Är Volvo XC90 en bra bil?

Volvo XC90

Volvo XC90 är en mellanstor lyxig SUV som är Volvos flaggskepp och som är gjord för att konkurrera med BMW X5, Audi Q7 och Mercedes Benz GLE-klass. XC90 är ett av Volvos mest populära erbjudanden vilket innebär att det verkligen är en bra bil.

XC90 finns med kraftfulla men effektiva bensinmotorer medan hybridalternativen är både de mest kraftfulla och mest ekonomiska. Designmässigt levererar XC90 verkligen, eftersom den lätt är en av de snyggaste premium-mellanstora SUV:erna på marknaden. Interiören är inte annorlunda eftersom den också innehåller vackra designdetaljer med massor av högkvalitativa material.

När det gäller tillförlitlighet lider XC90 inte av så många problem, men det finns några problem som verkar vara relativt allvarliga och vanliga. Dessa inkluderar transmissionsproblem, problem med automatiska bromsar, för tidigt däckslitage, luftfjädringsproblem och läckor i drivlinan.

Värdemässigt är XC90 hyfsad med tanke på sin marknadspositionering, men den är fortfarande utom räckhåll för de flesta. XC90 kan fås med upp till sju sittplatser vilket gör den till en extremt praktisk bil. Lastutrymmet är också enormt medan sikten är utmärkt.

Volvo XC90 – Drivlinan

Volvo XC90:s bensinmotoruppsättning består av en 2,0 liters 4-cylindrig motor i olika inställningstillstånd. Instegsmodellen B5 har 250 hk medan XC90 T8 Twin Engine har 320 hk och är den mest kraftfulla bensindrivna XC90-modellen. Alla dessa kommer med AWD och en sofistikerad 8-växlad automatisk växellåda.

XC90:s dieselmotoruppsättning består återigen av en 4-cylindrig 2,0 l 4-cylindrig motor, men effekten är upp till 225 hk. På vissa marknader kommer diesel XC90-modellerna till och med med en FWD-uppställning, vilket inte är något man vill ha från en stor SUV. Hur som helst finns den 8-växlade växellådan också i alla dieselmodeller.

  Vilken är den mest pålitliga Volvo?

De mest imponerande motoralternativen för XC90 är hybriderna. Alla XC90-hybridmodeller använder också en 2,0 l fyrcylindrig motor, men med de tillagda elmotorerna för en maximal kombinerad effekt på upp till 455 hk. Gasdrivna XC90 bör ge cirka 30MPG, diesel XC90 bör ge cirka 40MPG, medan hybrid XC90 kan ge uppemot 100MPG.

Volvo XC90 – Design och chassi

XC90 använder sig av en minimalistisk design både på insidan och utsidan vilket skiljer den från sina mer blingiga konkurrenter som BMW X5 och Mercedes GLE. Detta innebär att XC90 ser lite mer under radarn även om den utstrålar klass och sofistikering, särskilt de högre modellerna.

Interiört prioriterar XC90 ergonomi och kvalitet, vilket är uppenbart så fort du kliver in i kupén. Allt är klätt med högklassiga material som läder, aluminium och svart pianoplast. XC90 erbjuder ett väldesignat och funktionellt infotainmentsystem införlivat i en central bredbildsskärm i porträttformat.

Chassi- och fjädringsinställningen i XC90 är inriktad på komfort och tystnad vilket gör att den inte är så dynamisk. I sin klass erbjuder XC90 den tråkigaste körupplevelsen eftersom den mer eller mindre isolerar dig från allt som bilen gör, vilket vissa förare älskar medan andra hatar det.

Volvo XC90 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volvo XC90 är en pålitlig bil för det mesta vilket innebär att problem med XC90 inte förekommer så ofta. Men när de gör det kan de vara allvarligare än hos konkurrenter som BMW X5 och Mercedes GLE. De vanligaste problemen med XC90 är transmissionsrelaterade, drivlinorelaterade och luftfjädringsrelaterade.

  BMW ix3 VS Volvo XC40 - Vilken är bäst?

Det är också värt att nämna att XC90 lider av att gå igenom däck i en alarmerande takt, vilket verkligen är ett problem med tanke på att däcken till XC90 kan kosta nära 2 000 dollar. XC90 lider också av problem med automatisk bromsning där bilen stannar utan någon uppenbar anledning.

Volvo XC90 – Värde och praktiska egenskaper

När den här artikeln skrivs kan XC90 fås för runt höga 20 000 dollar eller låga 30 000 dollar för exemplar med högre körsträcka och äldre exemplar medan de nyare modellerna tenderar att kosta mer än dubbelt så mycket. Detta innebär att XC90 helt och hållet konkurrerar med sina tyska konkurrenter även när det gäller priset.

Praktiskt sett är XC90 en av de bästa bilarna i sin klass eftersom den erbjuder enorma mängder utrymme samtidigt som den kan fås med upp till sju platser. Sikten är fantastisk och det är även de invändiga kubb- och förvaringsutrymmena, vilket innebär att XC90 är en utmärkt bil för bilresor.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Volvo XC90?

Om du är på marknaden för en mellanstor lyxig familje-SUV är XC90 verkligen värd att ta en titt på. XC90 är bättre än sina konkurrenter när det gäller effektivitet, säkerhet, utrymme och eventuellt även design. Vissa människor föredrar XC90:s minimalistiska inställning eftersom den inte sticker ut för mycket, åtminstone inte lika mycket som en Mercedes GLE.

  2022 Audi Q5 vs Volvo XC60

Å andra sidan föredrar vissa människor en mer speciell upplevelse, vilket vissa skulle kunna säga saknas i XC90. Många vill gärna hoppa över XC90 eftersom den bara kommer med fyrcylindriga motorer, särskilt eftersom det är en stor SUV. Hur som helst kan dessa 4-cylindriga motorer gå över 400 hästkrafter.

Är Volvo XC90 säker?

Volvo XC90 är verkligen en riktigt säker bil eftersom den levereras med alla nödvändiga säkerhetsalternativ från 2000-talet. Dessutom är hela konstruktionen av XC90 i linje med alla de senaste säkerhetsstandarderna och kraven, vilket gör XC90 till en av de säkraste moderna SUV:erna.

XC90 är trots allt en Volvo och Volvo är ett märke som är känt för att göra några av de säkraste bilarna på planeten.

Hur länge kan en Volvo XC90 hålla?

Det är ganska svårt att säga hur länge en relativt modern bil kan hålla, men när vi tar en titt på den tidigare generationen XC90 ser vi exempel som bekvämt klarar över 200 000 mil. Om den nuvarande XC90 är minst lika bra som den äldre kommer den sannolikt också att passera 200 000 milsgränsen med lätthet.

Hur som helst bör du underhålla den om du vill att den ska hålla hur många mil som helst. XC90 kostar inte en förmögenhet att underhålla om du gör allting på rätt sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts