2022 Mercedes EQS vs Porsche Taycan

Mercedes EQS är en av de nyaste och mest omtalade EV-bilarna på marknaden just nu medan Porsche Taycan är branschstandarden när det gäller lyxiga EV-sedaner. Ja, Tesla Model S kanske är snabbare och mer populär, men Taycan är och har alltid varit bilen att slå.

Mercedes EQS är en fullstor lyxig EV-sedan och är sannolikt den mest lyxiga och plyschigaste iterationen av en elbil hittills. EQS är också ett Mercedes teknikhus och den mest avancerade bil som Mercedes någonsin har byggt, främst tack vare det imponerande infotainmentsystemet Hyperscreen MB UX.

Porsche Taycan å andra sidan är inte alls lika lyxig eller bekväm, men den ser bättre ut och går också bättre. Taycan 4S i mellannivån är mycket mer engagerande att köra än EQS, för att inte tala om Taycan Turbo S i toppmodellen som ligger långt över EQS när det gäller körglädje.

Allt som allt bör du välja Mercedes EQS om du vill ha yttersta komfort och lyx och inte bryr dig om 0-60mph-tider och hur snabbt du kan gå genom ett hörn. Båda dessa elbilar tillhör toppskiktet på den nuvarande elbilsmarknaden, och båda är lika imponerande, men av mycket olika skäl.

2022 Mercedes EQS – planetens lyxigaste elbil

2022 Mercedes EQS är en fyrdörrars lyxig elektrisk sedan som hoppas kunna sätta lyxstandarderna för elbilsmarknaden på samma sätt som S-klassen är lyxriktmärket för ICE-världen. Även om EQS inte kan konkurrera med S-klass när det gäller komfort och utrymme känns EQS mer speciell, särskilt bakom ratten.

EQS erbjuds med två motorkonfigurationer, EQS 450 i instegsutförande och EQS 580 i topputförande. EQS 450 börjar på 102 310 dollar medan EQS 580 börjar på 119 000 dollar. 450:an har 329 hk medan 580:an har 516 hk. 450:an har en kapacitet på cirka 350 mil, men 450:an lyckades till och med klara upp till 422 mil på en enda laddning.

  Var kan jag få min Mercedes oljebyte?

580:an ska klara runt 320 miles max och båda kan laddas fullt ut via en snabb DC-laddare på drygt 40 minuter. EQS är omisskännligt en lyxbil och det är uppenbart att Mercedes inte har positionerat EQS som en sportbil.

EQS är klassledande när det gäller teknik och interiördesign som ingen annan elbil ens kan komma i närheten. EQS har också funktioner som luftreningssystem, fyrhjulsstyrning, ambient belysning och avancerad adaptiv farthållare med halvautonom funktion.

2022 Porsche Taycan – Den mest dynamiska elektriska sedanen på planeten.

Porsche Taycan kommer i två karossformer och några olika kraftkonfigurationer. Utbudet börjar med basmodellen Taycan för 82 700 dollar som erbjuder 270 mils räckvidd och 400 hk. Nästa i raden är Taycan 4S för 103 800 dollar med en räckvidd på 247 mil och 522 hk.

Taycan Turbo för 150 900 dollar erbjuder 670 hk och en beräknad räckvidd på cirka 250 mil medan den räckviddstoppade Taycan Turbo S kostar 185 000 dollar och den kommer med 750 hk och en beräknad räckvidd på cirka 200 mil på en enda laddning. Alla dessa kan också fås i Cross Turismo-karosstilen som kostar cirka 2 000 dollar mer än sedanen.

I samma ögonblick som du lägger ögonen på Taycan är du medveten om att det är en riktig sportbil, trots att den väger cirka 5 000 pund. Porsche har sett till att Taycan körs som en äkta Porsche ska och de flesta anser att den är mer dynamisk än Panamera.

  Aiways vs Audi - vilken är bäst?

Taycan är inte lika flashig som EQS på insidan, men det betyder inte att Taycan inte är otroligt lyxig också, det är bara det faktum att EQS är på en helt annan nivå. Taycan är heller inte alls lika fullmatad med funktioner som EQS, men den kommer med allt du kan förvänta dig av en toppmodern lyxbil.

Slutsats – Ta EQS om du vill ha lyx, ta Taycan om du vill ha en sportig körning.

Båda dessa elbilar är lika imponerande och är för närvarande de två mest spännande elbilarna enligt min mening. EQS är utan tvekan den lyxigaste elbilen på planeten, och om du värdesätter lyx framför sportighet är EQS det självklara valet.

Om du värdesätter räckvidd är EQS 450 det rätta valet eftersom den erbjuder mest räckvidd av alla modeller som nämns i den här artikeln. 450 är faktiskt det bästa valet av hela EQS-sortimentet eftersom du kan använda den extra prisskillnaden på 20 000 dollar för att utrusta 450:an ordentligt.

Om du däremot värdesätter en sportig körning är Taycan rätt väg att gå, eftersom den utan tvekan är den mest atletiska och bäst hanterande elektriska sedanen på marknaden och det bästa valet i serien är Taycan 4S eftersom den balanserar kraft och räckvidd på ett perfekt sätt.

FAQ-avsnitt

Kommer Mercedes Benz EQS AMG att vara snabbare än Taycan?

Mercedes har nyligen presenterat EQS 53 AMG som är den mest dynamiska och snabbaste EQS-modellen du kan köpa. EQS AMG har 650 hk vilket gör att EQS kan sprinta 0-60 mph på cirka 3,5 sekunder i bästa fall.

  Behöver Teslas olja?

Detta är verkligen snabbt, men en Porsche Taycan Turbo S med 750 hk klarar det på mindre än 2,5 sekunder.

Är Mercedes EQS bättre än en Tesla Model S?

Tesla Model S är snabbare, billigare, mer populär och enklare att använda tack vare Teslas Supercharger-nätverk. Model S är dock inte bättre än EQS eftersom EQS erbjuder en bättre och mer raffinerad upplevelse som helhet.

Teslas bilar är helt enkelt inte byggda tillräckligt bra för att de ska kunna matchas med EQS. Därmed inte sagt att Tesla gör dåliga bilar, tvärtom, de gör fantastiska bilar, men Mercedes gör det helt enkelt bättre.

Är Mercedes EQS bättre än Audi e-Tron GT?

Audi e-Tron GT erbjuder en otroligt liknande upplevelse som Taycan. Det beror på att båda är byggda på en gemensam VAG-plattform och de delar många komponenter mellan varandra. e-Tron är mer eller mindre en dämpad version av Taycan vilket innebär att den är mycket sportigare än EQS.

e-Tron GT är en av de snyggaste elbilarna på marknaden medan EQS är en av de konstigaste elbilarna på marknaden. På det hela taget är EQS verkligen mer imponerande som ett komplett paket medan e-Tron är en roligare bil att köra, äga och titta på.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts