Vilken Mercedes har två batterier

Vilken Mercedes har två batterier

De flesta bilar har ett enda batteri under huven eller i bagageluckan. Men vissa äldre Mercedes-modeller som S, CLS, CL, SL eller E-Klass har batterier både i bagageluckan och under huven, eller ibland i passagerarens fotutrymme.

Detta beror på det ökade elbehovet i vissa Mercedes-modeller på grund av många funktioner och tillbehör. Batteriet framtill kallas startbatteriet och det bakre batteriet kallas konsumentbatteriet.

Dessa batterier styr olika aspekter av fordonet, och Mercedes ville se till att denna dubbla batteriuppsättning kan driva alla de lyx- och säkerhetsfunktioner som finns i dessa modeller fullt ut.

Startbatteri

Ett startbatteri används som namnet antyder för att starta motorn. Dessa batterier skiljer sig från andra på grund av deras förmåga att ge mycket energi vid den första starten. Detta innebär att dessa batterier endast används ibland för att ge en större kapacitet.

Dessa batterier består av en mängd tunna blyplattor, dessa plattor är särskilt utformade för sådana tillfälliga scenarier med kortvarig användning av stor kapacitet. Dessa batterier lämpar sig inte för längre, jämnare effektbehov.

Det är anledningen till att Mercedes beslutade att en bra idé skulle vara att använda ett extra batteri för längre och jämnare strömbehov. På så sätt kommer startbatteriet endast att användas för att starta bilen och för vissa andra specifika kortvariga strömbehov, vilket skulle öka batteriets livslängd.

De flesta Mercedes-modeller använder ett startbatteri av AGM-typ som klarar höga tillbehörsbelastningar, men de modeller som har två batterier använder vanligen specifika bly-syra startbatterier. Mercedes rekommenderade batterimärken är Mercedes-Benz, Exide, AC Delco, Optima, Bosch och Varta.

  Vilken är den smidigaste Mercedes SUV:n?

Konsumentbatteri

Som tidigare nämnts är syftet med konsumentbatteriet att driva all tilläggselektronik med ett jämnt fördelat effektbehov. Detta innebär att detta batteri är det vanliga AGM-batteriet som är särskilt utformat för att leverera kontinuerlig el till A/C, lampor, radio, kameror, sensorer, radar osv.

Vissa modeller som SL-klass (R230) eller S-klass W221 är mer strömkrävande än andra. SL-modellen har ett utdragbart fast tak som förbrukar mycket energi när det är i drift. På grund av detta, och det faktum att många ägare tenderar att inte köra SL:s alltför ofta innebär att denna modell kan ta slut på strömmen lite för tidigt.

Om du inte kör SL på ett tag kan konsumentbatteriet laddas ur till den grad att själva bilen börjar stänga av många av sina funktioner, men tack vare startbatteriet kommer du fortfarande att kunna starta bilen.

Detta är ett vanligt problem för många exotiska bilar som tenderar att erbjuda mindre batterier av viktbesparingsskäl. Och nästan alla tillverkare rekommenderar att du alltid har din bil på en trickle laddare, och C-Tek är en av de ledande tillverkarna av trickle laddare på marknaden.

Hur man byter ett bilbatteri

De flesta batterier håller i ungefär 3-6 år, och om du märker att dina strålkastare blir svagare eller att några av bilens tillbehör tappar ström betyder det att det är dags att byta batteri. Men i dagens tid med Covid-restriktioner är det inte så lätt att bara gå in i en bilverkstad och kräva ett batteribyte.

  Vilka Mercedes-modeller är kupéer?

Du kan byta batteriet själv genom att följa dessa enkla steg. Först och främst bör du parkera bilen på en plan yta som inte är omgiven av vatten, gnistor, öppna lågor eller trafik. Ta ut nyckeln ur tändningen, parkera bilen, öppna huven och koppla bort det gamla batteriet.

Du bör också använda skyddshandskar på grund av bilbatteriets sura egenskaper. Koppla alltid bort den negativa kabeln först för att undvika elektriska kortslutningar. En negativ kabel är vanligtvis svart och innehåller en synlig – beteckning på den. Först därefter kan du koppla loss den positiva (+, röd) och säkra dem med kabelbinder.

Lossa på kontakterna och ta ut batteriet. Ta sedan det nya batteriet, smörj polerna och fäst det i fästet. Anslut den positiva kabeln först, och se till att kabeln inte rör något inuti bilen. Anslut sedan den svarta kabeln på samma sätt, sätt på locket, stäng huven och starta bilen.

FAQ-avsnitt

Vilka batterier finns i de senaste Mercedes-modellerna?

Moderna Mercedes-modeller använder äkta Mercedes litiumjonbatterier. Dessa batterier är särskilt utformade för Mercedes Benz-modeller, och ingen annan batteritillverkare tillverkar batterier enbart för Mercedes-modeller.

Detta innebär att dessa batterier är det bästa valet om du kör en modern Mercedes. Dessa batterier uppfyller alla de högsta standarder som krävs för krafthungriga Mercedes-modeller. Många andra batterier gör också susen, men dessa batterier är säkert de som rekommenderas av Mercedes.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Hur ska jag göra mig av med mitt gamla bilbatteri?

Bilbatterier innehåller giftigt bly och syra, vilket säkert innebär att du inte bara kan slänga dem var som helst. Dessa batterier bör alltid återvinnas. De flesta batteributiker och återförsäljare tar vanligtvis emot ditt gamla batteri för återvinning när du köper ett nytt.

Många återförsäljare säljer batteriet till dig för mindre pengar om du lämnar in ditt gamla batteri. Detta för att uppmuntra många ägare att välja batteriåtervinning eftersom dessa batterier är extremt skadliga för miljön och även för människors hälsa.

Är bilbatterier farliga?

Bilbatterier avger vanligtvis vätgas vid laddning. Denna gas är extremt brandfarlig, så en liten gnista kan orsaka batteriexplosioner. När du startar en bil får du dessutom aldrig ansluta båda kablarna till batteriet när du startar en bil.

Anslut den positiva kabeln, den negativa kabeln ska anslutas till fordonets jord på avstånd från batteriet för att undvika explosioner. Du bör också bära skyddsglasögon och handskar när du pysslar med batteriet, bara för att vara säker på att inget går fel.

Undvik kontakt med eventuella spill från batteriet och hantera dem endast med kraftiga skyddshandskar. Dessutom får du inte starta ett fruset batteri med starthjälp, eftersom detta också kan leda till en explosion.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts