Aiways vs Audi – vilken är bäst?

Att jämföra Audi och Aiways är som att jämföra Samsung med en kinesisk smartphone som du aldrig hört talas om. Det betyder inte att Aiways är ett dåligt företag och att du inte bör bekanta dig med det, det är snarare det faktum att de inte är utformade för att falla inom samma kategori.

Audi är en välkänd tillverkare av lyxbilar i premiumklassen som omfattar alla segment som finns. De gör subkompakta hatchbacks som Audi A1 samtidigt som de tillverkar sugkraftiga superbilar som R8 eller fullstora executive sedans som flaggskeppet Audi A8.

Aiways å andra sidan erbjuder för närvarande två modeller, Aiways U5 och Aiways U6, som är mycket lika förutom den yttre stilen. Aiways är ett kinesiskt elbilsstartupföretag som sysslar med att göra prisvärda massproducerade elbilar på ekonominivå och knappt någon vet att de existerar.

Detta kommer säkert att förändras under de kommande åren eftersom både U5 och U6 är ganska konkurrenskraftiga med tanke på priset. Hur som helst är Audi liga över Aiways i nästan alla segment eftersom de tillverkar bilar som kostar mycket mer pengar och erbjuder mycket mer i processen.

Aiways – Översikt över varumärket

På drygt tre år lyckades Aiways designa och tillverka elbilen U5 från grunden, vilket visar hur seriösa Aiways är när det gäller att tillverka bilar. U5 ska börja runt 45 000 dollar när den äntligen når den amerikanska marknaden, och för det priset är det inte många bilar som kan konkurrera med U5.

U5 erbjuder ett 63 kWh-batteri som ska räcka till 250 WLTP-mil mellan två laddningar. Du kan ladda U5 från 20 % till 80 % på drygt 30 minuter om du stöter på en snabb DC-laddare medan långsam AC-laddning tar cirka 8-10 timmar.

  Vilken inkomstklass köper Volvo vs. Audi?

Alla U5-modeller erbjuder för närvarande en enda elmotoruppsättning som ger cirka 201 hk eller 150 kW. Det bästa med U5 är det utrymme den erbjuder för priset eftersom den lätt slår alla elbilar från detta segment.

Som sådan kommer vi säkert att höra talas om Aiways i framtiden om de fortsätter att erbjuda billiga och konkurrenskraftiga bilar. Det är värt att nämna att U5 inte erbjuder ett säkerhetsbetyg som är värdigt även priset på 45 000 dollar, men detta kommer att förändras med kommande modeller enligt Aiways.

Audi – Översikt över varumärket

Audi har tillverkat bilar i mer än 100 år, vilket innebär att Audi vet ett och annat om hur man tillverkar bilar. Med tanke på att Audi backas upp av VAG som är ett av världens största fordonskonglomerat kan man lugnt säga att Audi är ett av de mest populära bilmärkena på planeten.

Audi Q4 e-Tron är den närmaste konkurrenten till Aiways U5, och den kostar ungefär lika mycket pengar. U5 är dock både större och rymligare även om Q4 erbjuder ett större batteri på 83 kWh.

Audi säger att du kan ladda Q5 från 5 % till 80 % med en snabb DC-laddare på bara 38 minuter, vilket är något jämförbart med U5. Audi säger också att Q4 ska klara cirka 240 mil på en enda laddning vilket också är ganska nära U5.

På det hela taget tillverkar Audi lyxbilar som verkligen är mer sofistikerade än vad Aiways för närvarande erbjuder. Det är därför dessa två märken inte kan jämföras på ett berättigat sätt eftersom Audi är en liga över i nästan alla avseenden.

  Tillverkar Volvo elbilar?

Kinesiska startup-varumärken för elbilar i framtiden

Kinesiska startup-varumärken för elbilar börjar översvämmas av både den europeiska och brittiska marknaden med konkurrenskraftigt prissatta och ganska frestande elbilar. De flesta av dessa märken betraktas fortfarande som tveksamma eftersom de ofta verkar vara för bra för pengarna, och det är sant i vissa avseenden som t.ex. säkerhet.

EURO NCAP är den ledande europeiska organisationen för krocktester som fokuserar på att testa alla nyare bilar som når den europeiska marknaden. De testade också de flesta av dessa kinesiska elbilsstartande märken och resultaten visade att vissa av dem inte är värda ett 5-stjärnigt eller ens ett 4-stjärnigt säkerhetsbetyg.

Alla märken som drabbats av undermåliga säkerhetsresultat har svarat genom att säga att de redan arbetar med att lösa detta. Om de gör det, och det verkar som om de kommer att göra det, kommer dessa bilar sannolikt att fortsätta att översvämmas av marknaderna i EU, Storbritannien och USA eftersom de erbjuder mycket för pengarna.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Aiways U5?

Du bör alltid testa en bil grundligt innan du bestämmer dig för att ta steget och köpa den. Det är dock säkert att säga att U5 erbjuder massor av 2000-talets teknik och komfortfunktioner till ett ganska konkurrenskraftigt pris.

Hur som helst är det viktigt att betona att U5 inte är den säkraste bilen som finns och det är aldrig en bra idé att snåla på säkerheten, särskilt om du köper en familjebil. Du bör vänta lite längre och se om Aiways löser alla dessa problem och sedan kan du överväga att köpa bilen om du gillar den.

  Audi RS4 Tillförlitlighet

Ska jag köpa Audi Q4 e-Tron?

Audi Q4 e-Tron är starkt baserad på VW:s ID .4, och det är ganska uppenbart så fort du lägger ögonen på bilen. Q4 kostar visserligen runt 4 000 dollar samtidigt som den är mer eller mindre samma bil, vilket innebär att du betalar premien för att få märket.

Q5 ska klara cirka 240 mil enligt Audi, men så är inte fallet då Q4 snarare kommer att erbjuda cirka 200 mil realistiskt sett. Som sådan bör du köpa Q4 om du är intresserad av en stadsbil, men det är inte den bästa långkörningsbilen av uppenbara skäl.

Är elbilar bättre?

Elbilar är i teorin bättre än ICE- och laddhybrider eftersom de är renare, smidigare och lättare att underhålla. De erbjuder högre förutspådda tillförlitlighetsresultat och de är lika eftertraktade om inte ännu mer i vissa fall.

Att äga en elbil kräver dock att du gör många kompromisser på daglig basis, och det är inte något som alla är villiga eller kan göra. Som sådan kan elbilar vara bättre om du kan utnyttja elbilsplattformen fullt ut, om inte är ICE-bilar och hybrider fortfarande ditt bästa alternativ.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts