Är Volvo eller Audi bättre?

Både Volvo och Audi är lika bra i sina respektive kategorier, men Volvo erbjuder lyx med bättre säkerhetsfunktioner till ett mycket lägre pris.

Båda dessa biltillverkare är lyxbilsmärken. Volvos huvudfokus har alltid varit lyx med de bästa säkerhetsfunktionerna och mindre sportigt utseende och prestanda. Audi å andra sidan erbjuder futuristisk interiör och hög prestanda, men till en mycket högre prisklass. Därför handlar det om köparnas preferenser vilket märke som passar dem bäst.

Volvo vs. Audi när det gäller säkerhet

Bilars säkerhet kan delas upp i två typer av säkerhetsfunktioner:

 • De funktioner som förhindrar olyckor i första hand.
 • De funktioner som hjälper en bil om en olycka har inträffat.
  Säkerheten i Volvo och Audi är ganska hyfsad, men Volvo vinner alltid när det gäller säkerhet på grund av deras höga fokus på bilarnas säkerhet. Bilarnas säkerhet mäts av vissa ideella organisationer som syftar till att ge de bästa säkerhetsbetygen för bilar.

Volvo utmärker sig på säkerhetsområdet

Det svenska företaget Volvo lägger stor vikt vid säkerhetsfunktioner och säkerhetsmätningar. De har skapat sig ett namn på grundval av sina topprankade säkerhetsfunktioner. Volvo har till och med en egen anläggning för bilkrascher i Göteborg, som är en av de mest avancerade anläggningarna när det gäller krocktester. På anläggningen genomförs i genomsnitt 400 biltester per år.

Eftersom Volvo är det mest avancerade märket när det gäller säkerhet används Volvos anläggning för krockprovningar även av andra bilföretag som Aston Martin, Jaguar och Land Rover. Säkerhetsfunktionerna i Volvos bilar har alltid varit de bästa. De lägger så mycket fokus på säkerhet att de till och med uppfann några universellt använda funktioner som trepunktsbälten, uppblåsbara gardiner, system för att upptäcka döda vinkeln med mera.

  Bästa oljan för Audi A4 B7 och B8

Volvos bilar har alltid bedömts som de bästa när det gäller säkerhet och har vunnit många utmärkelser av säkerhetstesterna. De har ett genomsnittligt USN-säkerhetsbetyg på 9,90 av 10. Detta gör dem verkligen till ett av de bästa och säkraste bilmärkena någonsin.

Audi har hyfsade säkerhetsfunktioner

Tyska bilmärken har alltid varit bra lyxbilar med bra säkerhetsfunktioner. Audi är inte heller något undantag. De har vunnit säkerhetsutmärkelser och är klassade med fulla stjärnor när det gäller säkerhet. De har till och med förbättrat sina säkerhetsfunktioner under de senaste åren. Audi har ett genomsnittligt USN-säkerhetsbetyg på 9,56 av 10.

De har haft ett problem med sitt bromssystem under de senaste åren. De har dock åtgärdat dessa problem och förbättrat kvaliteten på bromsarna på senare tid. De har infört vissa funktioner som pre-sense-förarassistans tillsammans med de redan existerande andra säkerhetsfunktionerna som adaptiv farthållare och ett system med toppsiktskameror. Allt detta gör Audi-bilar ganska säkra.

Volvo vs. Audi när det gäller tillförlitlighet

Tillförlitlighet hos bilar innebär att en bil är konsekvent när det gäller prestanda. God tillförlitlighet innebär ett mindre antal bilhaverier och god bränsleekonomi. Tillförlitlighet är en stor faktor att ta hänsyn till när man köper en bil. Den allmänna kundservicen och priset på reparationer bidrar också till det.

Volvo: Tillförlitlig med undantag

Volvo är ett ganska pålitligt alternativ när det gäller att köpa en bil. Volvo, som är ett lyxmärke, rankas inte som bäst när det gäller tillförlitlighet. Det har ett betyg över genomsnittet på 127 av ReliabilityIndex, som rankar Volvo på plats 23 av 40 bilmärken. Consumers Reports har dock blandade omdömen om Volvo och ger över genomsnittligt betyg till S60, V60 och XC40, men under genomsnittligt betyg till XC90, vilket gör den till en av de minst tillförlitliga bilarna.

  Audi A3 tillförlitlighet

Audi: hygglig, men blandade betyg för tillförlitlighet

Audis sportiga utseende och prestanda gör dem ganska kända, men de har haft många problem med tillförlitligheten. Vissa Audi-modeller har presterat ganska bra i tillförlitlighetsbetyg och ReliabilityIndex rankar dem på plats 34 av 40 märken. Consumer Reports rankar dem dock också hyggligt. Överlag har Audi blandade omdömen om tillförlitlighet.

Bedömning

Båda dessa biltillverkare erbjuder bra säkerhetsfunktioner, men Volvo är klart överlägset när det gäller antalet och kvaliteten på säkerhetsfunktionerna. Båda har exceptionella USN-säkerhetsbetyg, men Volvo ligger något före Audi. Om vi tittar på IIHS- och NHTSA-betyg så vinner Volvo även här. Därför vinner Volvo när det gäller säkerhet.

Båda har tillfredsställande resultat när det gäller tillförlitlighet. De har gjort framsteg i lyxsegmentet, men måste arbeta med tillförlitligheten. Men om vi tittar på alla faktorer som gör en bil tillförlitlig som reparationskostnader, som är 987 dollar för Audi och 769 dollar för Volvo, är Volvo helt klart den billigare bilen att driva.

Om vi pratar om interiör- och exteriördesign, så vinner Audi i detta segment. De har stort fokus på futuristisk inredningsdesign och några av de bästa exteriöra designerna. Med det sagt är dock Volvo inte alltför långt efter Audi i detta.
De tillverkar också några av de bästa lyxbilarna med bra komfortfunktioner när det gäller säkerhet och återförsäljningsvärde vinner Volvo helt klart. Volvo är också mycket billigare och mer prisvärd än Audi. Audi vinner dock i vissa Consumer Reports och andra sajter. Därför beror det på köparna vad de föredrar. Bättre säkerhet och reparationskostnader? Välj Volvo. Sportigt utseende och hög prestanda? Välj Audi.

  Är Audi eller BMW mer prestigefyllda?

FAQ

Är Volvo bättre än tyska bilar?

Volvo har alltid varit bättre när det gäller tillförlitlighet och hållbarhet jämfört med sina tyska motsvarigheter. Volvo är också mycket billigare och mer prisvärd i drift än sina tyska rivaler. Det finns många problem med Audi, BMW och Mercedes jämfört med Volvo. Volvo presterar även bra efter att garantin löpt ut, medan tyska bilar har en historia av problem efter en viss tid.

Vad är bilars säkerhetsfunktioner?

Bilars säkerhetsfunktioner är till för att se till att föraren och passagerarna förblir säkra. Det finns normalt två typer av dem: Aktiva säkerhetsfunktioner och passiva säkerhetsfunktioner. Aktiva funktioner förhindrar olyckor överhuvudtaget, och passiva funktioner förhindrar eventuella skador i samband med en bilolycka. Dessa säkerhetsfunktioner omfattar bland annat följande:

 • Krockkuddar
 • Uppblåsbara gardiner
 • Hjälpmedel för att hålla körfältet
 • Säkerhetsfunktioner för fotgängare
 • Laminerat glas
 • Bättre fjädringssystem

Vad gör en bil bättre?

Det finns många funktioner som är användbara när man bedömer en bil. Alla köper en bil utifrån sina egna behov och preferenser. Det finns dock vissa egenskaper som gör en bil ”bättre” än andra, bland annat:

 • Bästa säkerhetsfunktioner
 • Människors förtroende
 • Prisvärdighet
 • Låga reparationskostnader
 • Bättre bränsleeffektivitet

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts