Vilka Mercedes-modeller är kupéer?

Vilka Mercedes-modeller är kupéer?

Ursprungligen var en coupé en personbil med lutande tak och två dörrar, men numera förknippas en coupé mest med den lutande takdelen av designen, inte nödvändigtvis med dörrarna. Mercedes, BMW, Audi och många andra tillverkare har börjat marknadsföra 4-dörrars bilar som kupéer, även SUV:er.
Mercedes Benz coupéutbud består av CLA Coupe, C-Klass Coupe, E-Klass Coupe, CLS Coupe och den nedlagda S-Klass Coupe. SUV-utbudet består av coupévarianter av GLC och GLE. Dessutom är AMG GT 2-dörrars och AMG GT 4-dörrars varianten sportbilscoupéer.

Traditionella Mercedes kupéer

I det traditionella Mercedes Coupé-utbudet är C-Klass Coupé den första kupén. Ursprungligen erbjöds C-klassen som sedan- eller kombivarianter. Men år 2000 introducerade Mercedes C-class Sport Coupe-versionen som döptes om till CLC fram till 2011, då Mercedes började använda beteckningen C-class Coupe.
Den nuvarande C-Klass Coupe börjar som C300 för cirka 50 000 dollar och toppmodellen av C-Klass Coupe är C 63 S AMG, som börjar på cirka 80 000 dollar. Nästa i raden är den mellanstora E-klass Coupé som introducerades 1996 och som strax därefter blev en av de mest populära Mercedes Coupéer som någonsin byggts.
Den nuvarande E-klass Coupé börjar med E450 Coupé som kostar cirka 65 000 dollar. Toppmodellen E-class Coupe är E450 4-Matic som kostar cirka 68 000 dollar. Det är värt att nämna att Mercedes endast erbjuder E63 AMG-varianten för sedanen eller kombivarianten, inte coupén.
Mercedes Coupé i toppklass brukade vara S-klass coupé, som lades ned 2021 med ett utgångspris på 141 000 dollar för S 560 4-Matic och cirka 173 000 dollar för S63 AMG Coupe. Nyligen släppte Mercedes den nya S-klassen (W223), men det är fortfarande oklart om Mercedes planerar att släppa coupévarianten överhuvudtaget.

  Tillverkas Mercedes fortfarande i Tyskland?

Mercedes SUV Coupéer

År 2008 släppte BMW X6 som den främsta sportiga ”coupéliknande” SUV:n. Sedan dess har segmentet för coupé-SUV:er fått ett otroligt uppsving i popularitet. Mercedes insåg snart vilken dragningskraft X6:an får och 2015 drog Mercedes upp locket på den helt nya GLE Coupe och många andra tillverkare följde snart efter.
Den minsta Coupe SUV som Mercedes erbjuder är GLC Coupe, en smidigare version av GLC som släpptes 2019. Sortimentet börjar med GLC 300 4-Matic Coupe för cirka 51 000 dollar. Den högst utrustade all singing all dancing GLC Coupe är GLC 63 AMG S Coupe som kostar cirka 85 000 dollar.
Nästa i raden är den tidigare nämnda GLE Coupe. GLE Coupe introducerades 2015 och har sedan dess blivit en ganska populär Mercedes SUV. Den är lite som en blandning av en E-klass Coupe och den vanliga GLE SUV:n.
Utbudet börjar med GLE 450 i Europa, men i USA är ingångsmodellen GLE 53 AMG för cirka 76 000 dollar. I båda fallen är toppmodellen GLE Coupe GLE 63 AMG S Coupe som kostar cirka 128 000 dollar i grundpris.

Mercedes sportbilar kupéer

Mercedes erbjuder för närvarande två olika kupéer med olika karosseristilar för sitt sportbilssegment, AMG GT 2-dörrars och AMG GT 4-dörrars. Dessa bilar är mestadels en produkt av AMG-avdelningen och de är i första hand inriktade på att ge den högsta prestandaförmågan av alla Mercedes-modeller.
Den 2-dörrars AMG GT börjar som GT coupé för cirka 120 000 dollar och går hela vägen upp till den mycket dyra AMG GT Black Series som förväntas kosta cirka 400 000 dollar. AMG GT är toppen av Mercedes sportbilsteknik och den börjar också närma sig slutet av sin livstid.
Den 4-dörrars coupéversionen av AMG GT är något av en blandning av CLS och den tidigare nämnda AMG GT. Den 4-dörrars AMG GT Coupe börjar med AMG GT 43 4-dörrars Coupe för cirka 90 000 dollar. Toppen av den 4-dörrarsversionen är AMG GT 63 S 4-dörrars Coupe som kostar så mycket som 171 000 dollar i grundpris.

  Vilken är den bästa Mercedes S-klass som någonsin tillverkats?

När en coupé inte är en coupé

Är det fel av Mercedes att kalla en 4-dörrars bil eller SUV för coupe?

Tekniskt sett har Mercedes fel. Men det är alla andra tillverkare som gör det också. Beteckningen coupé var, som namnet ursprungligen antyder, en 2-dörrars bil med lutande taklinje, men numera är det ett marknadsföringsverktyg för att öka attraktionskraften och få sortimentet att verka mer varierat än vad det verkligen är.
En SUV är inte en coupé, men om den fungerar bra för försäljningsavdelningen, och det gör den, så är den en coupé. Det är en SUV-infekterad verklighet vi lever i, och den börjar bara öka, så du kan förvänta dig att massor av SUV:er med coupéer kommer ut på marknaden under de kommande åren.

Vad är skillnaden mellan CLS och AMG GT 4-dörrars coupé?

Vid en första anblick verkar de här två bilarna kryssa i samma rutor, så det kan tyckas som om Mercedes skapat två olika bilar för samma syfte. Och till viss del är det faktiskt sant, men Mercedes ser till att inte erbjuda CLS som 63 AMG-version eftersom det skulle kunna störa försäljningen av AMG GT 63 4-dörrars.
CLS marknadsförs som en mer lyxig bil för gamla gubbar, och AMG GT 4-dörrars bilen marknadsförs som en mer spännande sportbil som är mer lik AMG GT med två dörrar än CLS.

  Vilka är de sportiga Mercedes-modellerna?

Hur ser framtiden ut för segmentet coupébilar?

Som tidigare nämnts lever vi i en SUV-härskande verklighet som bara börjar ta fart. Många biltillverkare utvecklar fler och fler SUV:er, och de mindre populära segmenten (varav ett är coupé-segmentet), avvecklas långsamt.
En tydlig indikation på detta är osäkerheten kring lanseringen av S-klass Coupe. Som det ser ut just nu är chanserna att få se en ny S-klass Coupe små till obefintliga. Det traditionella Mercedes Coupé-segmentet som en gång i tiden hade utmärkta och imponerande försäljningssiffror visar påtagliga tecken på minskad popularitet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts