Behöver Teslas olja?

Eftersom Tesla är ett helt elektriskt fordon är underhållskostnaden för Teslas ganska låg jämfört med andra lyxbilsmärken som Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Audi och Range Rover. Men behöver Teslas olja?

Ja, Teslas behöver olja men kräver inget oljebyte. Dessutom behöver de smörjolja och inte motorolja. Teslas har smörjolja i differentialen eller växelreduktionslådan. Så precis som andra helt elektriska bilar behöver Tesla-ägare inte kontrollera oljenivån eller göra ett oljebyte eftersom de är helt elektriska.

Dessutom är det viktigt att notera att själva motorerna inte har olja, men att lagren ad växlar har olja, vilket förklaras ovan. Dessutom kan oljan i lagren och kugghjulen bytas ut efter att ha kört över 100 000 mil i Tesla Model X- och Model S-fordon.

Vilka vätskor kräver Tesla?

Trots att Teslas är helt elektriska behöver de fortfarande olika vätskor för smörjningsändamål. Du hittar kylmedel och flytande smörjmedel. Dessa vätskor är dock förseglade för livet och kan inte bytas ut. Utöver detta har de kylmedel för luftkonditionering och bromsvätska.

Och eftersom Teslas har ett vanligt 12 V-batteri för nödfall som gör att bilen kan köra själv, styra och bromsa om huvudbatteriet skulle ha fallit bort, bör den ha batterisyra. Men som väntat är det också förseglat och kan inte nås på ett enkelt sätt.

Trots detta saknas flera vätskor som man normalt skulle hitta i en normal ICE-bil. Sådana vätskor är bland annat motorolja, växellådsvätska, kylarvatten eller frostskyddsmedel och naturligtvis bränsle.

Vad gör att underhållet av Tesla är billigare?

Teslaunderhåll är billigare eftersom den inte har många rörliga delar. Man uppskattar att Tesla har ungefär 17 till 20 rörliga delar. Å andra sidan har en traditionell ICE-bil över 2 000 rörliga delar. Med denna uppskattning är det lättare att förstå varför underhåll av en Tesla är mycket mycket billigare än underhåll av en vanlig lyxbil.

  Använder Tesla speciella däck?

Så om du äger en Tesla behöver du inte oroa dig för bränslefilter, konventionella oljebyten, utsläppskontroller eller byte av tändstift. Och eftersom Tesla är en helt elektrisk bil är saker som byte av bromsbelägg ovanliga på grund av den regenerativa bromsningen som avsevärt minskar slitaget på bromsarna.

Vilka Tesla-delar kräver underhåll och efter hur lång tid?

Som tidigare nämnts har Tesla färre rörliga delar, vilket innebär att kostnaden för reparation och underhåll är något lägre än för elbilar. Vissa Tesla-delar behöver dock mer uppmärksamhet än andra. Dessa inkluderar bland annat:

 • Högeffektivt partikelfilter eller HEPA-filter.
  Om din Tesla är utrustad med ett högeffektivt partikelluftfilter måste du byta ut det vart tredje år.
 • Luftfilter i kupéutrymmet
  Arbetet med ett kabinluftfilter är att förhindra att pollen, vägdamm, industriellt nedfall och andra partiklar kommer in genom ventilerna. Tesla rekommenderar att du byter kabinluftfiltret vartannat år i Tesla Model 3&Y och vart tredje år i Tesla Model S&X.
 • Däckrotation, balansering och hjuljustering
  Tesla rekommenderar att du roterar dina däck efter varje 10 000 mil. Men om du kör aggressivt och din bil har en skillnad i mönsterdjup på cirka 2/32 tum eller mer, måste du rotera dem. Aggressiv körning orsakar för tidigt däckslitage och kan kräva frekvent däckservice. Däckrotation kostar cirka 35 till 100 dollar beroende på modell.
 • Service för luftkonditionering
  Tesla kräver att användarna servar luftkonditioneringen vart tredje till sjätte år, beroende på Tesla-modell. Service av luftkonditioneringen bidrar till att byta ut A/C:s torkmedelspåse för att få lång livslängd och effektivitet. Om du har en Tesla Model 3 bör du serva den vart sjätte år, Tesla Model Y vart fjärde år och Tesla Model S&X vart tredje år.
 • Test av bromsvätska
  För att bilen ska fungera optimalt rekommenderar Tesla att användarna kontrollerar om bromsvätskan har föroreningar vartannat år och byter dem vid behov.
 • Vintervård
  Tillverkaren kräver att Tesla-ägare i kalla områden rengör och smörjer alla bromskålar under 12 500 mil eller årligen.
  Varför finns det inget reservdäck i en Tesla?

FAQ

Kräver Tesla en årlig underhållstjänst?

Nej, Tesla behöver ingen årlig underhållstjänst som de flesta ICE-bilar. De flesta Teslas behöver dock servas efter var 12 000:e mil. Men innan du tar din bil till ett Tesla-servicecenter nära dig kan du kolla in dess planerade serviceunderhåll i användarhandboken.

Kan jag ogiltigförklara min Tesla-garanti om jag inte tar bilen till service?

Det beror på vilken typ av garanti du har tagit. Om det är en begränsad garanti för nya fordon eller en begränsad garanti för begagnade fordon påverkas ingen av dem. Om du däremot har tagit en garanti som omfattar ett utökat serviceavtal kan garantin påverkas.

Använder Tesla bränsle?

Nej, Tesla använder inte bränsle. Teslas viktigaste försäljningsargument är att de är helt elektriska. Dessutom drivs de av batterier som laddas från en laddningsstation eller ett eluttag hemma. Därför behöver de inte bensin eller bränsle för att fungera.

Vad händer om en Tesla tar slut på laddning?

När din Teslas strömförsörjning blir mycket låg föreslår bilen laddningsplatser i ditt område, till exempel närmaste Tesla-superladdningsstation. Förutom det meddelar den dig när du börjar komma utanför räckvidden för den närmaste Tesla-superladdningsstationen. En annan sak som händer när din Tesla tar slut på laddning är att den inte kommer att hålla konstant motorvägsfart.

Vad kostar det att underhålla en Tesla?

Till skillnad från traditionella bränslebilar utsätts Tesla inte för särskilt mycket slitage, vilket innebär att det finns färre delar att oroa sig för när du kör flera mil. Saker som oljefilter kommer inte att bytas efter några kilometer eftersom den här bilen är helt elektrisk.

  Kommer en Tesla att hålla i 10 år?

Oavsett detta måste Tesla fortfarande underhållas och tillverkaren rekommenderar att du underhåller din bil efter var 12 000:e mil. Tidigare krävde Tesla ett årligt underhåll, men det är inte längre fallet. Några av de Tesla-delar som måste inspekteras regelbundet är däck, luftfilter i kupén, bromsvätsketest och luftkonditioneringsservice.

I genomsnitt måste du spendera nära 300 dollar per år för att underhålla en Tesla. En av de delar som du måste underhålla årligen är däckrotation. Andra vanliga reparationer är byte av syrgassensor, hjullager, bromskalliber och fönstermotorregulator.

Sammanfattning

Så om du har undrat om Tesla behöver olja eller inte, så vet du det nu. Tesla behöver olja men inte motorolja för att driva motorn. Dessutom är oljan i Tesla inte tänkt att bytas, men om det uppstår ett fall som kräver att den byts bör det göras av ett proffs.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts