlighet. Det innebär att den bör hålla länge, särskilt om du underhåller den tillräckligt bra. De vanligaste W218-problemen är förknippade med luftfjädringen, motorn, växellådan, elektroniken och olika läckor från kylsystemet eller oljeläckage.

Nyckeln till ett njutbart W218-ägande är att alltid underhålla den när rekommendationerna kräver det. Om du gör det bör bilen lätt kunna hålla i hundratusentals mil. Hur som helst är W218 en pålitlig bil, men se till att överväga en sådan endast om alla underhålls- och servicejournaler finns med.

  MB-Tex vs lädersäten

Mercedes W218 – Värde och praktiska egenskaper

W218-modellen före facelift är numera ett fynd med tanke på vad den erbjuder. En snygg, tidlös 4-dörrars coupé med starka och pålitliga motorer är något du inte ska förvänta dig att kosta lika mycket som en helt ny japansk ekonomibil med bar ryggrad. Det är dock underhållet som står för kostnaderna, så om du överväger att köpa en sådan måste du vara medveten om att dessa inte är billiga att driva.

Praktiskt sett är W218 bra och dålig på samma gång. De goda sakerna är att den bekvämt kan rymma upp till fyra personer och att den har ett stort bagageutrymme. Det dåliga är att fem personer inte kan sitta i W218 och att den lutande taklinjen äter upp huvudutrymmet bakåt.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Mercedes W218?

Mercedes W218 är ett bra fynd nuförtiden, men den kostar ganska mycket pengar att trimma. CLS350 är den bästa att köpa på bensinavdelningen medan CLS350d är den bästa att skaffa i dieselkatalogen. Leta alltid efter exemplar med alla servicehistorikrapporter närvarande eftersom dessa är viktigare än själva körsträckan.

Som sådan bör du överväga att köpa W218, men du bör också kolla in Audi A7 och BMW 6-serien från den här eran. Dessa tre är extremt välmatchade vilket innebär att de kan byta slag i flera dagar.

Hur länge kan en Mercedes W218 hålla?

Mercedes W218 kan hålla några hundra tusen mil utan att behöva större översyner. Det enda sättet att uppnå detta bekvämt är att underhålla bilen när det behövs. Därför är 200 000+ mil på klockan en definitiv möjlighet.

  Bästa året för Mercedes E350

Det är också värt att nämna att W218 efter faceliftet är det bättre alternativet överlag, både för att den är nyare och för att den inte lider av lika många problem som W218 före faceliftet. På det hela taget är W218 byggd för att hålla, men bara om du gör det så.

Är Mercedes CLS bättre än Audi A7?

Audi A7 och Mercedes CLS är hårda rivaler eftersom de mer eller mindre presenterar samma upplevelse med ett annat tillvägagångssätt. BMW 6-serien brukade också ingå i den här gruppen, men BMW bestämde sig för att lägga ner den till förmån för BMW 8-serien som är både dyrare och kraftfullare än dessa två.

På det hela taget är A7 och CLS verkligen nära matchade. A7 är lite dyrare eftersom den är lite nyare. CLS är den bekvämare bilen och äldre människor föredrar den framför A7. A7 är lite mer ungdomlig, mer dynamisk, men den kan inte mäta sig med CLS när det gäller komfort.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts